петък, 3 юни 2011 г.

Спагети-омлет или пица-омлет :-))





Сигурна съм, че и на вас ви се е случвало да сте сварили малко по-големичко количество спагети, което да не е било изядено. Чудили сте се под каква форма да ги предложите отново. Тъй като вкъщи сме почитатели на италианската кухня, по-специално на пастата, се опитвам да експериментирам и да предлагам нови и нови вариации на този вкусен продукт. Гореспоменатият случай може да бъде перфектният начин за оползотворяване на изостанало количество паста, а защо пък не да бъде направено специално за целта. Двоумих се в началото, как да нарека рецептата, защото на някои това "творение" заприлича на омлет, а други го оприличиха на пица. Каквото и име да изберете, бъдете сигурни, че вкуса ни най-малко ще пострада. Възможностите за комбиниране и импровизиране са многобройни. Всеки може да  приготви това предложение по свой вкус или според наличните продукти.




 Продукти за 1 порция:

- 1 голямо или две по-малки яйца
- настърган морков
- ситно нарязана чушка (сложих по малко червена и зелена за цвят)
- ситно нарязан пресен лук
- 2 лентички бекон, нарязан на кубчета
- 1/2 ситно нарязана скилидка чесън
- 3-4 суп. л. прясно мляко
- сол, пипер, малко настъргано индийско орехче (опция)
- сварени спагети (не прекалено голямо количество, сварени al dente)
- зехтин или олио
- ситно нарязан магданоз
- босилек за украсяване (ако го обичате, можете да нарежете малко и за поръсване при готвене)



Приготвяне:

 
В тиган загряваме мазнината. В нея добавяме наситнения морков, пресния лук и чесъна,  задушаваме. След като са поомекнали морковите, добавяме и чушките, а след известно време и бекона. Когато са почти готови, овкусяваме със сол и черен пипер. Към задушените зеленчуци добавяме сварените спагети, които можем просто да поставим и да объркаме няколко пъти със зеленчуците или да се опитаме да ги завием на гнезда или розички (подобно на предложението ми за Spaghetti all' amatriciana. 
Разбъркваме яйцето, добавяме прясното мляко и ситно нарязания магданоз (босилека). Добавяме малко сол и смляното индийско орехче. Изливаме яйчената смес върху зеленчуците и спагетите. Готовият спагети/пица-омлет поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и украсяваме по желание. Да Ви е сладко!:-))


--











8 коментара:

  1. Страшно идейно предложение, Мони!!! Аз обикновено замразявам останалите спагети ;)и си ги ям, когато съм сама и неми се готви, но сега вече с удоволствие ще пробвам твоя вариант!!! Чудесно изглежда пицата ти омлет :))

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,не само ми се е случвало да ни остане сварена паста,а ми се случва всеки път в продължение на много години,когато ги приготвя мъжа ми за закуска.Милия,така и не се научи да слага толкова,колкото ще се изяде.Винаги бухва цял пакет и после аз модифицирам останалите.Благодаря за идеята,ще се възползвам със сигурност някой път като ни останат пак :)) !

    ОтговорИзтриване
  3. Мина, Еликсирче, благодаря ви. Радвам се, че ви е допаднала идейката. Това е просто едно решение на въпроса, варианти много. :-))
    Хубави почивни дни и на двете желая!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Много креативно, Мони.Много ми допадна идеята ти!Със сигорност ще се възползвам.

    Поздрави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея!Мони, благодаря ти , че я сподели с нас!

    ОтговорИзтриване
  6. Леви, радвам се, че ти е харесала идеята ми и ще чакам да се похвалиш, когато я изпробваш.:-))
    Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Аелис! Ще се радвам, ако решиш да направиш спагетите по този начин.
    Успешен старт на новата работна седмица!:-)

    ОтговорИзтриване
  8. ОХ, блазе ви! Моите зверове всичко изяждат, дори ако сготвя като за казармата! Е как пък веднъж не се случи да оставят нещо за рециклиране?! Но, тази рецепта ще се пробва задължително. Не с остатъци, а с цял пакет- ще се изяде с удоволствие:))

    ОтговорИзтриване