петък, 20 април 2012 г.

Пухкава шарена питка / Rundes buntes Kräuterbrot / Garden Herb Round Loaf




Продукти::

- 500 г бяло брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 250 мл хладка вода
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. сол
- 1 червена чушка
- фино нарязани зелени подправки: магданоз, копър,розмарин, мащерка или босилек
- 1 суп. л. маково семе
- 3 суп. л. зехтин
- сусам за поръсване

Приготвяне:

Пресяваме брашното в голяма купа. В купичка разбъркваме маята с 1 суп. л. мед, щипка сол, хладката вода и няколко суп. л. брашно и оставяме да шупне за около 15 минути. Пресятото брашно замесваме с шупналата мая. Ако лепне много, добавяме малко брашно. Когато усетим, че тестото е добре омесено, добавяме една по една 2 суп. л. зехтин и доомесваме. Оформяме го на топка, оставяме го в купата и го покриваме с кърпа. Оставяме на топло, докато удвои обема си (за около 1 час). Нарязваме на ситно зелените подправки и ги прибавяме към втасалото тесто. Чушката нарязваме на фини парченца и също добавяме към тестото заедно с маковото семе. Омесваме добре за последен път. Намасляваме тавичка за печене (при мен с диаметър 26 см) и оформяме тестото според размера на тавичката. С дръжката на нож или най-добре с пръсти правим вдлъбнатини и мажем питката с третата лъжица зехтин. Поръсваме със сусам. Покриваме питката с кърпа и оставяме за около 30 минути. Печем в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 30 минути по средата на фурната, докато придобие златиста коричка. Изваждаме питката от тавата и я оставяме да изстине на скарата на отворена фурна. 


Други интересни рецепти за хляб:

 

Zutaten:


- 500 g Mehl
- 1/2 Päckchen Trockenhefe
- 250 ml lauwarmes Wasser
- 1 TL Honig
- 1 TL Salz
- 1 rote Paprikaschote
- feingeschnittene Petersilie, Dill und falls ihr auch andere Gartenkräuter wie Rosmarin, Thymian oder Basilikum habt
- 1 EL Mohnkörner
- 3 EL Olivenöl
- Sesamkörner zum Bestreuen

Zubereitung:


Das Mehl in einer großen Schüssel sieben. Die Hefe in einer kleinen Schüssel mit dem Honig, einer Prise Salz, dem lauwarmen Wasser und ein paar EL Mehl verrühren und etwa 15 Minuten aufgehen lassen. Das gesiebte Mehl mit der aufgegangenen Hefemischung verkneten. Falls der Teig zu sehr klebt, etwas Mehl dazugeben.  Wenn der Teig gut verknetet ist, nacheinander 2 EL Olivenöl dazugeben und schnell kneten, bis der Teig das Öl aufgenommen hat. Zu einer Kugel formen, in der Schüssel ruhen lassen und mit einem Küchentuch bedecken. Etwa eine Stunde ruhen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat. Die feingeschnittenen grünen Kräuter, die feingehackte Paprikaschote sowie die Mohnkörner zum aufgegangenen Teig dazugeben. Zum letzten Mal durchkneten. Eine 26-cm-Form gut einfetten und den Teig darin formen. Mit einem Messergriff oder am besten mit dem Finger kleine Vertiefungen machen und danach das geformte Brot mit dem letzten EL Olivenöl besteichen. Mit Sesamkörnern bestreuen. Das Brot mit dem Kuchentuch bedecken und weitere 30 Minuten aufgehen lassen. In dem auf 190 Grad C vorgeheizten Backofen in der Mitte etwa 30 Minuten goldbraun backen. Aus der Form herausnehmen und auf dem Gitter bei offener Backofentür vollständig auskühlen lassen. 
 
