сряда, 25 януари 2012 г.

Ориз с гъби на фурна / Gebackener Reis mit Champignons


Вече съм казвала, че обичам от време на време да похапвам постни ястия. Лошото е, че когато предложа такова нещо вкъщи, веднага следва въпроса: "А към него какво има?"  Макар гъбите да засищат много, мръвката си е друго нещо, нали. :-)) Това ястие не е никак сложно, става сравнително бързо . Сигурна съм, че всички го приготвяте вкъщи, така че просто ви го припомням. Простичките неща са най-вкусни.
 Ich habe schon mehrmals erwähnt, dass ich sehr gerne fleischlose Gerichte zubereite und auch selber verzehre. Leider folgt zu Hause immer, wenn ich so ein Essen auftrage, die Frage: "Und was gibt's dazu?"  Obwohl Pilze schnell satt machen, ist Fleisch doch etwas Anderes, nicht wahr.:-)))  Dieses Gericht ist gar nicht kompliziert und ist relativ schnell zuzubereiten. Ich bin sicher, dass ihr es alle zu Hause kocht, deshalb möchte ich es heute nur in Erinnerung rufen. Die einfachsten Sachen sind immer die leckersten.
 Продукти:

- 400 г печурки (ако искате, сложете повече)
- 1 голяма глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 по-едър морков
- 1 ч. ч. ориз
- 3-4 суп. л. зехтин (или олио)
- сол и пипер на вкус

Zutaten:

- 400 g Champignons (wenn ihr wollt, nehmt mehr)
- 1 große Zwiebel
- 1 Knoblauchzehe
- 1 große Karotte
- 1 Teetasse Reis
- 3-4 EL Oliven- oder Sonnenblumenöl
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken

Приготвяне:

Почистените и измити морков и лук нарязваме на малки кубчета, а чесъна на тънки филийки. В малка тенджера загряваме мазнината и в нея сотираме за около 5 минути зеленчуците. Към тях добавяме нарязаните на не много малки парчета гъби и при непрекъснато разбъркване сотираме за още 3-4 минути. Към задушените гъби добавяме измития ориз и разбъркваме непрекъснато. Преди да дръпнем от огъня, подправяме със сол и пипер на вкус. 
Готовата смес изсипваме в тавичка и заливаме с 3 чаши топла вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна, докато ориза напълно поеме водата.
 

Zubereitung:

Die geputzte und gewaschene Möhre sowie die Zwiebel in kleine Würfel  und den Knoblauch in dünne Scheiben schneiden. In einem kleinen Topf das Öl erhitzen und darin für etwa 5 Minuten das Gemüse dünsten. Die in größere Stücke geschnittenen Champignons dazugeben und unter ständigem Rühren noch ewa 3-4 Minuten dünsten. Zu dem gedünsteten Gemüse den Reis dazugeben und umrühren. Bevor wir den Topf von der Kochplatte nehmen mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Alles in eine feuerfeste Backform geben und 3 Tassen warmes Wasser darauf gießen. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen so lange backen, bis der Reis das ganze Wasser aufgenommen hat.  





40 коментара:

  1. Мони, много апетитно изглежда! Добре че съм вечерял, иначе става опасно за монитора! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миро, проста манджа, ама вкусна.:-)))
      Ама и твоите предложения предизвикват обилно слюноотделяне.:-))))
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Hi Moni,

    deine Pilze sehen super lecker aus.

    LG von Inka

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно ястие си приготвила!Комбинацията от гъби с ориз е чудесна!
    Благодаря ,че ме подсети за тази вкусотийка!
    Хубав нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире, благодаря ти! Аз обичам много ориз и затова го комбинирам с различни други неща. Така с гъби ми е най-любим.:-)))
      Радвам се за подсещането!:-)))
      Уютен четвъртък и още по-прекрасен петък!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Moni me encanta es muy sabroso una exquisitéz,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Muchas gracias Rosita, este plato es muy simple, fácil y rápido de preparar pero muy sabroso. abrazos

      Изтриване
  5. Мони, толкова слънчеви снимки в топли цветове си направила!
    Благодаря ти, миличка, грейна ми на душата!
    Топли прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данинка, така ме стоплиха милите ти думи!!!!:-)))) Благодаря ти от сърце!
      Не обичам да правя вечер снимки, защото осветлението вкъщи не е достатъчно и не ми харесва как стават.
      Много и сърдечни прегръдки от мен и усмихната и уютна вечер!:-)))

      Изтриване
  6. MONI ...que rico se ve este arroz con champiñones besos MARIMI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias de todo corazón, por lo que el arroz es delicioso, preparado con champiñones. Abrazos y besos

      Изтриване
  7. Мони, отново е много вкусно при теб! У дома ме питат къде е каймата в постните сърми :)!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, благодаря ти! Разсмя ме от сърце с постните сърми. :-))) Значи и ти си в същото положение!:-))))
      Прекрасна вечер от мен!

      Изтриване
  8. Мони, благодаря ти, че ни припомни! Откога не съм правила ориз с гъбки.... Захласната по нови рецепти, забравям за истински вкусните неща! Твоят е чудесен, снимките ти са толкова нежни, такава уют е при теб! Прегръщам те, Миличка! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, така е, при мен е същото, все в новите рецепти са ми очите, уж да изпробвам.:-))) А то обикновените рецепти и нещата от старите тефтери са си толкова вкусни.:-))) Благодаря ти за милите думи от сърце!!!!
      Прегръдки и от мен, миличка!!!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Толкова много обичам гъбки. Вчера си купих, че в зеленчуковия до нас. Точно бяха докарали едни такива свежи и хубави и се чудя от вчера как да ги приготвя. Идеята ти идва точно навреме! Благодаря за вкусното предложение и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еди, значи има телепатична връзка, знам, кога да публикувам, за да те подсетя.:-))) Радвам се, че съм ти била в помощ!:-)))
      Благодаря ти!
      Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  10. Мечтая си за такъв ориз ,Мони ....! Чуден е ,а и аз бих го хапнала без да има нещо към него:))...стигат ми само гъбките ! Както казах и вчера ,напоследък все едни хубави и много вкусни ястия при теб :)!
    Хубав ден мила и топла прегръдка за един снежен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ийв, благодаря ти, мила! :-)) Стоплиха ме думите ти!!! Аз също мога да хапвам такива ястия, ама съм малцинство.:-))) Радвам се, че ти допадат предложенията ми.
      Благодаря ти сърдечно за милото отношение!
      Топла прегръдка и пожелания за една уютна вечер!:-)))

      Изтриване
  11. Така е, Мони, простичките неща са най-хубави. Много апетитно изглеждат твоите гъбки с ориз. Иначе и в къщи като приготвя нещо постно ме питат, защо сервирам само гарнитурата! :)) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Янче!:-))) Значи ставаме три в отбора с Мариянка.:-)))
      Не знаят тези мъже, колко вкусни могат да бъдат постните ястия.:-)))
      Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!:-))

      Изтриване
  12. Обожават такъв тип ястия,Мони -
    много вкусно и ароматно,апетитно и красиво поднесено.
    Чудесна идея, благодаря,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти, радвам се, че ни съвпадат вкусовете по отношение на постните ястия.:-)))
      Благодаря ти за милите думи!
      Сърдечни поздрави и уютна вечер!

      Изтриване
  13. ЪХХ ЪХХХ прелестно е оризчето.Снимките ти са фантазия и много уютни.
    Прегръщам те МОНИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти, много си мила!!!!:-))) Ти правиш всеки път такива вкусотийки, с които ни изкушаваш.:-)))
      Прегръщам те и аз, миличка!!!!

      Изтриване
  14. Ммммм,как ухае тук!
    Много вкусно и много любимо!
    Моите хора обаче на тема гъби са непреклонни,та винаги се налага това да го готвя в два варианта,капризи :)!
    Страхотна гозбичка,Мони!

    Сърдечен поздрав и прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еликсирче, нали, много е вкусно!:-))) Радвам се, че и на теб ти допада!
      Ама те твоите хора много те измъчват, трябва да ги научиш, че и гъбите са вкусни, като любимите ни патладжани.:-)))))
      То и аз като правя пълнени чушки, са в два варианта: едните с джоджен, другите без, та те разбирам прекрасно.:-))))
      Благодаря ти за милите думи!!!!
      Най-сърдечни поздрави и прегръдки, мила Еликсирче!!!

      Изтриване
  15. Моничка и ако това не е телепатия:)Това ни беше вечерята снощи:)
    Меди е голям фен на този ориз и никак не му търси месце:)
    Сигурна съм, че е залепнал за монитора т.к. и той те следи с голям интерес:)


    Прегръдки, мила Мони!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, слънчице, нали, вече и еднакви менюта приготвяме.:-))))
      Завиждам ти благородно за Меди, дай го за малко за превъзпитание на домашните.:-))) хихи
      Много му благодаря, имам си значи още един фен.:-)) Специално да го поздравиш!!
      Прегръдки и на теб, Левинка и много хубава вечер ви желая!!!

      Изтриване
  16. Чудесно ястие, Мони! Едно от първите, които сама се опитах да приготвя, като малка. намерих рецептата в една готварска книга за мъже, подарена на баща ми... Реших, че ще се справя, нали е написана като за мъже, стана много ароматна и вкусна. Правя нейни вариации и до днес, обичам много вкуса и аромата на гъбите. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, твоят първи опит е бил успешен, не искам и да си спомням за първия мой злополучен готварски опит с един миш-маш, който си отиде в кофата заедно с любимата тенджерка на мама.:-((((((
      Трябва да издиря тази готварска книга за мъже, така искам понякога да ме отменят......:-)))
      Благодаря ти от сърце за милите думи!
      Топли прегръдки и прекрасна вечер ти желая, мила Еви!:-))

      Изтриване
  17. Много бързо и лесно, да не говорим, че и много вкусно. Обичаме го всички у дома и често го приготвям. Дори най-малкия мъж вкъщи го обожава.
    Твоя е толкова бляскав от снимката, че човек може да огладнее дори и да е сит.
    Прегръдки и усмихнат снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Нинче, наистина, толкова е вкусна тази манджичка и бях убедена, че и с другите е така.:-)))
    Благодаря ти за оценката, толкова мили думи си ми написала!:-)))
    Прегръдки и на теб и усмихната и уютна четвъртък-вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  19. Haha
    die Frage kenn ich auch : was gibts dazu? Hast du auch nur Männer zu Hause.
    Liest sich lecker dein Rezept.Ich hab noch nie Reis gebacken.Gebraten schon.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Martina!
      Also kennst Du es aus eigener Erfahrung. Na ja, man kann's nicht allen Recht machen.
      Gebratener Reis hat schon einen etwas anderen Geschmack, gebackener ist auch gesünder, schmeckt lecker, müsstest Du unbedingt probieren.
      LG

      Изтриване
  20. Moni, чудесно ястие! У нас ориза е любим и го хапваме в комбинация с какво ли не.
    А въпросът защо съм сервирала само гарнитурата и кога ще дойде основното ястие, вече не ми се задава. Съпругът ми отдавна се научи, че простите неща са най-вкусни, че даже и взе да се оплаква от мазната австрийска кухня ;)...

    Пожелавам ти един прекрасен ден утре и весели събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодоря ти, Вени! Аз лично много обичам ориз и си хапвам често.
    Значи имало и различни мъже, завиждам благородно.:-)))
    Австрийската кухня наистина си е мазничка.:-))
    Сърдечни поздрави и пожелания за уютна вечер и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване