неделя, 29 май 2011 г.

Свински котлети на фурна с лучен сос



Да, вярно е, че вече става топло, нямаме толкова апетит, а и на нас, домакините, няма да ни се иска да стоим дълго около печките. Но понякога се налага да приготвим за любимите си хора  ястия, които знаем, че ще посрещнат с огромно удоволствие. Всеизвестно е, че повечето мъже трудно могат да се заситят само с постни ястия, просто си искат месце. Последните котлети, които купих, бяха много пресни, хубаво, чисто месо, с малко кокал. Исках да ги направя така, че да  останат максимално сочни. Най-лесният вариант беше да ги мариновам и да ги метна на скарата, но склонността ми към експерименти ме накара да измисля друг вариант за приготвянето им, който искам да ви предложа днес. Резултатът са едни невероятно сочни и крехки котлети  с изключително плътен  и вкусен сос.










Продукти:

- 4 хубави свински котлета
- 6 средно големи глави кромид лук
- сол, пипер на вкус
- 3 суп. л. + 1 суп. л. горчица
- 5 суп. л. зехтин
- 2-3 суп. л. брашно
- 1 кубче гъбен бульон
- 100 мл сметана за готвене







Приготвяне:


Измитите котлети попиваме добре с кухненска хартия. Осоляваме ги внимателно. Смесваме в купичка 3 суп. л. горчица, малко прясно смлян черен пипер и 2 суп. л. зехтин и с получената смес намазваме котлетите и от двете страни. Подреждаме ги в огнеупорна тавичка и запичаме в предварително загрята на 200 градуса С фурна на най-долното ниво за около 30 минути. Една от главите лук нарязваме на полумесеци и след изтичането на 30-те минути от печенето на месото разпределяме нарязания лук като канапе под всеки котлет и печем още 30 минути. В касерола разтваряме кубчето бульон в 1/2 л вода до кипването на течността. Намаляваме фурната на 175 градуса С  и изливаме готовия бульон много внимателно върху и около котлетите. Продължаваме да ги печем за 1 час. Ако фурната ви е много силна и течността бързо се изпари, може да се добавя по малко топла вода, просто да не остава месото без течност. Останалите 5 глави лук нарязваме на полумесеци и разделяме резенчетата на кръгчета. Овалваме в брашното (най-лесно и чисто може да се овалят, като поставим лучените кръгчета в пликче, поръсим ги така с брашното и разтръскаме няколко пъти пликчето, за да може брашното да полепне равномерно върху кръгчетата лук.) След изтичането на времето за печене изваждаме месото и лука и прецеждаме бульона. В тиган загряваме 3 суп. л. зехтин и в него запържваме набрашнените лучени кръгчета до златисто. След като са готови, към тях добавяме прецедения бульон от месото и течната сметана. Изчакваме сместа да кипне и я оставяме за 5 минути на по-слаб огън. Към соса добавяме 1 суп. л. горчица и ако е необходимо, още малко сол и пипер. При сервиране поставяме по един котлет, след това го поливаме с лучения сос и поднасяме с гарнитура по желание - запечено картофено пюре (както е при мен), ориз, картофи (печени или пържени) или задушени зеленчуци. Гарантирам ви, че е много вкусно. 





















6 коментара:

  1. Мони, много вкусно изглежда ястието ти!И снимките са ти много,много хубави!

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис, толкова си мила! Благодаря ти много за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно изглежда!! И мога да си представа колко е вкусно!! Браво, Мони - страхотно предложение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мони,така се радвам,че се върнах назад в блога ти!
    Невероятни рецепти и снимки;*)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Мина, така направени, котлетите станаха много вкусни.:-)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, радвам се, че ти харесват рецептите ми.:-)))
    Благодаря за хубавите думи и за снимките!
    Дано и новите ми предложения също ти харесват така.:-)))

    ОтговорИзтриване