понеделник, 6 юни 2011 г.

Сладкиш с череши



Неотдавна споменах, че ягодите водят моята лична класация за най-любим плод. Само че тъй като освен тях на пазара в момента в големи количества има още един ароматен плод, който пък е фаворит на други вкъщи, реших днес да ви представя моето предложение за ароматен пухкав сладкиш с череши.


Продукти за форма с диаметър 26 см:

- 150 г меко масло
- 150 г + 1 суп. л захар 
- 2 яйца
- настърганата кора на един лимон
- 175 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 5-6 суп. л. прясно мляко
- 500 г череши
- 3 суп. л. конфитюр  от кайсии
- мазнина и брашно за поръсване на формата
- пудра захар  за поръсване (опция)



Приготвяне:

Формата за печене се намазнява и поръсва с брашно (при мен галета). Измитите череши се почистват от костилките. 
 Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме с миксер маслото, захарта и настърганата лимонова кора. Един по един добавяме жълтъците и разбиваме до хомогенизиране на сместа. Пресяваме брашното с бакпулвера и щипката сол. Започваме да добавяме на порции по малко брашно и по малко прясно мляко. Белтъците разбиваме на сняг, като към края  изсипваме на тънка струйка супената лъжица захар. Разбитите на сняг белтъци добавяме на части към кексовото тесто и с шпатулата разбъркваме много внимателно само в една посока, за да остане пухкава сместа. 
Готовото тесто изсипваме в подготвената форма. Отгоре разпределяме черешите. Загряваме конфитюра и след това го претриваме през цедка. С помощта на четка нанасяме затопления конфитюр върху черешите. В предварително загрятата на 180 градуса С фурна печем сладкиша около 60 минути. В последните 15 минути от печенето покриваме с хартия за печене, за да не загори отгоре. След изпичането оставяме да изстине на решетка. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар ( аз капнах отгоре малко разтопен бял шоколад). Парчетата сладкиш могат да се сервират с розички от разбита сметана. 

 


9 коментара:

  1. Мони, много апетитен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  2. О, прекрасен плод са и черешите - попадат сред моите фаворити.
    Чудесен десерт,
    идеята за конфитюр и бял шоколад е страхотна.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм - страхотен сладкиш, Мони!! - искам и аз парченце ;)

    И бих искала да те поканя да наминеш при мен и да си събереш една блог награда, когато можеш :) http://angellovescooking.blogspot.com/2011/06/brownie-cake-with-dulce-de-leche.html

    ОтговорИзтриване
  4. Аелис, благодаря ти! Получи се наистина много ароматен сладкиш!:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, комбинацията се оказа наистина добра.
    Хубава и вдъхновяваща нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Мина, заповядай, да ти е сладко! :-))
    Благодаря за милите думи!
    Честити награди! Абсолютно заслужени са и затова ти пожелавам още много такива!
    Искам да ти благодаря за прекрасната награда, радвам се, че ме считаш за свой приятел!
    Пожелавам ти нестихващо кулинарно вдъхновение и още много рецепти, които да споделиш с нас на страниците на пълния с интересни предложения твой кулинарен блог!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря и на теб, Траяна!
    Хубави слънчеви и успешни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, чудесно и свежо предложение!Т.к. черешите са ми любим плод определено мисля да се възползвам.

    Искам да ти честитя напълно заслужената според мен награда!

    Сърдечни поздрави с пожелания за още много, много награди и нестихващо кулинарно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване