вторник, 8 ноември 2011 г.

Малки щрудели с плънка от сливи / Kleine Strudel mit Pflaumenfüllung




Когато времето започне да застудява,  се застояваме повече вкъщи, а и край печката точно в тези студени месеци като че ли по-често ни спохожда музата и мерака за месене. Не искам да се повтарям , но това е едно от любимите ми занимания. Тогава забравям грижи и тревоги, черни мисли и негативни емоции и се отдавам напълно на магията. Толкова приятно е да оформяш различни печива, да влагаш част от душата си във всяко едно от тях.
Неотдавна правих сладкиш със сини сливи и от него останаха няколко, които никой не искаше да хапне в суров вид. Тъй като не бяха достатъчно за друг сладкиш, реших да ги оползотворя в нещо друго. 





Продукти:

- 2 ч. ч. брашно
- 1/2 ч. ч. захар
- 1 ч. л. мед
- 75 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 55 г масло
- 1 ч. л. суха мая
- 1/2 ч.л.  сол
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 6 сливи



Приготвяне:


Затопляме половината от млякото за 20 секунди в микровълновата фурна. Добавяме меда и няколко суп. л. от пресятото брашно. Разбъркваме добре и след това добавяме маята. Разбъркваме закваската и я оставяме настрана за половин час. След изтичането на това време закваската трябва да е удвоила обема си. Изсипваме я в купа, добавяме яйцето и половината от захарта. Разбъркваме, докато се хомогенизира. Изсипваме брашното, мекото масло, ванилията, останалото мляко, солта и омесваме добре. Тестото става меко и еластично. Оформяме на топка и оставяме на топло да втасва. През това време измиваме сливите, почистваме ги от костилките и ги нарязваме на парчета. Изсипваме ги в малка касерола, поръсваме ги с останалата 1/4 ч. ч. захар и ги варим за 5-10 минути на среден огън. Оставяме настрана да изстинат напълно.


След като тестото е удвоило обема си, го разделяме на 8 равни части, оформяме на топки, покриваме с кърпа и оставяме за още половин час. Загряваме фурната на 180 градуса С. Вземамe от втасалите топчета и всяко от тях разточваме. В средата  поставяме по 1 ч. л. от сливите (внимаваме да не е от край до край, за да не изтече плънката) и покриваме с едната страна. С помощта на вилица притискаме. След това с ножица или остър нож нарязваме противополжната страна на тънки ивици. Всяка ивица прехвърляме внимателно върху завитата плънка. Готовите мини-щруделчета




нареждаме в тавичка, застлана с пекарска хартия и ги оставяме за 10 минути. Преди печене намазваме с разбито яйце и печем за около 30 минути или докато станат със златиста коричка.





Wenn es kälter wird, bleiben wir länger zu Hause, suchen nach der Gemütlichkeit, die es uns bietet. Wir verweilen auch etwas länger beim Backofen und  verspüren auch öfter den Wunsch, aus dem selbst gekneteten Teig etwas Leckeres zu backen. Ich möchte mich nicht wiederholen, aber ich knete sehr gern. Dabei vergesse ich die Alltagssorgen und -probleme, jegliche schlimme Gedanken und negative Emotionen verschwinden und ich widme mich allein diesem Zauber. Es ist so angenehm, verschiedene Backwaren zu formen, in sie einen Teil deiner Seele hineinzuflechten.




Vor kurzem habe ich einen  Pflaumenkuchen gebacken und da ich mehr Pflaumen gekauft hatte, sind einige übriggeblieben. Da sie für keinen zweiten Obstkuchen reichen würden, beschloss ich, etwas anderes damit zu machen.

Zutaten::

- 2 Teetassen Mehl
- 1/2 Teetassen Zucker
- 1 TL Honig
- 75 ml Milch
- 1 Ei
- 55 g Butter
- 1 TL Trockenhefe
- 1/2 TL Salz
- 1 TL Vanilleextrakt
- 6 Pflaumen


Zubereitung:

Die Hälfte der Milch für 20 Sekunden in der Mikrowelle erwärmen. Den Honig und paar EL vom gesiebten Mehl dazugeben, gut umrühren und die Hefe hinzufügen. Den Vorteig eine halbe Stunde ruhen lassen. Nach 30 Min. muss sich die Menge verdoppelt haben. In eine große Schüssel geben, das Ei und die Hälfte vom Zucker dazugeben. Umrühren und danach das Mehl, die weiche Butter, den Vanilleextrakt, die restliche Milch und das Salz dazugeben und gut umrühren. Der Teig wird weich und elastisch. Zu einer Kugel formen, an einen warmen Ort stellen  und gehen lassen. In der Zwischenzeit die Pflaumen waschen, entkernen und in kleinere Stücke schneiden. In einen kleinen Topf geben, mit dem restlichen 1/4 Zucker bestreuen und bei mäßiger Hitze etwa 5-10 Minuten kochen.  Vollständig erkalten lassen. Nachdem sich der Teig verdoppelt hat, ihn in 8 gleich große Stücke teilen und jedes davon zu einem kleinen Ball formen, mit einem Kuchentuch bedecken und weitere 30 Minuten ruhen lassen. Den Backofen auf 180 Grad C vorheizen. Jedes der 8 Stücke mit dem Teigroller zu einem Rechteck formen. In der Mitte einen TL der Pflaumen geben (man soll nicht zu viel Füllung hineingeben, damit sie beim Backen nicht rausfließt) und mit der einen Seite des Quadrats bedecken. Die Enden des Teiges mit der Gabel leicht andrücken. Die andere Seite mit einem scharfen Pizzamesser oder einer Küchenschere in dünne Streifen schneiden. Jeden Streifen ganz vorsichtig über die Füllung geben. Die fertigen Mini-Strudel auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech ordnen, weitere 10 Minuten ruhen lassen. Mit verquirltem Ei bestreichen und etwa 30 Minuten goldgelb backen.  












 

53 коментара:

  1. МММ, Мони... Толкова апетитно изглеждат! Веднага ми се приядоха :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, толкова е апетитен :)
    Ако бях по-наблизо до сега да съм дошла да ги опитам:)
    Ще ги направя на всяка цена, миличка!
    Топла прегръдка за теб и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Tiene que estar muy bueno. Me encanta el enrejado del bollo.
    Besos.

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, невероятни са, Мони! А тази вкусна плънка така съблазнително се подава от щруделите.. истински разкош!

    ОтговорИзтриване
  5. una verdadera tentación,lucen exquisitos y bellos,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  6. Мони, миличка, как хубаво ми се усмихнаха тези щруделчета! Толко красиво са оформени и така съблазнително се е показала плънката, че завидях почти благородно на облагодетелстваните в тяхното похапване :)Прегръщам те и да си знаеш, че всеки път ми става едно топло и уютно на душата като чета новата ти публикация. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни щруделчета с перфектния загар! Много апетитно изглеждат! Обожавам всичко в което има сини сливи, имам чувството че това идеалният вкус за всички плодови печива! Поздрави и хубав нов ден!

    ОтговорИзтриване
  8. MONI QUE DELICIA TRAZES HOJE FICOU BEM TENTADA EM FAZER...ADOREI
    BJS

    ОтговорИзтриване
  9. Que bien te ha quedado, yo lo tengo echo en mi blog, pero le puse melocotón, te invito a que lo veas en:

    http://terecetario.blogspot.com/2011/11/strudel-de-melocoton-y-soy-la-letra.html?utm_source=BP_recent

    ОтговорИзтриване
  10. Уау Монка, как вкусно и ароматно изглеждат тези щруделчета :) Много ми допада идеята за пълнеж със сини сливи! Чудни снимки :)
    Хубава вечер и весела сряда:)

    ОтговорИзтриване
  11. Moni tus recetas me gustan mucho ,mis recetas también son de mi madre y mi abuela, están echas con mucho amor,gracias por compartir

    ОтговорИзтриване
  12. Колко красиви и апетитни щруделчета. Страхотни са, Мони, като всичко, което правиш и споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
  13. Klein aber fein:) Sehr gut gelungen:)