 

41 коментара:

  1. Overall, a great article as I'm always glad to read the latest and greatest on recipe

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е, Мони! Наистина пухкава и уханна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, много хубава и цветна питка! Точно за създаване на пролетно настроение, че тя някак все не идва!
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Madre mía que buena pinta tiene este pan especiado !!! Te ha quedado estupendo !!!
    Feliz fin de semana
    Besos

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, чудесна и ароматан пухкавелка!
    Прегръдки, миличка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна е, Мони! Наистина пухкава и уханна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. WOW!!!
    Das muss ich nachbacken. Oh, das passt bestimmt gut zu einem vegetarischen Grillabend mit einer guten Flasche Weißwein.
    Danke für das Rezept!
    Ich wünsche dir ein sonniges Wochendende
    Liebe Grüße
    Chris

    ОтговорИзтриване
  8. Huhu liebe Moni,

    da hast Du wieder was ganz leckeres gezaubert, ganz nach meinem Geschmack ;o)), ich nehme das Rezept mit!

    Ganz liebe Grüße,
    Irène

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна,пухкава и ароматна питка!
    Радост за окото!
    Хубава вечер,Мони!

    ОтговорИзтриване
  10. здравей следи, има някои, които не минават през дойда тук и сега и да видим този прекрасен хляб.
    Това трябва да бъде красива и вкусна, аз обичам хляб със семена, един добър уикенд.
    целувки

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, сътворила си много хубава и вкусна питка. Радост за окото е, но вярвам, че е и радост за устата и душата. Аз много харесвам такъв тип месени неща - с "пълнеж".

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда много пухкава и апетитна!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони, много е интересна питката, наистина е много пухкава! Страхотна е! Изпращам ти прегръдки и ти пожелавам приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна е, Мони - пухкава, цветна и несъмнено изключително вкусна! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мони,наистина е пухкава....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Монка изглежда превъзходно тази пита, пухкава и цветна, сигурно и много вкусна :)
    Сърдечни поздрави мила Мони :)

    ОтговорИзтриване
  17. I love this type of bread, so rich and full of flavour. Delicious recipe!

    ОтговорИзтриване
  18. МНого пролет и свежест лъхат от тази питка!
    Прекрасна е, тъкмо като времето навън, което най-после светна;)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Мони,толкова е вкусна/предполагам:)))/,но за красотата на 100% вярвам на очите си!Чудесна кулинарна творба!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Ароматна, несъмнено вкусна, пухкава и примамваща! Прекрасно предложение си направила, Мони! Слънчево настроение и нови висоти ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  21. Мммммммммммммм обещава да мнооооого вкусна!


    Прегръдки,Моничка!

    ОтговорИзтриване
  22. Moni questa ricetta è bellissima e la farò al più presto

    ОтговорИзтриване
  23. This bread is wonderfull!!! Full of tradition but also new ideas... (I hope you understand english because I don't speak Bulgarian) Compliments!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Поздрави от Турция, изглежда много вкусно

    ОтговорИзтриване
  25. Мони много весела пита,да видим кога ще се наканя да я опитам

    ОтговорИзтриване
  26. ciao Moni, ho un po di difficoltà con il tuo blog, passa a trovarmi, c' è un premio per te

    ОтговорИзтриване
  27. Cada vez que entro en tu blogg me sorprendes con algo espectacular, esta receta tiene uan pinta estupenda, se puede utilizar para acompañar con carnes, verdad??
    Un besete!!

    ОтговорИзтриване
  28. Vamos experimentar por aqui. Está parecendo ser delicioso!
    Abraços!

    ОтговорИзтриване
  29. Един цветен и ароматен хляб, да го копира!Лора

    ОтговорИзтриване
  30. Мони, какво е това чудо на чудесата? Прекрасна питка!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за моя блог.Ще остана в кухнята, защото това е чудесно.Тази торта трябва да бъде вкусен, ароматен и колоритен.Грандиозно.Целувки

    ОтговорИзтриване
  32. Много вкусен аромат се разнася от тази публикация. Питката е неустоима! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Moni, tiene una pinta deliciosa!!! Un beso

    ОтговорИзтриване
  34. Ohhh Moni....muy rico luce esponjoso y delicioso es una tentación de multicolor,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване