неделя, 29 май 2011 г.

Ягодово тирамису



Ако трябва да степенувам любимите си плодове, то мога да си призная, че ягодите са  абсолютният ми фаворит. Жалко е, че хубави  ягоди (не онези огромните, изкуствените) няма дълго време, затова се опитвам да си ги похапвам честичко. Обичам ги просто така, понякога със захар, понякога с кисело мляко, понякога със сметана…. Вариантите, разбира се, са много. Ягодите прекрасно могат да намерят приложение и при направата на кремове, торти, пасти, сладкиши. Толкова ароматен плод е това….. Наистина се разтапям. Днес ви предлагам вариант на прочутия италиански десерт, само че …… с ягоди. Когато прочетете рецептата и начина на приготвянето и, ще разберете, че все пак има разлики, това е неизбежно. Съобразила съм се с топлия сезон, затова и в крема няма яйца. Мисля, че се получи един прекрасен сладкиш, който, както сме я подкарали, май няма да издържи дълго…..


Продукти:

-  500 г ягоди
-  250 мл сладкарска сметана
-  500 г маскарпоне
-  100 г захар
-  1 пакетче ванилена захар
-  сок от ½ лимон
-  200 мл силно еспресо
-  2 суп. л. Бейлис
-  200 г (две опаковки) савоярди
1 суп. л. какао за поръсване
-   1 суп. л. пудра захар за поръсване
-   няколко ягоди за украса



Приготвяне:

Измитите ягоди нарязваме на половинки, ако са по-големи – на четвъртинки. Разбиваме сметаната с миксер. В купа разбъркваме маскарпонето, двата вида захар и лимоновия сок. Добавяме разбитата сметана и бъркаме внимателно, за да остане пухкава сместа. Смесваме изстиналото кафе и Бейлиса. Във формата подреждаме половината савоярди (едното пакетче) и ги напояваме внимателно с половината от кафеената смес. Върху тях разпределяме добре половината от ягодите и половината от крема. Отгоре нареждаме втори пласт бишкоти и повтаряме процедурата: напояваме ги с кафето, разпределяме ягодите и крема и най-накрая заглаждаме крема добре с шпатула. Оставяме да стегне в хладилник поне за 2 часа. Малко преди сервиране поръсваме със смесеното с пудрата захар какао и аранжираме с парчета ягода.





7 коментара:

  1. Мони,правила съм тирамису ,но с малини и боровинки/само че още не съм го публикувала в блога,че ми е от по-старите рецепти/,та веднага мога да си представя твоето каква невероятна съблазън е!Изглежда страшно изкусително,и в този късен час ще ме караш да ходя да ровя за нещо сладичко за успокоение на душата :)) !
    Поздравления за чудния десерт!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,
    страхотно тирамису, останаха ми очичките! И у дома е фаворит, но аз го правя малко по-простичко, но пък почти всеки ден.
    Ягодово настроение и спорна седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, и аз много обичам ягоди:))).Това тирамису изглежда великолепно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ле-леее, Мони - какво вкусно местенце си имаш!!! Само че не минах през монитора :) да се добера до това фантастично тирамису!!! Възхитително е!! С удоволствие ще се застоявам при теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепен десерт с ягодовото допълнение - прекрасно предложение, Мони!
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, Мария, Аелис, Мина, Диана, много ви благодаря за хубавите думи и се радвам, че това предложение за тирамису ви е харесало.
    Хубав ден на всички!:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Una iea muy original este tiramisú de fresa, no lo conocia pero con tu permiso me llevo la idea.
    Muchas gracias por tu visita a mi blog,a mi el tuyo me encanta.
    Un beso
    Miguel
    lareposteriademiguel.blogspot.com

    ОтговорИзтриване