    ОтговорИзтриване
  14. Мони, много добра идея, още повече, че щруделите са с плънка от сини сливи, които ако бяха у нас, щях да им видя сметката както са фреш (затова купувам повече, ако нещо съм планирала да приготвя с тях).
    Изглеждат много вкусно - златиста коричка, снежно-бяла изкушаваща вътрешност и ... о, да - перфектно пълнежнче от печени сливи - ех..
    С пожелание за хубава седмица и много домашен уют :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно изглеждат :):):)А колко лесно било оформянето(просто е трябвало някой да ми го покаже). Благодаря за постъпковите снимки :)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни щруделчета, Мони! И аз тези дни правих, но като фен на ябълките използвах именно тях, и по-мързеливо - с бутер тесто. Твоите са много хубави, а несъмнено и вкусни!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Изглеждат много красиво оформени пухкави и вкусни. Обичам сливи и така още повече ме изкушават, а и с тези апетитни снимки...
    Чудесна идея и рецепта, Мони!
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Разкош!
    Браво, Моничка!
    Много ми допадна идеята за оформяне на щруделчетата, а синият фон, който си използвала за снимките, създава настроение!

    Прегръдки и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  19. Мони, изглеждат неустоими!!! Обожавам тестени десерти с плодове, а сините сливи са ми едни от любимите :) Мернах днес на магазина, че има и сега съжалявам, че не купих, но утре ще поправя грешката :) Благодаря за рецептата!
    Поздрави и усмихнат ден!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Обичам тези рецепти са вкусни Тестото се ...bsss uhmmm MARIMI

    ОтговорИзтриване
  21. Huhu liebe Moni,

    ich bin so frei und nehme mir eins weg ;o)), die sehen richtig lecker aus!!

    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  22. Браво,Мони,страхотни кифлички си направила,а оформлението заслужава коплименти-много интересно и оригинално!
    Веднага бих схрускала една!

    Сърдечен поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Hola Moni, guapa tu

    m . encanta la rfeepta, anoto la teva proposta

    mil gràcies per compartir, petonets Susanna

    ОтговорИзтриване
  24. Зори, благодаря, заповядай, почерпи се!:-)))
    Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, тъй като си малко по-далече, специално съм ти запазила щруделче!:-))) Сигурна съм, че ще ги направиш. Ще чакам да споделиш мнение.:-)))
    Прегръдки и много хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  26. Gracias por las amables palabras, juani! Strudel a menos que se trataba de un muy sabroso con esta ciruelas pasas rellenas son muy interesantes debido a su forma.:-))
    Besos

    ОтговорИзтриване
  27. Иринка, благодаря от сърце!:-))) Такава оценка от майстор като теб означава много!!:-))
    Съдечни поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Gracias Rosita, me alegro que te haya gustado. Que eran realmente deliciosos y se convirtió en diseño interesante.:-))
    Abracos grandes!

    ОтговорИзтриване
  29. Габчо, миличка, радвам се, че "намина" отново. Липсваха ми твоите зареждащи коментари. Черпя те виртуално едно щруделче, получиха се наистина много вкусни.
    Благодаря ти за милите думи! Аз също обичам да се отбивам при теб и да те чета!
    Прегръдки, мила и прекрасен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Еди, и аз обичам всякакви плодови печива, но сякаш онези със сини сливи стават както най-вкусни и ароматни, така и най-красиви и фотогенични.:-))))
    Благодаря за милия коментар!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  31. Gracias, sao! Me encanta el pastel de ciruelas, como strudel eran interesantes y muy sabroso. Gracias por tu comentario amable! Besos

    ОтговорИзтриване
  32. Евик, благодаря ти, мила!:-))) Аз обичам много сините сливи в печива, тук се получи много вкусно, а и красиво.:-))) Черпя и теб от сърце виртуално с щруделче.:-)) Заповядай, да ти е сладко!
    Прегръдки, мила и хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Gracias mari carmen, querido corazón para hacer comentarios!También me gustan mucho tus recetas! Trato de imaginar a los que tengo de mi abuela y mi madre, que es muy valioso y más querido para mí.:-))
    Abracos grandes

    ОтговорИзтриване
  34. Нинче, радвам се, че щруделите харесват на майстор на печивата като теб!:-))) Благодаря ти за милия коментар!
    Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  35. Danke, liebe Dzoli!:-)) Die kleinen Feinen haben wirklich lecker geschmeckt.
    Schönes neues Foto! Gefällt mir!
    Ganz liebe Grüße!

