петък, 16 март 2012 г.

Мраморни шоколадови чийзкейк-браунис/ Swirl Chocolate Cheesecake Brownies / Marmor-Cheesecake Brownies mit Schokolade


Не знам дали е необходимо дълго предисловие, когато представям рецепта като днешната, съдържаща завидно количество шоколад. Браунисът междувременно е любим на много хора, не само заради споменатото в първото изречение, но и защото е много приятен десерт, прекрасно допълнение на кафето или чая, лесен за направа, ефектен, търпящ всевъзможни вариации. Мраморните чийзкейк браунис са изключително приятни не само заради текстурата си (каквато всъщност имат всички такива), но и заради красивите шарки, които самите ние създаваме при направата им. В блога си вече имам 2 рецепти на такива - Cheesecake swirl chocolate brownies и Мраморен чийзкейк-браунис с рикота.
За днешните браунис използвах рецептата на David Lebovitz , човек, който не се нуждае от специално представяне и не съществува съмнение във факта, колко добри са рецептите му. Мога да потвърдя само, че насладата е пълна, остава да се отдадем докрай на изкушението.:-)))
 

Ich bin mir nicht sicher, ob es langer Vorworte bedarf, wenn ich ein Rezept wie das heutige vorstelle, das reichlich Schokolade enthält. Brownies gelten bei vielen Menschen als wahre Leckerbissen, nicht nur wegen des im ersten Satz genannten Grundes, sondern weil sie auch ein sehr leckerer Nachtisch, eine wunderbare Ergänzung zum Kaffee oder Tee, leicht zuzubereiten, effektvoll, auf unterschiedliche Art und Weise zu variieren sind. Die Marmor-Cheesecake-Brownies sind ausserordentlich lecker nicht nur wegen ihrer Textur (wodurch sich eigentlich alle Brownies-Arten auszeichnen), sondern auch wegen der wunderschönen Muster, die wir selber bei ihrer Zubereitung kreiern.  Auf meinem Blog gibt es bereits zwei solche Rezepte -  Cheesecake swirl chocolate brownies sowie  Мarmor-Cheesecake-Brownies mit Ricotta.
Das Rezept, das ich für die heutigen Brownies genutzt habe, stammt von  David Lebovitz , eine Person, die gar keiner ausführlichen Vorstellung bedarf und dessen Rezepte immer sehr lecker sind und ihr Ergebnis ohne Zweifel stets ein Erfolg sind. Ich kann nur bestätigen, dass sie ein voller Genuss für alle Sinne sind und uns nichts anderes übrig bleibt, ausser sich der Verführung voll und ganz hinzugeben.:-)))

Продукти (за форма 20 х 20 см):

- 85 г масло, нарязано на кубчета
- 115 г тъмен шоколад, нарязан на парчета
- 130 г захар
- 2 големи яйца (оставени на стайна температура)
- 70 г брашно
- 1 суп. лъжица неподсладено какао
- 1/8 ч. л. сол
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 80 г шоколадов чипс
Zutaten (für eine 20 x 20 cm-Form):

- 85 g Butter, in kleine Würfel geschnitten
- 115 g Bitterschokolade, kleingeschnitten
- 130 g Zucker
- 2 grosse Eier (nicht direkt aus dem Kühlschrank)
- 70 g Mehl
- 1 EL Kakao
- 1/8 TL Salz
- 1 TL Vanilleextrakt 
- 80 g Schokoladechips

За сместа с крем-сиренето:
 

- 200 г сирене "Филаделфия"
- 1 голям жълтък
- 75 г захар
- 1/8 ч. л. ванилов екстракт
 
Fur die Kasefüllung:

- 200 g Philadelphia
- 1 grosses Eigelb
- 75 g Zucker
- 1/8  TL Vanilleextrakt


Приготвяне:

