Предполагам, че всяка от нас е имала моменти, когато е получавала съвсем неочаквано, но мило и приятно обаждане от приятелка, която просто решава да те навести за по едно кафенце. Прекрасно, обичам такива внезапни хрумки, но ако се окаже, че точно в този момент нямаш нищо, което да предложиш към кафето. Ами сега?..... Ами, в такива моменти напрягаш всичките си мисловни процеси, прехвърляш набързо идеи и рецепти и в крайна сметка спретваш един непретенциозен, но идеален за целта сладкиш - лесно, бързо, с малко продукти, които - в това просто съм убедена - има най-често в домакинствата. Не изисква прекалено много време за направата си, дори може да се забърка на ръка, времето за печене също не е много. Да не пропускаме да споменем уханието, с което се изпълва кухнята, докато се пече и приятното вкусово съчетание на мед и канела. Ами остана само да го представя.
Продукти (за кръгла тавичка с диаметър около 20 см):
- 1 пакетче (125 г) меко масло (микровълновата фурна върши идеална работа за целта)
- 1 суп. л. захар (с връх)
- 2 яйца
- 4 суп. л. мед + 1 суп. л за намазване след изпичане
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 1 суп. л. прясно мляко (обичам да го прибавям към сладкиши)
- пудра захар или кокосови стърготини за поръсване
Приготвяне:
Мекото масло разбъркваме на ръка или с миксер заедно със захарта, след това добавяме едно по едно яйцата. Смесваме брашното с бакпулвера и канелата и добавяме половината от количеството, след това 2 суп. л. мед и разбъркваме. На края прибавяме останалото количество брашно и мед, както и супената лъжица прясно мляко и разбъркваме кексовата смес до хомогенност. Тавичката, в която ще печем, намазняваме добре или покриваме с хартия за печене. Изсипваме в нея тестото и заглаждаме с шпатула. Печем в предварително загрята на 185 градуса С фурна за около 30-35 минути до готовност (все пак проверете с клечка, защото фурните са различни, но не го печете прекалено дълго, за да не го изсушите). След изпичане още топъл намазваме сладкиша с мед и поръсваме с кокосови стърготини.
Мони, много обичам медени сладкиши!Ще си копирам рецептата и непременно ще я пробвам:).
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако го опиташ, Аелис!:-) Много вкусен и ароматен е, непретенциозен, бързо се прави (с печенето не повече от 45 минути).
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно, а и сигурно е много ароматен и вкусен! Със сигурност ще изпробвам рецептата. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Мони,много ти е хубав сладкиша,а с аромат на канела е по моята част,и аз като Аелис обичам канелени сладкиши!Мисля,че приятелките са останали очаровани!
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря ти много за хубавите думи! Те значат много за мен! Ще се радвам, ако ти се удаде случай да изпробваш рецептата!:-)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб и хубава, слънчева седмица!:-))
Еликсир, благодаря и на теб за хубавата оценка. Явно и трите с Аелис имаме еднакъв вкус.:-) Получи се много ароматен и сполучлив този сладкиш!:-))
ОтговорИзтриванеСпокойна и уютна седмица!:-)
Мони,ето аз съм една неочаквана приятелка в този пост и останах запленена!Каква невероятна снимка самоооо...
ОтговорИзтриванеИ сладкиша невероятно вкусен,и чинийката,и чашката...
какъв разкош...
Кате, приятелко, благодаря ти сърдечно за милия коментар!:-))) Сладкиша беше много вкусен, с удоволствие бих направила отново, за да си хапнем заедно!:-)))
ОтговорИзтриванеМай и на двете ни е слабост хубавата посуда.:-)))