    ОтговорИзтриване
  36. Инче, те по принцип и у нас се хапват фреш, ама май доста често имаше в последно време, та не им се обърна подобаващо внимание. Затова се наложи да бъдат "увековечени" и използвани за вкусната кауза.:-)))
    Радвам се, че ти харесват, бяха вкуснички.:-)))
    Прегръдка и усмихнат ден от мен!:-))

    ОтговорИзтриване
  37. Христинче, благодаря!:-)) Когато е възможно, се старая да правя и постъпкови снимки, но понякога това е доста трудно и забавящо основния процес.:-))
    Радвам е, че са ти харесали и ще се радвам, да ги направиш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  38. Дари, аз ако трябва да избирам между двата плода, ще съм за сливите, определено.:-)) Но и с ябълки обичам да правя сладкиши, те също стават много ароматни.
    Благодаря ти за милия коментар!
    Прегръдки и хубав ден!:-))

    ОтговорИзтриване
  39. Дианка, благодаря ти от сърце! Постарах се със снимките, защото със сливовите сладкиши стават много красиви снимки.:-)
    Топла прегръдка и пожелания за един много успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  40. Левинка, слънце, благодаря ти!:-)) Радвам се, че ти харесва предложението ми. Синьото е любимият ми цвят и като подреждах чинийката за снимка най-добре ми вървеше цветово с него. Радвам се, че се е получило и още повече, че майстор на снимките като теб го одобрява.:-)))
    Прегръдки, миличка и много хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  41. Мони, тестото изглежда страхотно! Много ми хареса оформянето на щруделчетата, красиви са и със сладка изненада вътре! Взимам си идеята, много ми допада!
    Прегръдки и слънчев ден- пожелавам ти да е страхотен! :)

    ОтговорИзтриване
  42. Пипи, благодаря ти! Ще се радвам, ако и ти направиш щруделчетата. Заслужават си, защото са много вкусни.:-))
    Сърдечни поздрави и много усмивки днес!:-))

    ОтговорИзтриване
  43. Gracias, garlutti, querido corazón para hacer comentarios. Me alegro de que le gustaba strudel son.:-)))
    Abracos grandes

    ОтговорИзтриване
  44. Huhu, Miss Meisterbäckerin, es freut mich sehr, dass sie Dir gefallen. Lass es Dir schmecken, liebe Irene!!!:-))))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  45. Благодаря ти, Роси, за теб специално има скрита една, бях сигурна, че ще наминеш.:-))) Заповядай, да ти е сладко!:-))
    Топла прегръдка и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  46. Hola Susanna, ¡bienvenido! Me alegro de que mi blog y las recetas de lo que te gusta.:-))) Gracias por sus amables palabras. Seré feliz si me voy allí. Su blog es muy interesante y divertido de seguir.Bss

    ОтговорИзтриване
  47. Марийче, мила, толкова се радвам, че ти харесват!:-)) Разбира се, че ще вземеш идеята, не е трудна за изпълнение, а става ефектна. Пълнежът може да е всякакъв, търпи много импровизации. А тестото е от онези, с които е изключително приятно да се работи, меко и еластично, душичка.
    Прегръдки и на теб, миличка и нека и твоят ден да е прекрасен и пълен само с усмивки и положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  48. Sicht sehr lecker aus und jetzt habe ich Lust auf das!

    ОтговорИзтриване
  49. Мони страхотни са :)
    Обожавам сини сливи сега къде ще намеря, за да ги направя и опитам
    Мисля че биха се получили добре със сладко от сини сливи :)
    Благодаря за хубавата рецепта записвам я в любими
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  50. Много красиви са щруделите и със сигурност неустоимо вкусни. Прегръдки, Мони с пожелания за хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  51. Danke Dir, wanna! Es hat auch wirklich sehr, sehr lecker geschmeckt!:-))))
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  52. Вики, мила, благодаря ти сърдечно за милите думи! Радвам се, че щруделчетата ти харесват. Мисля, че ще се получат перфектно и със сладко.:-))) Ще се очаквам впечатленията ти и се надявам да ти допаднат така, както и на нас.:-)))
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  53. Еви, благодаря ти от сърце за топлия и сърдечен коментар! Радвам се, че щруделите са ти допаднали!:-))
    Прегръдки, мила Еви, хубава вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване