петък, 16 март 2012 г.

Свинско печено с карамфилчета / Baked Pork with Cloves / Schweinebraten mit Gewürznelken


Преглеждайки предпочитанията на посетителите на блогчето ми, установих, че за краткото съществуване на блога най-търсени и четени са били предложенията ми за основни ястия и по-специално месните рецепти. Знаем, че мъжката половина от човечеството предпочита месото и затова се стараем да предлагаме интересни и най-вече вкусни месни ястия.
Днес ще предложа на вниманието ви рецепта, която приготвям вече няколко пъти и се харесва изключително много от мъжете вкъщи. Това предложение се различава от другото такова за Сочно свинско печено, но резултатът и тук е изключителен. Това ястие става идеално за празнични поводи, за гости, но и за неделни угощения на семейството. Картофките, с които го сервирах този път, също могат да се поднесат и като гарнитура, но и могат да бъдат поднесени като самостоятелно ястие. Те са вариант на картофките Буланжер, за които имам вече рецепта в блога. Надявам се и тези две предложения да ви харесат.



Unlängst habe ich beim Nachschauen der Besuche und Vorlieben meiner Leser festgestellt, dass die meist angeglickten Rezepte diejenigen gewesen sind, in denen ich Fleischgerichte angeboten habe. Das ist absolut verständlich, weil die männliche Hälfte Fleisch bevor\ugt und wir als brave Gattinnen unseren Männern immer wieder interessante und vor allem leckere Fleischgerichte anbieten möchten.:-))
Heute möchte ich eurer Aufmerksamkeit ein Rezept anbieten, das bei uns zu Hause mehrmals aufgetragen wurde und die Männer zu Hause sich die Finger danach geleckt haben. Dieser Vorschlag unterscheidet sich vom anderen  Saftigen Schweinebraten, aber auch hier ist das Ergebnis unglaublich. Dieses Gericht kann sowohl bei festlichen Anlässen, den lieben Gästen oder aber beim Sonntagessen der Familie auf den Tisch kommen. Die Kartoffeln, mit denen ich das Fleisch aufgetragen habe, können nicht nur als Beilage, sondern auch als selbständiges Essen angeboten werden. Sie sind eine Variante der Kartoffeln Boulangere, die bereits mit einem Rezept geehrt worden sind. Ich hoffe sehr, dass diese beiden Vorschläge euch allen schmecken werden.:-)))


Продукти:

- 2 кг обезкостено свинско месо (бут, врат, плешка) - цяло парче
- сол, пипер
- 4 суп. л. зехтин
- 2 суп. л. мед
- 1 суп. л. алкохол (напр. коняк или уиски)
- 200 мл месен бульон
- 1 чаша бяло вино
- цели карамфилчета за набождане на месото
- 1 суп. л. нишесте за сгъстяване на соса





Zutaten:

- 2 kg Schweinefleisch (ein ganzes Stück vom Rücken, Bein oder Nacken, ohne Knochen)
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- 4 EL Olivenöl
- 2 EL Honig
- 1 EL Weinbrand oder Whisky
- 200 ml Kalbsfond
- 1 Glas Weisswein
- ganze Gewürznelken zum Spicken
- 1 EL Stärkemehl für die Sauce

Приготвяне:

Измитото и добре подсушено с кухненска хартия месо нарязваме от горната част с остър нож на ромбове. Подправяме със сол и черен пипер и се стараем да втрием подправките в месото. В тиган загряваме 3 суп. л. зехтин и запържваме в него месото за няколко минути от всички страни, за да го запечатаме. Махаме тигана от огъня и го оставяме настрани. Във всяко ромбче забождаме по едно карамфилче. В малка касерола карамелизираме меда, добавяме 1 суп. л. зехтин и алкохола и разбъркваме добре. С приготвената смес намазваме обилно шпикованото месо. Поставяме месото в подходящ за печене съд, поливаме със смесените бульон и вино и оставяме във фурната, загрята на 180 градуса С да се пече. Периодично поливаме месото по време на печене със соса. Когато месото е готово, прецеждаме соса, добавяме 1 суп. л. нишесте, размесено с малко вода и го сгъстяваме.


