петък, 6 април 2012 г.

Чийзкейк / Käsekuchen / Cheesecake

Надали има някой, който да не си е похапвал или пък да не знае, що е то чийзкейк. Познат ни е от европейската и американската кухни и представлява десерт с  основа от бисквити или сладки крекери и крем-чийз заливка. В различните страни съставките за заливката варират: извара, рикота, крем-чийз и освен задължителните яйца, захар, сметана, може да присъстват и плодове. Често се добавят ванилия, шоколад или сладкишът се украсява с плодове, например с ягоди.
Чийзкейкът е бил популярeн в Древна Гърция (Елада) още преди римляните да го взаимстват при завладяването на Гърция. Най-ранното споменаване на чийзкейка се среща при гръцкия лекар Аегий, който дори написал книга за изкуството на приготвянето на този десерт.
През 1872 г. Уилям Лорънс от Честър, Ню Йорк, в опитите си да пресъздаде мекото френско сирене Нюшател (фр. Neufchatel), съвсем случайно измислил начин да приготвя "неузряло" сирене, което е по-тежко и с по-висока масленост. През 1912 г. Джеймс Крафт  приготвил пастьоризирано крема-сирене, а през 1928 г.  получил патент за творението си, след което на пазара се появила запазената мрка "Филаделфия". И до днес това крем-сирене е най-използваното при приготвянето на чийзкейк..
Най-честият проблем при приготвянето на чийзкейк за съжаление си остава появяването на пукнатини в чийз-заливката при изстиването на десерта. За радост има няколко начина това да се избегне. Единият от тях е десертът да се пече на водна баня, за да се подсигури равномерно нагряване. Друг начин е поддържането на невисока температура през цялото време на печене.  Готовият чийзкейк трябва след това бавно да се охлади, като се отвори вратата на фурната. Третият начин е  10-15 минути след изваждането от фурната, внимателно с помощта на нож чийзкейка да се отдели от формата, за да се намали тежестта на повърхността и да се получи равномерното потъване и образуването на ръбчето на сладкиша. Така чийзкейкът трябва да остане до окончателното си изстиване (например 1,5 -  2 часа). Ако и трите начина не помогнат, чийзкрем-заливката може да се украси с плодове, разбита сметана или бисквитени трохи.

Източник на информацията: Интернет
 Продукти (за форма с диаметър 26 см):

- 1 1/2 пакет чаени бисквити

- 400 г извара
- 200 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 2 яйца
- 2 ванилии
- 125 г масло
- 1 ч. ч. захар 
Приготвяне:

Маслото разтопяваме на слаб котлон в малка тенджерка. Подготвяме си форма с подвижен борд и с малко от разтопеното масло намазваме добре дъното и стените на формата. В блендер натрошаваме бисквитите, добавяме маслото, разбъркваме и след това покриваме с тях дъното на формата. Притискаме добре с пръсти, така че да се получи равномерна основа (кора). Формата оставяме в хладилника да се стегне и в това време подготвяме крем-чийз заливката. Загряваме фурната на 170 градуса с вентилатор. В купата на кухненския комбайн поставяме едно след друго изварата, крема сиренето, маскарпонето и ванилията и  разбъркваме. След това добавяме чашата захар и продължаваме да бъркаме. Опитваме сместа и ако не ни се струва сладка, можем да добавим още 2-3 суп. л. захар. Добавяме и яйцата и разбиваме всичко до получаването на хомогенна смес. Готовата заливка изсипваме върху изстиналия бисквитен блат и заглаждаме добре (най-добре се получава с внимателно потупване на формата върху плота). Поставяме формата  в средата на фурната и печем за 15-20 минути на 170 градуса С, а след това намаляваме на 150 градуса С и печем до готовност.


Der Käsekuchen oder Quarkkuchen (in manchen Gegenden Mitteldeutschlands Quarktorte, in manchen Gegenden Österreichs Topfentorte) ist ein Backerzeugnis, das zu Hauptteilen aus Quark oder einem anderen ungesalzenen Frischkäse, Eiern, Milch und Zucker gebacken wird.
In der Schweiz ist ein Käsekuchen ein rezenter Blechkuchen mit einem Belag aus geriebenem Hartkäse; der süße Kuchen wird als Quarkkuchen oder Quarktorte bezeichnet, wird er nach amerikanischer Art aus Doppelrahmkäse statt Quark hergestellt, auch als Cheesecake.
Bereits in der römischen Antike wurde eine Art Käsekuchen aus Quark oder Sauerrahm hergestellt. Rezepte sind aus der Sammlung von Cato dem Älteren überliefert. Für das Mittelalter fehlen entsprechende Belege. Das älteste moderne Käsekuchenrezept stammt aus dem Kochbuch Le Viandier des französischen Kochs Taillevent Ende des 14. Jahrhunderts. Das älteste deutschsprachige Rezept für diesen Kuchen enthält das Kochbuch von Anna Wecker aus dem Jahr 1598. Als Zutaten gibt sie neben Quark Eier, Zucker, Butter und Zimt an. Das Vollständige Nürnbergische Kochbuch enthält 100 Jahre später gleich mehrere Rezepte für „Eyer-Käß-Dorten“. Die Verbreitung des Käsekuchens war noch um 1900 regional sehr unterschiedlich. Zu dieser Zeit wurde er im Rheinland, in der Eifel, im Saarland, in Schlesien und im Sudetenland in vielen Privathaushalten gebacken, während er in Nordwestdeutschland, Schleswig-Holstein und im äußersten Südwesten nur eine untergeordnete Rolle spielte.
Es gibt die verschiedensten Varianten von Käsekuchen: So hat der typische amerikanische Käsekuchen einen Boden aus Kekskrümeln. In der Schweiz und Deutschland wird Mürbeteig, regional auch Hefeteig, verwendet. Typisch für einen Schlesischen Käsekuchen ist der Boden aus Hefeteig und Streusel.
Auch durch die Zugabe von Beeren oder Steinobst (zum Beispiel Himbeeren, Blaubeeren, Brombeeren, rote und schwarze Johannisbeeren, Kirschen, aber auch Rosinen) zur Käsemasse vor dem Backen kann ein Käsekuchen abgewandelt werden. Weitere Möglichkeiten sind das Hinzufügen von Vanille, Vanillin, Zitronenöl oder Ahornsirup.
In den Vereinigten Staaten ist auch Erdbeerkäsekuchen („Strawberry cheesecake“) beliebt, welcher nach dem Backen mit einer süßen Masse mit Erdbeergeschmack bestrichen wird. Zu unerwarteter Prominenz gelangte diese Variante, als sie in den 60er Jahren im Rahmen der Vorsorge für den Atomkriegsfall ausdrücklich in das Bevorratungsprogramm aufgenommen wurde.

Quelle: Internet
Zutaten (für eine 26 cm-Springform):


- 1 1/2 Packung Butterkekse
- 400 g Quark
- 200 g  Philadelphia
- 250 g  Mascarpone
- 2  Eier
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 125 g Butter
- 1 Teetasse Zucker
Zubereitung:

Die Butter in einem kleinen Topf bei kleiner Hitze schmelzen lassen. Eine Springform vorbereiten und mit einem Pinsel die Form mit 1 EL der zerlassenenen Butter einfetten.  In einem Standmixer die Kekse zerkleinern, die zerlassene Butter dazugeben, umrühren und damit den Tortenboden auslegen. Mit den Fingern gut drücken, so dass keine Lücken entstehen und ein ebener Boden entsteht. Die Form im Kühlschrank abkühlen lassen und in der Zwischenzeit den Quarkguss zubereiten. Den Backofen auf 170 Grad C mit Umluft vorheizen. In der Schüssel des Standmixers den Quark, den Philadelphia, den Mascarpone, den Vanillezucker nacheinander geben und kurz umrühren. Danach den Zucker hinzufügen und erneut umrühren. Falls nötig, noch 2-3 EL Zucker  dazugeben. Zum Schluss auch die Eier darauf geben und so lange umrühren, bis eine homogene Mischung entsteht. Den Guss auf den abgekühlten Tortenboden geben und glattstreichen. Die Tortenform in die Mitte des Backofens schieben und 15-20 Minuten lang zuerst bei 170 Grad C backen, danach  bei 150 Grad C weiterbacken, bis der Kuchen fertig ist (etwa anderthalb Stunden, aber das hängt natürlich vom Backofen ab).
 

41 коментара:

  1. Мони, чудесен е чийзкейка!
    Обичам го във всякакви варианти!
    Прегръдки и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Монка чудничък е този чийзкейк и аз съм му голям фен във всякакви азновидности :)
    Прегръдки миличка и чуден уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Още един фен на чийзкейка - твоят е чудесен! Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Направо "изби рибата" с този десерт! Обожавам чийзкейк и отдавна исках тази рецепта. Благодаря ти!!

    ОтговорИзтриване
  5. Моят любим десерт е, вече бе направил, че толкова много са загубили законопроекта.
    Това беше твърде красива.
    Пожелаваме ви Честит Великден, и Вашето семейство.
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  6. Hallo Moni, es ist wundeschön!
    Fröhe Ostern!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен чийзкейк, и цялата статия е много полезна, благодаря за нея!

    Весели празници, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ехе, Мони ще започна с кравичката, защото е толкова весела, ох страхотна е! Чийзкейка е сред любимите ми десерти, във всичките му вариации, а при теб е толкова изкусителен! Мони, пожелавам ти весели празници! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Ciao Moni che buono il tuo cheescake,bello il tuo blog mi sono unita hai tuoi lettori fissi passa ha trovarmi se ti va io sono ISABELLA ti aspetto smack

    ОтговорИзтриване
  10. Qué buena! Me encantan las fotos con la vaquita. Besos

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, прекрасен е! Много обичам, изкушаваш ме, защото никога не съм правила:)

    ОтговорИзтриване
  12. Преглътнах няколко пъти,омаен десерт и много обичан!Направила си го перфектен,Мони!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. ICH WÜNSCHE DIR & DEINER FAMILIE
    ... EIN SCHÖNES OSTERFEST
    UND VIEL SPASS BEI DER OSTEREIERSUCHE !

    LIEBE GRÜßE
    KERSTIN

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен десерт,Моничка!


    Прегръдки и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Io amo la cheesecake! questa mi sembra deliziosa,buona giornata...

    ОтговорИзтриване
  16. Направо е страхотен. Опитах я тази рецепта и се оказа много вкисно. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  17. Мони, превъзходен десерт! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  18. very delicious and tasty too.You have great blog here. I liked it very much.Happy to follow you dear. Do visit my blog in your free time
    http://www.foodydelight.com/

    ОтговорИзтриване
  19. Мони, миличка, Честит Великден! С пожелания за мир и любов, здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  20. ciao piacere di conoscerti e grazie della visita ....da oggi ti seguo anch'io ..... buonissimo il tuo cheesecake..... bravissima ...ciao un bacio

    ОтговорИзтриване
  21. MMMMMMMMMMMMMMMM che buona complimenti grazie di essere passata da me ciao

    ОтговорИзтриване
  22. Честит Великден, Мони.
    С пожелание за светли и изпълнени с много щастие и любов празнични дни на теб и цялото ти семейство.
    Усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Me encantan los pasteles de queso se ve muy delicioso una gran postre,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  24. ottima la tua cheesecake! grazie della visita che ricambio molto volentieri!
    abbracci

    ОтговорИзтриване
  25. GRAZIE MONI PER ESSERE DIVENTATA UNA MIA FOLLOWER!!MI MANCAVA UNA BULGARA..HAHAHAHAHAHA!!SCUSAMI MA MI PIACE TANTO SCHERZARE SPERO ANCHE TU!!PER RICAMBIARE LA TUA GENTILE CORTESIA SONO DIVENTATO ANCHE IO UN TUO SEGUACE PERCHè IL TUO BLOG è MOLTO INTERESSANTE..BELLO è SIMPATICO!!MI DISPIACE CHE NON SONO MOLTO PRATICO DEL PC E NON SO NEMMENO SE TU RIESCI A LEGGERE QUESTO COMMENTO IN ITALIANO NON SO FARE LA TRADUZUIONE DIRETTAMENTE NELLA TUA LINGUA..SE INVECE RIESCI A TRADURLO FAMMELO SAPERE COSì TI COMMENTO PIù SPESSO..SAPPI PERò CHE IO SONO MOLTO PAPIROSO COSì MI DEFINISCONO I FOOD-BLOGGER..HAHAHAHAH!!FACCIO DEI COMMENTI ABBASTANZA LUNGHI..HAHAHAHA!!A PARTE GLI SCHERZI SPERO CHE FRA DI NOI POSSA NASCERE UNA BELLA AMICIZIA GASTRODOLCIARIA CARA MONI!!TI ABBRASCCIO CALOROSAMENTE E AFFETTUOSAMENTE DA PARTE MIA E DI TUTTA LA CITTà DI NAPOLI!!CIAOOOOOOOOOOOOO....MONIIIII!!A PRESTO!!CON STIMA E AFFETTO L'AMICO BABBà!!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  27. Nach was du schreibst bedeutet dass die Sprache fuer dich ok.- Rest ist Russisich???? Aber viele followers die auch meine Freunde sind schreiben in italienisch.....danke fuer dein Besuch und sage mir in welche Sprache soll ich schreiben.....

    ОтговорИзтриване
  28. Ciao, ho visto cheese cake in circolazione e mi sono fermata. Sarà per il nome? lo stesso di mia figlia Monica la quale ora ha come dolce preferito la cheese cake che ha soppiantato tutti gli altri dolci. Ed io mi sto specializzando nel farla perché ogni volta che viene a casa la asttende con ansia. Ormai non la fotograsfo neanche più, ma se vuoi vedere la mia vienimi a trovare
    http://azzurratagliaecucina.blogspot.it/2010/10/cheesecake.html

    ОтговорИзтриване
  29. Molto molto buona la tua cheesecake!!!:)
    passa da me se ti va, intanto ti seguo!

    ОтговорИзтриване
  30. We love your blog is wonderful and we are always here giving all the news.
    We wish you a great Thursday and super Glorinha kisses.
    We have a campaign Google +1 and we appreciate your participation.
    http://sbrincos.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  31. Чийзкейка изглежда превъзходно. Аз лично бих добавила и някакво сладко отгоре - обичам контраста между сладко и солено :)

    ОтговорИзтриване
  32. Wunderbar dieser Cheesecake, habe gerade das Rezept verloren.
    Schoene Woche

    ОтговорИзтриване
  33. здрасти,
    много добре се получи кейка по твоите инструкции :) опитвам се да си намеря рецепта половин година вече и истински се радвам, че попаднах на блога ти.

    поздрави,

    индра

    Hallo,
    Es hat den Kuchen ganz gut geklappt. Ich versuche mich schon seit halbem Jahr ein Rezept zu finden und jetzt freue mich echt dein Blog zu treffen.

    Grüße,

    Indra

    ОтговорИзтриване