сряда, 11 май 2011 г.

Rainbow Cake (Торта "Дъга")



За стотната публикация избрах нещо по-специално, направено отдавна, по специален повод - рождения ден на съпруга ми. Вярно е, че обикновено за специални поводи не трябва да се прави нещо за първи път, което не е изпробвано преди това, затова и тортата не е идеална. Тя изисква малко повече време за направата, както и технологично време за стягане на крема. Но вкусът и е вълшебен, а и реакцията, която предизвика с вида си, за мен беше голямо удовлетворение. Благодаря на Ирина Купенска  за прекрасната рецепта, която открих в невероятния й блог!

Продукти за блатовете:

- 225 гр меко масло
- 240 мл кокосово мляко
- 465 гр захар
- 375 гр брашно
- 4 чаени лъжици бакпулвер
- щипка сол
- 5 белтъка на стайна температура
- 120 мл прясно мляко
- 1 чаена лъжица ванилия







Продукти за крема:

- 250 гр меко масло
- 500 гр маскарпоне
- 800 гр (2 консерви) подсладено кондензирано мляко
- 130-150 гр кокосови стърготини

Продукти за шоколадовия ганаш:

- 200 гр бял шоколад
- 150 гр течна подсладена сметана
- 50 мл течна неподсладена сметана



Фурната се нагрява на 175 градуса С, подготвя се форма с диаметър 24 см, изрязват се 6 кръга от хартия за печене, а основния съд, в който ще се разбива сместа се претегля.
Белтъците, ванилията и прясното мляко се разбъркват в купа. В дълбок съд се смесват брашното, бакпулвера, захарта и солта. Към тях внимателно и на части се добавят маслото и кокосовото мляко и се разбива с миксер на ниски обороти. Скоростта постепенно се увеличава и се разбива 2-3 минути, докато сместа стане пухкава и бяла. Добавят се на 3-4 пъти белтъците, смесени с прясното мляко и всичко отново се разбърква добре, като се почистват стените и дъното на съда. Цялата смес се претегля, изважда се теглото на съда в празно състояние и останалото количество се разделя на 6. По този начин ще получите равни по големина блатове. Разпределяте сместа в 6 купички и добавяте боите – лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено.
Тавата за печене се напръсква със спрей, или се намазва с мазнина. Поставя се хартия за печене на дъното и се напръсква/намазва. Разпределяме количеството и изравняваме внимателно с лъжица или шпатула. Поставяме в нагрятата фурна и оставяме да се пече 15-20 минути, или като проверяваме с клечка. Повърхността на блата не трябва да почернява, а да остане същия цвят. Готовия блат се обръща върху метална скара, покрита с хартия за печене и тавата се подготвя за следващия блат. Процедурата се повтаря за всички останали цветове.
Готовите блатове се оставят да се охладят напълно преди да се сглоби тортата.
Маслото за крема се разбива до побеляване, добавя се маскарпонето и отново се разбърква. Изсипва се кондензираното мляко, а накрая се добавят и кокосовите стърготини. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да може кремът да стегне и кокосовите стърготини да омекнат.
Шоколадът за ганаша се начупва в купа. Сметаните се загряват до кипване и се изливат върху шоколада. Оставя се за 30-40 секунди, за да омекне и след това се разбърка, докато се получи еднородна смес. Покрива се със свежо фолио и се прибира за една нощ в хладилника. Преди употреба се разбива с миксер на пухкав крем.



Сглобяване на тортата:

 

Блатовете се подреждат в следната последователност отдолу нагоре – лилав, син, зелен, жълт, оранжев, червен. Няма нужда да сиропирате, защото крема е достатъчно влажен, а и блатовете не са сухи. Между тях се разпределя от кокосовия крем, като се покриват и стените на тортата. Отгоре тортата се заглажда с шоколадовия ганаш и се прави борд с помощта на шприц. Отстрани тортата се покрива с кокосови стърготини. Хубаво е тортата да престои поне ден в хладилника.

Източник: http://sunshine.collapse.bg/coconut-rainbow-cake/#more-2673


2 коментара:

  1. Страхотна е,Мони! Търся една рецепта за торта с крем в седем цвята (бях я срещала в една диплянка) и попаднах на твоята "скришна" и разкошна дъга

    ОтговорИзтриване
  2. Мартичке, благодаря ти, мила! Тя си беше направена по специален повод и се хареса много.:-)))
    Останала е "скришна", защото, когато стартирах блога, написах наведнъж много рецепти и затова някои са си останали така. Но е доста сполучлива. За съжаление аз пък не съм срещала такъв седемцветен крем, стана ми интересно, ако го намериш, кажи ми непременно!:-)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване