С идването на зимата все по-често се сещаме за прекрасните жълто-оранжеви плодови зеленчуци, каквато е тиквата. Свикнали сме да я консумираме по-често в десерти. Тиквата е изключително полезна и освен вкусна, е препоръчителна при някои здравословни проблеми.
Тиквите съдържат много плодова захар и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин С ( 10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Освен това те са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържат 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Източник: Wikipedia
От тиква можем да приготвим и много вкусна супа. Вярно е, че си поиграх малко повече за направата й, но определено си заслужаваше, получи се много вкусна супа. Ето и рецептата й:
Продукти (за печената тиква):
- 1 кг почистена и белена тиква
- масло
- червен пипер
- черен пипер
- 2-3 стръка прясна мащерка
За супата:
- 1 голяма глава лук (нарязана на ситно)
- 2 скилидки чесън (пасирани)
- 30 г масло
- сладък червен пипер
- 1 л зеленчуков бульон
- 125 мл сметана
- 2 стръка прясна мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Загряваме фурната на 200 градуса С. В тавичка нареждаме парчетата тиква и наръсваме с малко масло. Отгоре поръсваме черния и червения пипер и поставяме стръковете мащерка. Печем за около 20-30 минути, докато тиквата поомекне и леко се зачерви (но не я препичаме). Махаме стръковете мащерка и оставяме настрана.
В касерола загряваме маслото и в него задушаваме лука и чесъна, като внимаваме да не ги прегорим. Добавяме парчетата тиква, поръсваме с червения и черния пипер, изливаме зеленчуковия бульон, сметаната, добавяме стръковете мащерка и кипваме. Намаляваме котлона и продължаваме да готвим за около 20 минути. Изваждаме мащерката и пасираме супата. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Ако супата ви се стори гъста, може да добавите още малко зеленчуков бульон. Ние обичаме крeм-супите малко по-гъсти.
Mit dem Herannahen des Winters denken wir immer öfter an das wunderschöne gelb-orangene Gemüse, und zwar den Kürbis. In Bulgarien wird er vor allem als Nachtisch verzehrt. Der Kürbis ist sehr nützlich, er schmeckt nicht nur lecker, sondern wird bei einer Reihe von gesundheitlichen Problemen empfohlen.
Der Kürbis enthält viel Fruchtzucker und andere Nährstoffe, wobei Vitamin C die Höchstwerte aufweist (10 %). In 100 g Kürbis sind nur 100 Kalorien enthalten, deshalb wird er bei Nieren- sowie Herz- und Kreislaufproblemen empfohlen. In den Kürbiskernen gibt es Aminosäuren, die für den menschlichen Organismus besonders wichtig sind. Außerdem sind sie reich an Proteinen, Vitaminen und Spurenelementen wie Eisen, Zink, Kupfer und Phosphor. 100 g Kürbiskerne enthalten 46,1 Prozent des Tagesbedarfs des Organismus an Magnesium.
Quelle: WikipediaAus Kürbis kann man auch eine sehr leckere Suppe zubereiten. Es stimmt, dass mir das Kochen etwas mehr Zeit in Anspruch genommen hat, aber es hat sich gelohnt, weil die Suppe allen besonders gut geschmeckt hat.
Hier ist das Rezept:
Zutaten (für den gegrillten Kürbis):
- 1 kg geputzten und geschäten Kürbis
- Butter
- Süsspaprika
- Pfeffer
- 2-3 Stängel frischen Thymian
Für die Suppe:
- 1 große Zwiebel (fein geschnitten)
- 2 Knoblauchzehen (gepresst)
- 30 g Butter
- Süsspaprika
- 1 l Gemüsebrühe
- 125 ml Sahne
- 2 Stängel frischen Thymian
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Zubereitung:
Den Backofen auf 200 Grad C vorheizen. Die Kürbisstücke auf ein Backblech ordnen. Mit Paprika und Pfeffer bestreuen, die Thymian-Stängel darauf legen und kleine Butterflöckchen verteilen (nicht zu viel). Etwa 20-30 Minuten backen, bis der Kürbis weich wird (nicht zu lange backen). Danach die Thymian-Stängel wegmachen und den Kürbis ruhen lassen
In einem Topf die Butter zerlassen und darin die Zwiebel und den Knoblauch 5-10 Minuten dünsten. Den gegrillten Kürbis dazu geben, mit Paprika und Pfeffer bestreuen, einmal kurz umrühren und dann die Gemüsebrühe sowie die Sahne darauf gießen. Die Thymian-Stängel darauf geben und aufkochen lassen. Die Suppe dann noch etwa 20 Minuten bei mäßiger Hitze köcheln lassen. Den Thymian herausnehmen und die Suppe mit dem Pürierstab passieren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Wenn die Suppe zu dick für euren Geschmack geworden ist, mit etwas Gemüsebrühe verdünnen.
Hallo du!
ОтговорИзтриванеDas Rezept klingt ja mal richtig toll! Fantastisch.
Grüßle
Chris
Много хубаво си я презентирала с това стръкче мащерка! И чудесен цвят също :)
ОтговорИзтриванеХубав понеделник, Мони :)
Hi Chris! Danke Dir!
ОтговорИзтриванеHat auch lecker geschmeckt.:-))) Schmeckt schon anders, wenn das Gemüse nicht gekocht, sondern gegrillt ist. Der Geschmack ist intensiver.
Grüße auch an Dich:-)))
Благодаря сърдечно за милия коментар! Постарах се освен да е вкусна, да я представя подобаващо и се радвам, че съм успяла.:-)))
ОтговорИзтриванеПрекрасен понеделник и на теб!:-))
Много хубава супичка, Мони! Аз не съм фен на тиквата, но заради полезността й вчера правих, но печена тиква с плодове. :) Трябва да опитам и спучката. Твоята е много красиво презентирана, и снимките са красиви!:)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!:)
Мони,вкусно и красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки си направила на супичката,и с предходното хлебче-супер е!
Сърдечен поздрав,мила!
Е , добре, че току що обядвах, иначе....:). Голяма вкусотия е тази супичка, как си я аранжирала и декорирала! Много ми допадна декорацията с бялото "цветенце" Поздравявам те, Мони! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мони! Предният коментар може да го изтриеш, нещо браузъра ми прави проблеми :((
ОтговорИзтриванеАз наминавам да те поздравя за прекрасната супичка. Миналата година имах удоволствието да опитам подобна и много, много ми хареса. Сигурна съм, че и твоята е страшно вкусна.
Благодаря за прекрасните награди, който си решила да споделиш с мен!
Надявам се в най-скоро време да имам възможност да ги покажа в някоя публикация.
Топла, уютна и хубава вечер! Поздрави!
Дари, вкъщи всички сме фенове на тиквата, но се замислих, че обикновено все сладка я похапваме, а супичката си заслужава внимание.:-))) Освен здравословна, стана много вкусна, може би защото не е направена от варена, а от печена тиква.
ОтговорИзтриванеБлагоаря за хубавите уми и за нея, и за снимките!
Старая се всеки път, но зимата с тази изкуствена светлина не излизат както трябва.
Сърдечни поздрави и прекрасна нова седмица!:-))
Роси, благодаря ти!:-)) Настина се получи добре, а хлебчето си дойде на правилното място.:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за хубавите думи за снимките!
Сърдечни поздрави и хубава и успешна седмица, мила!
Candy, при теб също имаше супичка, на една вълна сме били.:-))) Ами този прекрасен жълт цвят на супата ме провокира да си поиграя с това "цветенце" ли, "слънчице" ли. Радвам се, че ти допада.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и уютна вечер!
ooooohhhh!!! HE tenido que traducir pero me ha gustado mucho la receta y todo tu blog. Gracias por pasarte por el mío
ОтговорИзтриванеТанчееееее, толкова се радвам, че намина!!:-))
ОтговорИзтриванеЛипсваше ми, загуби се някъде ти...
Благодаря ти сърдечно за милите думи. Супата наистина се получи добре. Предполагам, че заради печената тиква вкусът е по-различен. Правила съм крем-супа от карфиол, там си беше варен и е друг вкуса като цяло.
Радвам се да споделя наградите си с приятел като теб.:-))
Ще чакам с нетърпение публикацията ти, Танче!!
Прегръдки, мила и една прекрасна и вкусна вечер от мен!:-))
Моничка, супата изглежда много апетитна!
ОтговорИзтриванеНикога не съм опитвала, но виждам, че напоследък супата от тиква набира популярност:)
Твоята презентация е толкова ефектна и със сигурност е време да се поправа:)
Прегръдки и уютна вечер, Моничка!
Deine Suppe is klasse. Ich serviere diese Suppe immer mit Kürbiskernen, und gebe dazu ein paar Tropfen Kürbiskernöl.
ОтговорИзтриванеDie Quqlitaat des Kürbiskernöl iet natürlich entscheidend.
Още не съм пробвала крем супа от тиква, а ми е голям мерак, твоята изглежда много вкусна Монка :) И аз да си кажа ... много ми харесва декорацията!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и чудна седмица ти пожелавам :)
Елегантна и красива презентация, Мони!
ОтговорИзтриванеЦветна, апетитна и здравословна, а както звучи и много вкусна супа ни предлагаш.
Допада ми и ти благодаря,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
А, аз никога не съм хапвала такава супа, в сладко състояние много, но така никога! Много хубаво изглежда и вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМони,
ОтговорИзтриванекрасива, уханна, цветна....
Прегръдки и хубава вечер!
Мони, чудесно изглежда крем супата, изкушаващо апетитна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
От всички крем супи с тиква ми е любима :)
ОтговорИзтриванеМони, толкова топло и уютно е при теб! Страхотна супичка :)))!
ОтговорИзтриванеHola Pastelito Valiente! Me alegro que te gusten mis recetas. También uso su intérprete, pero me gusta sus sugerencias.
ОтговорИзтриванеAbracos
Левинка, трябва на всяка цена да опиташ такава супичка, наистина е много вкусна.:-)) Рецептите, на които попадах в мрежата, всички до една бяха с варена тиква, затова си направих мой вариант и не сбърках. Получи се голяма вкусотия с печена тиква. Опитай непременно!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и уютна и вкусна вечер!
Hi wanna, freut mich, dass meine Variante der Suppe Dir gefallen hat. Ich habe die Suppe im Internet auch mit Kürbiskernen oder mit Croutons serviert gesehen, aber auch so hat sie uns sehr lecker geschmeckt.:-))) An das Kürbiskernöl habe ich gar nicht gedacht, obwohl ich zu Hause welches habe. Gute Idee, übrigens!:-))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Евик, пропуск от твоя страна, непременно трябва да опиташ, голяма вкусотия се получава.:-)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че и на теб ти харесва декорацията.:-))
Прегръдки, мила, хубава вечер и прекрасно утре!
Дианка, благодаря сърдечно за мили коментар! От човек естет като теб значат много!:-))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допадат и рецептата и презентацията!
Сърдечни поздрави и успешна и позитивна нова седмица, Ди!:-))
Павлинче, благодаря ти, че "намина".:-))) Вкусна е тиквата на супа, опитай, ти си любител и майстор и на супичките.:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани!:-)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада!
Прегръдки и уютна вечер!:-))
Миро, благодаря ти!:-))) Радвам се, че супичката е и по твой вкус!
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер!
Много и отива това стръкче на тази супа;-)
ОтговорИзтриванеИ аз обичам тиквата освен сладка и в този и вариант, но чак печена не съм пробвала;-)
Хубава седмица, Мони!
Tasty soup with beautiful colour!
ОтговорИзтриванеIch grille auch often Gemuese fuer die Supep.Es schmekt einfach besser:)
ОтговорИзтриванеThis looks SO delicious and it's very artfully displayed! I love pumpkin and squash soups! Thanks for sharing!
ОтговорИзтриванеОхо, каква интересна супичка, Мони! Аз печената тиква някак я свързвам повече със сладки неща, но то сигурно е заради пристрастието ми към тях. Заинтригува ме - печена тиква, чесън, мащерка, червен пипер -доста необичайна комбинация. Много ми хареса презентацията - красива е, топла и нежна!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам усмихната и слънчева седмица! :)
Мариянче, благодаря ти, че "намина" пак! Радвам се, че предложението ми ти допада.:-)))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат вторник!
Мъхче, радвам се, че ти харесва аранжировката.:-))
ОтговорИзтриванеТъй като и друг път съм правила крем-супи от варени зеленчуци и знам, какъв им е вкуса, реших този път да е печена тиквата, мисля, че повлия положително върху цялостния вкус.:-))
Сърдечни поздрави!
Thank you so much, Jasna! Glad you like it.:-))
ОтговорИзтриванеJa, liebe Dzoli, da bin ich voll und ganz Deiner Meinung! Es schmeckt wirklich besser!:-))
ОтговорИзтриванеLG
Welcome, Ann! :-))
ОтговорИзтриванеGlad you like it. Meals must be not only delicious but also beautiful and pleasing to the eye.:-))
Марийче, радвам се, че успя да наминеш, липсваше ми!:-)) Аз също съм пристрастна към сладките неща (но то си е очевАдно, като се види общият им брой спрямо другите рецепти в блога), но пък в студеното време обичаме и супички. Реших да е малко по-нетрадиционно и разчупено, май импровизациите наистина в повечето случаи се оказват много успешни рецепти.:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за изключително милия и позитивен коментар! Думите ти винаги ми сгряват сърцето!
Прегръдки и на теб, миличка, и пожелание цялата седмица да е толкова слънчева и усмихната като днес!:-))
Доста интересно и много свежо!
ОтговорИзтриване