петък, 10 юни 2011 г.

Голяма палачинка на фурна alla Bolognese и една приятелска награда




Като работещи жени всички ние искаме да ни стига времето за всичко, най-вече, развихряйки се в кухнята,  да приготвим нещо вкусно, ефектно, не изискващо много усилия и време. Мисля, че днес мога да ви предложа нещо такова. За пристрастията си към италианската кухня вече съм писала, няма да се повтарям. Тук показвам, как можем да направим бърз вариант alla Bolognese на една най-обикновена голяма палачинка, изпечена в тавата на фурната с минимум усилия и време. Работа за 15 минути, изпичане за  пак толкова, общо половин час, без да се уморяваме и семейството да е нахранено и доволно.:-))

Продукти:

- 4 яйца
- 100 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 5 суп. л. газирана минерална вода
- сол и черен пипер на вкус
- 500 г телешка кайма
- 2 глави лук
- 3 домата (около 500 г)
- 1 суп. л. зехтин
- 2 -3 суп. л. доматено пюре
- 100-150 г настъргано сирене гауда (спокойно може да го замените с кашкавал)
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 суп. л. смесени сушени подправки (риган, босилек, мащерка, розмарин, салвия)
- босилек за украса

Приготвяне:

Тавичката на фурната покриваме с цяло парче хартия за печене. Фурната загряваме предварително на 185 градуса С. Когато достигне желаната температура, поставяме постланата с пекарска хартия тавичка във фурната да се затопля. В купа разбъркваме добре яйцата, брашното, газираната минерална вода, поръсваме малко сол и пипер и оставяме на страна. В това време нарязваме лука на ситно. 
В тиган загряваме мазнината и в нея първо запържваме каймата, докато стане на трохи, а след това  добавяме и нарязания лук. Подправяме с малко сол и пипер и задушаваме за 5-8 минути. 
От фурната изваждаме затоплената тавичка, в нея изсипваме палачинковата смес и я разстиламе, за да покрие равномерно цялата тава. Изпичаме я за 5-6 минути. 

Измитите домати нарязваме на фини, тънки кръгчета.
Изваждаме леко запечената палачинка от фурната, намазваме с доматеното пюре, подреждаме доматените кръгчета, върху тях поръсваме сухата подправка, след това запържената кайма с лука и завършваме с настърганото сирене гауда (кашкавала). 






Връщаме във фурната и печем още 15 минути.  След като изстине малко, украсяваме с листенца босилек и режем на парчета с желана форма.







Искам да благодаря на едно момиче, което "познавам" само виртуално от контактите си в интернет-пространството, което днес ме изненада с една прекрасна приятелска награда.
И аз като теб, Еликсирче, ценя приятелството. Вниманието, признанието сред фууд-блогърите е нещо много мило, нещо ценно. Да бъдеш забелязан, да бъдеш оценен, да получиш награда са стимули и доказателство, че действаш в правилната посока. Радвам се, че си чест гост на блогчето ми!
От сърце ти благодаря за прекрасната награда!







На свой ред бих искала да предам тази награда на



13 коментара:

  1. Мони,рецептата звучи и изглежда невероятно вкусно!Отдавна й се каня на подобна палачинка,но все още не съм пробвала.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, от все сърце ти благодаря за наградата:).
    Палачинката изглежда много, много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони,допълнила си публикацията си с толкова хубави думи на радост и благодарност към мен,много,много ти благодаря,мила!Така хубаво си го написала-"Да бъдеш забелязан, да бъдеш оценен, да получиш награда са стимули и доказателство, че действаш в правилната посока."
    Напълно споделям мислите ти,а чувствата ни на искрено виртуално приятелство са взаимни!

    Поздрави и успехи!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна ти се е получила, Мони! Спомням си моята първа палачинка във фурната каква трагедия беше, включително и за фурната и тавата :))

    Честита награда и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа Мони,пак съм аз!
    Сега прегледах коментарите от последната награда,и се ококорих,като прочетох твоя-как поздравяваш другите момичета за наградата!
    Срам,срам,голям!Хиляди извинения,че съм пропуснала да копирам името на твоя блог,мила!Направила съм го неволно,и в никакъв случай нарочно!Напротив,отне ми близо 2 часа да си поиграя да събера линковете от другите мои публикации с награди и да ги уеднаквя,защото този път исках да включа всички момичета!И уж ги прегледах няколко пъти да не съм пропуснала някого,а то да взема да пропусна точно теб,милата ми Мони!
    Още веднъж моля да ме извиниш за грешката,веднага ще допълня публикацията си,и заповядай да си получиш наградката!Много държа тя да украси и твоя прекрасен блог!
    Предварително благодаря за разбирането!

    Хубава неделя ти пожелавам,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно предложение, Мони, което задължително ще бъде изпробвано и хапнато с голямо удоволствие.
    Поздрави и усмихнат ден

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, много ти благодаря за вниманието и удоволствието, отново да получа награда от теб.:-) Няма никаква причина да се притесняваш. Благодаря ти, че ме включваш в кръга на приятелите си и че отново имам възможност да получа признание от теб. Ти си толкова позитивен и добър човек, фактът, че споделяш наградата си с всички, значи страшно много. Щастлива съм, че те "познавам" и че имам удоволствието да контактувам виртуално с теб!:-) С радост ще украся блогчето си и с тази награда от теб. Желая ти един змного позитивен и усмихнат ден!
    Прегръдка и най-сърдечни поздрави!:-))

    ОтговорИзтриване
  8. Леви, сърдечно благодаря за милите думи, получи се много вкусно и хубавото е, че не отне много време.:-))
    Поздрави и на теб и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау, това изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Никога не съм се сещала да приготвя палачинка на фурна :), а изглежда така предизвикателно апетитно!! Нямаш милост, Мони :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мина, много малко труд изисква, много възможности за комбинация, изключително бързо и не на последно място - страхотно вкусно.:-))))
    Просто си пускаш фантазията в действие и комбинираш плънките!:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Рецептата е изключителна, Мони! Лена за приготвяне, бърза и несъмнено вкусна!
    С малко закъснение, но от сърце искам да ти благодаря за прекрасната награда! За мен тя е много ценна и с радост я приемам с радост!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Еви, благодаря ти за хубавите думи! Да, оказа се доста сполучлива рецепта.
    А относно наградата, благодаря ти много, че я приемаш! Хубаво е, че съм те зарадвала, защото ти я заслужаваш напълно!
    Най-сърдечни поздрави)

    ОтговорИзтриване