- 500 г бяло брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 250 мл хладка вода
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. сол
- 1 червена чушка
- фино нарязани зелени подправки: магданоз, копър,розмарин, мащерка или босилек
- 1 суп. л. маково семе
- 3 суп. л. зехтин
- сусам за поръсване
Приготвяне:
Пресяваме брашното в голяма купа. В купичка разбъркваме маята с 1 суп. л. мед, щипка сол, хладката вода и няколко суп. л. брашно и оставяме да шупне за около 15 минути. Пресятото брашно замесваме с шупналата мая. Ако лепне много, добавяме малко брашно. Когато усетим, че тестото е добре омесено, добавяме една по една 2 суп. л. зехтин и доомесваме. Оформяме го на топка, оставяме го в купата и го покриваме с кърпа. Оставяме на топло, докато удвои обема си (за около 1 час). Нарязваме на ситно зелените подправки и ги прибавяме към втасалото тесто. Чушката нарязваме на фини парченца и също добавяме към тестото заедно с маковото семе. Омесваме добре за последен път. Намасляваме тавичка за печене (при мен с диаметър 26 см) и оформяме тестото според размера на тавичката. С дръжката на нож или най-добре с пръсти правим вдлъбнатини и мажем питката с третата лъжица зехтин. Поръсваме със сусам. Покриваме питката с кърпа и оставяме за около 30 минути. Печем в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 30 минути по средата на фурната, докато придобие златиста коричка. Изваждаме питката от тавата и я оставяме да изстине на скарата на отворена фурна.
Други интересни рецепти за хляб:
Zutaten:
- 500 g Mehl
- 1/2 Päckchen Trockenhefe
- 250 ml lauwarmes Wasser
- 1 TL Honig
- 1 TL Salz
- 1 rote Paprikaschote
- feingeschnittene Petersilie, Dill und falls ihr auch andere Gartenkräuter wie Rosmarin, Thymian oder Basilikum habt
- 1 EL Mohnkörner
- 3 EL Olivenöl
- Sesamkörner zum Bestreuen
Zubereitung:
Das Mehl in einer großen Schüssel sieben. Die Hefe in einer kleinen Schüssel mit dem Honig, einer Prise Salz, dem lauwarmen Wasser und ein paar EL Mehl verrühren und etwa 15 Minuten aufgehen lassen. Das gesiebte Mehl mit der aufgegangenen Hefemischung verkneten. Falls der Teig zu sehr klebt, etwas Mehl dazugeben. Wenn der Teig gut verknetet ist, nacheinander 2 EL Olivenöl dazugeben und schnell kneten, bis der Teig das Öl aufgenommen hat. Zu einer Kugel formen, in der Schüssel ruhen lassen und mit einem Küchentuch bedecken. Etwa eine Stunde ruhen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat. Die feingeschnittenen grünen Kräuter, die feingehackte Paprikaschote sowie die Mohnkörner zum aufgegangenen Teig dazugeben. Zum letzten Mal durchkneten. Eine 26-cm-Form gut einfetten und den Teig darin formen. Mit einem Messergriff oder am besten mit dem Finger kleine Vertiefungen machen und danach das geformte Brot mit dem letzten EL Olivenöl besteichen. Mit Sesamkörnern bestreuen. Das Brot mit dem Kuchentuch bedecken und weitere 30 Minuten aufgehen lassen. In dem auf 190 Grad C vorgeheizten Backofen in der Mitte etwa 30 Minuten goldbraun backen. Aus der Form herausnehmen und auf dem Gitter bei offener Backofentür vollständig auskühlen lassen.
Overall, a great article as I'm always glad to read the latest and greatest on recipe
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Мони! Наистина пухкава и уханна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеThis bread seems delicious!!!!
ОтговорИзтриванеМони, много хубава и цветна питка! Точно за създаване на пролетно настроение, че тя някак все не идва!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Madre mía que buena pinta tiene este pan especiado !!! Te ha quedado estupendo !!!
ОтговорИзтриванеFeliz fin de semana
Besos
Мони, чудесна и ароматан пухкавелка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубав петък!
Прекрасна е, Мони! Наистина пухкава и уханна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеAbsolutely beautiful! Have a nice weekend!
ОтговорИзтриванеWOW!!!
ОтговорИзтриванеDas muss ich nachbacken. Oh, das passt bestimmt gut zu einem vegetarischen Grillabend mit einer guten Flasche Weißwein.
Danke für das Rezept!
Ich wünsche dir ein sonniges Wochendende
Liebe Grüße
Chris
Huhu liebe Moni,
ОтговорИзтриванеda hast Du wieder was ganz leckeres gezaubert, ganz nach meinem Geschmack ;o)), ich nehme das Rezept mit!
Ganz liebe Grüße,
Irène
Чудесна,пухкава и ароматна питка!
ОтговорИзтриванеРадост за окото!
Хубава вечер,Мони!
здравей следи, има някои, които не минават през дойда тук и сега и да видим този прекрасен хляб.
ОтговорИзтриванеТова трябва да бъде красива и вкусна, аз обичам хляб със семена, един добър уикенд.
целувки
Мони, сътворила си много хубава и вкусна питка. Радост за окото е, но вярвам, че е и радост за устата и душата. Аз много харесвам такъв тип месени неща - с "пълнеж".
ОтговорИзтриванеИзглежда много пухкава и апетитна!
ОтговорИзтриванеqué bueno Moni!!!
ОтговорИзтриванеАуууууу,красота!
ОтговорИзтриванеПоздравления
Мони, много е интересна питката, наистина е много пухкава! Страхотна е! Изпращам ти прегръдки и ти пожелавам приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Мони - пухкава, цветна и несъмнено изключително вкусна! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеМони,наистина е пухкава....
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Монка изглежда превъзходно тази пита, пухкава и цветна, сигурно и много вкусна :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави мила Мони :)
I love this type of bread, so rich and full of flavour. Delicious recipe!
ОтговорИзтриванеМНого пролет и свежест лъхат от тази питка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, тъкмо като времето навън, което най-после светна;)
Хубава неделя!
Мони,толкова е вкусна/предполагам:)))/,но за красотата на 100% вярвам на очите си!Чудесна кулинарна творба!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Ароматна, несъмнено вкусна, пухкава и примамваща! Прекрасно предложение си направила, Мони! Слънчево настроение и нови висоти ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеМммммммммммммм обещава да мнооооого вкусна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,Моничка!
Moni questa ricetta è bellissima e la farò al più presto
ОтговорИзтриванеThis bread is wonderfull!!! Full of tradition but also new ideas... (I hope you understand english because I don't speak Bulgarian) Compliments!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Турция, изглежда много вкусно
ОтговорИзтриванеМони много весела пита,да видим кога ще се наканя да я опитам
ОтговорИзтриванеohhh waw.. love it. So much flavor :)
ОтговорИзтриванеciao Moni, ho un po di difficoltà con il tuo blog, passa a trovarmi, c' è un premio per te
ОтговорИзтриванеCada vez que entro en tu blogg me sorprendes con algo espectacular, esta receta tiene uan pinta estupenda, se puede utilizar para acompañar con carnes, verdad??
ОтговорИзтриванеUn besete!!
Vamos experimentar por aqui. Está parecendo ser delicioso!
ОтговорИзтриванеAbraços!
Един цветен и ароматен хляб, да го копира!Лора
ОтговорИзтриванеМони, какво е това чудо на чудесата? Прекрасна питка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за моя блог.Ще остана в кухнята, защото това е чудесно.Тази торта трябва да бъде вкусен, ароматен и колоритен.Грандиозно.Целувки
ОтговорИзтриванеМного вкусен аромат се разнася от тази публикация. Питката е неустоима! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеMoni, tiene una pinta deliciosa!!! Un beso
ОтговорИзтриванеun felice week end per Te...ciao
ОтговорИзтриванеOhhh Moni....muy rico luce esponjoso y delicioso es una tentación de multicolor,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеMeraviglioso questo pane!!! Brava!!!
ОтговорИзтриванеCiao