Zubereitung:

Das gewaschene und gut trockengetupfte Schweinefleisch mit einem scharfen Küchen- oder Papierschneidemesser rautenförmig einschneiden. Mit Salz und Pfeffer würzen. In einer Pfanne 3 EL Olivenöl erhitzen und das Fleisch darin rundherum anbraten. Die Pfanne von der Kochplatte nehmen und zur Seite stellen. In jede Raute je eine Gewürznelke stecken. In einem kleinen Topf den Honig karamellisieren, das übrige Öl und den Weinbrand unterrühren. Das Fleisch damit reichlich bestreichen. Das Fleisch in ein feuerfestes Gefäß geben, mit dem Kalbsfond und dem Wein übergießen und in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Ofen backen. Das Fleisch während des Backens mit der Sauce begießen. Wenn das Fleisch gar ist, die Sauce sieben, das mit etwas Wasser vermischte Stärkemehl dazugeben und aufkochen lassen.


18 коментара:

  1. Отговори
    1. Thank you Maria Jesus! Made as pork is not only delicious but also very juicy. :-))

      Изтриване
  2. МОНИ, месото е Бог, който ви позволява SALSA лого ВОДА в устата.
    Харесана същите.
    BEJOS.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sinceramente obrigado, sao! Então, ele realmente divinamente delicioso, suculento e é fácil para Legal. Eficaz para os clientes e ocasiões especiais. Вeijos!

      Изтриване
  3. Moni deliciosa carne y uso mucho el clavo tengo muchas recetas con ella.Um que rica, cuando la haga te lo comunica bs

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. María, estoy encantado de que el cerdo hace de esta forma que te gusta. Era delicioso e impresionante para los huéspedes. Besos

      Изтриване
  4. Мони, много апетитно е месото :)
    За мен без карамфилчета, ако може :)
    /Малко професионална непоносимост/
    Но ще го заместя с нещо друго :)
    Прегръдки, миличка и хубав петък!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, миличка, благодаря ти!:-)) Сигурно карамфила ти идва в повече, така че на теб ще сервирам без.:-)))
      Месото става много сочно така, което принципно е проблем при изпичането на цели парчета.
      Топли прегръдки, слънце, хубав петък и още по-прекрасни почивни дни!:-))

      Изтриване
  5. Guten Morgäään ;)

    ein wunderbares Gericht ... gut das dass mein Mann nicht sieht, sonst müsste Ich gleich einkaufen gehen u. rn an den Herd.

    LG Kerstin

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Moin, Moin, Kerstin!
      Danke Dir!
      Dann verstecken wir es eben vor Deinem Mann, damit Du nicht extra einkaufen und danach kochen musst.:-)))))
      Ganz liebe Gruesse

      Изтриване
  6. Много апетитно, Мони! Направо ми замириса оттук!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, благодаря ти!:-))) За любителите на месце става голяма вкусотийка!:-))
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, страхотна рецепта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Тази рецепта е за мен! Толкова вкусно изглежда, ммм...

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли да ми кажете приблизително колко време е необходимо за печене, защото мисля да го правя днес за обяд и се чудя кога да со сложа :) мерси много, надявам се, че ще се получи толкова вкусно, колкото изглежда...

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте Мими! Радвам се много, че предложението ми Ви е харесало. Извинявам се, чи отговарям толкова късно, но съм в движение и нямам възможност честичко да поглеждам коментарите и въпросите в тях. Времето за печено зависи много от крехкостта на месото, от теглото и не на последно място от фурната, знаем, че всички са доста различни. При мен отне около час и половина и два, но трабвя да се проверява все пак.
    Съжалявам, че не успях да отговоря още преди обяд, но се надявам да го направите и най-вече да се хареса на вкус. Най-сърдечни поздрави!:-))

    ОтговорИзтриване