 Подготвената квадратна форма за печене намасляваме и покриваме с хартия за печене (по желание може да се намасли и самата хартия). Фурната загряваме предварително на 180 градуса С. В касерола разтопяваме на слаб огън маслото и шоколада, бъркайки непрекъснато, за да се хомогенизира сместа. Махаме от огъня и добавяме захарта и яйцата. Разбъркваме добре. Пресяваме брашното с какаото и солта и започваме да добавяме към маслената смес, след това добавяме ваниловия екстракт и шоколадовия чипс. 
В друга купа смесваме сиренето, жълтъка, захарта и ванилията и бъркаме, докато се получи пухкава смес. В подготвената форма изсипваме първо кафявата смес и с помощта на шпатула заглаждаме добре. От чийз-сместа изсипваме осем топки върху кафявата смес. С помощта на нож, шпатулата или най-добре с дървено шишче правим шарки по повърхността, за да се получи мраморния ефект. Печем за 35-40 минути. След изпичането оставяме да се охлади напълно върху решетка и режем на квадратчета или малки правоъгълничета.


Zubereitung:

Eine rechteckige Backform einfetten und mit Backpapier auslegen (nach Wunsch auch das Backpapier bebuttern). Den Backofen auf 180 Grad C vorheizen. In einem kleinen Topf bei kleiner Hitze die Butter und die Schokolade zerlassen und ununterbrochen umrühren, damit sie sich homogenisieren kännen. Von der Kochplatte nehmen und danach den Zucker und die Eier dazugeben. Gut umrühren. Das Mehl mit dem Kakao und dem Salz sieben und nach und nach zum Buttergemisch dazugeben, danach auch den Vanilleextrakt und die Schokochips hinzufügen.
In einer anderen Schüssel den Philadelphia, das Eigelb, den Zucker und den Vanilleextrakt mischen und gut umrühren, bis das Gemisch luftig wird. In die vorbereitete Backform zuerst das Schokolademisch geben, mit der Kochspachtel glatt streichen.  Die Kasefüllung als 8 große Kleckse darauf geben. Mit einem Messer, der Spachtel oder mit einem Holzstab Muster auf der Oberfläche machen, damit sich beide mischen. Etwa 35-40 Minuten backen. Nach dem Backen auf einem Gitter vollstandig abkühlen lassen und in kleine Quadrate schneiden.


 Други рецепти за браунис:

Cheesecake swirl chocolate brownies
Мраморен чийзкейк-браунис с рикота
Шоколадов сладкиш тип Браунис 
Браунис с череши 
 

69 коментара:

  1. Отговори
    1. Thank you, Maria Jesus! It's true, but when the dessert contains chocolate is simply irresistible.:-))

      Изтриване
  2. И този път "изби рибата"! Само като го гледам и му усещам вкуса. И с какви прибори си го сервирала!! Ще се разтопя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мири, много си мила, благодаря ти от сърце! Получи се наистина неустоимо вкусно. Опитах се да създам повече уют и на снимките, да е красиво и за окото. Радвам се, че съм успяла.:-)) Сърдечни поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  3. These looks gorgeous and very tempting ! Will grab a slice or 2 , okay ?! hahaha

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, този вид брауни с крем сирене са ми любими :)
    Чудесен десерт и поднасяне!
    Прегръдки, миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данинка, на мен също са ми любими, стават изключително свежи заради крем-сиренето.:-))) Благодаря ти за милия коментар!
      Черпя те виртуално!:-))
      Топли прегръдки и от мен, миличка и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Welcome, Daisy! Thanks for the kind words! You're right, this combo is not only winning but also very tasty. :-))

      Изтриване
  6. Huhu liebe Moni,
    jaaa, das ist auch was für mich!!!
    Ich wollte noch wissen wie groß Dein Teeglas ist dass Du als Maß hattest für das Affenbrot.
    Ich wünsche Dir ein schönes Wochenende!
    Liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Huhu, meine liebe Irene! Wie ich mich nur freue, Dich erneut bei mir zu "sehen"!!!! Ich habe Dich, Deine Besuche und Deine stets lieben Kommis sooooo sehr vermisst.:-(((
      Ich muss bei Dir noch vieles nachholen, dort hat sich einiges eingesammelt.
      Freut mich, dass Dir die Brownies gefallen.
      Ich nehme immer eine 240-ml-Tasse. Würde mich freuen zu wissen, wie Dir das Affenbrot gefallen hat, Du bist doch die Bäckermeisterin.:-)))
      Dir wünsche ich auch ein wunderschönes, schon warmes Frühlingswochenende!
      Und hoffentlich auf bald!
      Ganz liebe Grüße!!

      Изтриване
  7. Чудесен десерт! Браво!

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, благодаря ти, мила!
      Вкусен и ефектен е наистина, перфектен към кафенце!:-)))
      Прекрасни почивни дни ти желая и аз от сърце!

      Изтриване
  8. Un brounie buenísimo tiene una pinta espectacular!!
    Me encanta!!
    Un besete!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ¡Gracias, Nechy! Me alegro que te guste. Esto Braunis de lo que realmente es deliciosa con un patrón de belleza. :-)) Besos!

      Изтриване
  9. Мони, това е превъзходен десерт! Страхотно изглежда! Приятна почивка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче, благодаря ти, мила!:-))) Наистина е много изкусителен, този браунис!
      Хубави почивни дни желая и на теб от сърце!:-))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Gracias, Reme! Me alegro que te guste. Estos branis no sólo son muy hermosas, pero también delicioso.:-))) Besos

      Изтриване
  11. Еха Мони колко е красив и привлекателен .Така хубаво си го поднесла че ми останаха очите в него,много ми хареса.
    Хубави и топли почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти, мила!:-))) Радвам се, че ти харесва предложението ми.:-)) Десертът е много приятен, става и за гости и просто така за похапване на сладичко.:-)))
      Топли прегръдки и пожелания за усмихната неделя!

      Изтриване
  12. Тони, радвам се много, че ти харесва.:-))) Това е любимия ми десерт! Браунисът, както знаеш, по принцип трябва да се пази от препичане и изсушаване. Но и крем-сиренето го прави влажен и сочен, текстурата му е изключително приятна.:-))) Непременно го пробвай!
    Сърдечни поздрави и приятен уикенд и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  13. МОНИ обичаше вашата торта, MARBLE ефект е твърде красива.
    Това са добре Slices изкушаващо.
    Имате страхотен уикенд
    Целуни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Obrigado, sao! Que bom que você gosta. Braunis Esta é delicioso, com padrões interessantes que ocorrem e é difícil de preparar. :-)) Linda domingo! Abraços e beijos!

      Изтриване
  14. Страхотен десерт, Мони! Много ми хареса, записвам си рецептата и ще го направя при първа възможност :). Моля те само, напиши и продуктите за бялата смес на български :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, радвам се, че ти харесва.:-))) Направи го непременно, невероятно вкусен и сочен сладкиш.
      Сърдечно ти благодаря както за милия коментар, така и за подсещането за пропуснатото!!! Вече е поправено и рецептата е пълна и в двата си варианта!
      Хубави, слънчеви и много усмихнати почивни дни ти желая от сърце!:-))

      Изтриване
  15. Está lindo o teu bolo, gosto muito de bolos mármore.
    Um beijinho e bom fim de semana:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Bem-vindo, Duxa! Obrigado por seu comentário tipo! Que bom que você gosta. Adoro bolos de mármore hijack ficar muito bonito. Linda e sorridente domingo.:-)))) Bejijos

      Изтриване
  16. Страхотни са , Мони! А в щипката просто се влюбих:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, благодаря ти!:-))) Стават много вкусни с крем-сирене, приятен десерт и неустоима сладост.:-))) И аз си обичам щипката много, защото ми е подарък от мама.:-))
      Прекрасна, слънчево и усмихната неделя!:-))

      Изтриване
  17. Мони, и аз идвам да кажа колко ми харесва рецептата. МНого обичам браунис, другия път ще е мраморен!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря за милия коментар!:-)) Радвам се, че брауниса ти харесва. Става много свеж така, непременно направи.:-))))
      Прегръдка и усмихната неделя и на теб!:-))

      Изтриване
  18. Отговори
    1. Welcome, Nadia! Thank you for your kind comment! I am also very fond brownies :-))) Have a nice weekend!

      Изтриване
  19. Лелеееее, Мони! Пак страхотна рецепта!
    Да знаеш, липсваше ми тук и с огромно удоволствие те виждам пак "на линия".
    Голяма прегръдка и пожелание за здраве и цветно настроение в идните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, мила, радвам се, че ти харесва.:-))) Така направен, браунисът наистина е изключително вкусен, а е и много красив с тези шарки.:-))
      И на мен ми липсва това, че все още не съм на пълни обороти, но и това ще стане.
      Благодаря за прекрасните пожелания!
      Голяма прегръдка и на теб, мила Лети!
      Пожелания за усмихната, топла и лъчезарна нова седмица!:-)))

      Изтриване
  20. This looks fantastic! I love the colours, bet it tastes fantastic!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for the nice words! Yes, it is not only interesting and beautiful, but very tasty! Have a nice Sunday evening!

      Изтриване
  21. ils sont magnifiques et bien gourmands, j'en raffole
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Merci pour votre gentil commentaire. :-))) Je suis content que vous aimez. Ils ne sont pas très belle mais aussi très savoureux. Avoir un beau dimanche!

      Изтриване
  22. Отговори
    1. Марийче, благодаря ти сърдечно!:-))) Много вкусно става наистина, непременно го направи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Bienvenido, Sonia! Me alegro de mi blog y las recetas en lo que te gusta. Yo soy tu seguidor de largo y será feliz y me puedes visitar a menudo. Espero que lo encuentre interesante y agradable aquí. :-)))
    Besos.

    ОтговорИзтриване
  24. Hi Moni,
    What lovely colours...although I'm not such a Brownie-fan...I think I like these!
    Grtz Eric

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hello Eric and welcome! No problem, not everyone likes everything. :-)) But who loves chocolate and cheesecreme, will be happy to eat them. :-)))
      Thank you for your kind comment! Wish you a nice new week!

      Изтриване
  25. Estupenda receta Moni,muy tentador y luce exquisito una verdadera delicia,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias, Rosita! Además, tienen un aspecto muy tentador, y son muy sabrosas! Besos!

      Изтриване
  26. Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Thank you, Jasna! Yes, they looks interesting and they are so yummy, mmm=:-))) Best regards!

      Изтриване
  27. Много добре са се получили тези вкусни браунис!наистина крем сиренето ги прави уникални!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче!:-))) Така е, освен красиви, крем-сиренето ги прави меки и сочни.
      Прекрасна нова седмица ти желая, изпълнена да е с много усмивки!:-))

      Изтриване
  28. Ех Моничка,
    една седмица извън България и колко много съм пропуснала!
    Сега ще наваксам:)

    Прегръдки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, Левинка, някой пак е ходил да "презарежда" батериите.:-)))
      Надявам се да споделиш мнения и впечатления от предложенията ми.
      Топли прегръдки и много усмивки!:-)))

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  29. Този десерт е наслада за всичките ми сетива, Мони! :)
    Невероятен, плътен вкус, аромат и цвят! Прегръдки, мила! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря сърдечно за милия коментар!:-))) Вкусен десерт се получи така наистина.
      Прегръдки и на теб, мила Еви!:-))

      Изтриване
  30. I've heard about this brownies a lot and they truly look delicious, they have become a must try for me

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome beti! These cookies are really tasty, not hard are doing. You have to try them.:-))

      Изтриване
  31. Hello moni! I d like to understand what you have written in your recipes .. this cake looks so good and inviting! :) have a nice day!

    ОтговорИзтриване
  32. Hello, serena! I use Google Translate, to translate the recipes from the foreign blogs. These brownies are very tasty and worth making.:-))) Best regards!

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотен чийзкейк - браунис! Много ефектен се е получил!

    Честита пролет! Много весело настроение и усмивки!

    ОтговорИзтриване