неделя, 3 юни 2012 г.

Моуна - андалуски хляб от блога на Ирене / Mouna - andalusisches Brot von Irene / Mouna - Andalusian Bread


В блога на  Ирене видях този великолепен андалуски сладкиш, който ми хареса веднага и отдавна седеше в списъка ми с любими рецепти. При мен обаче той се превърна в питка, която се получи толкова пухкава, вкусна и мекичка, че я нападнахме още топла-топла. Заслужава си да го направите - без значение дали като сладкиш или като хляб. Благодаря ти, мила Ирене, за прекрасната рецепта! :-))
 Продукти:
 
- 55O-600 г брашно
- 1 пакетче суха мая
- 250 мл топло мляко
- 1 суп. л. захар
- 50 мл олио
- 2 яйца
- 1 суп. л. разтопено масло
- 1 1/2 ч. л. сол

- 1 жълтък
- 1 суп. л. мляко
- за поръсване провансалски подправки
 Приготвяне:

В купа пресяваме брашното и го смесваме с маята. В малка купичка разбъркваме млякото, захарта, олиото, яйцата, разтопеното масло, солта и добавяме сместа към брашното. Замесваме меко тесто, поставяме го в суха купа, покриваме го с леко намазнено прозрачно фолио и го оставяме на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на шест равни части, всяка от тях разделяме на три, като всяка завиваме на фитил. Фитилите сплитаме на плитка, натискаме краищата им, за да не се разделят и след това оформяме на охлювче. Готовите охлювчета подреждаме във форма с подвижен борд (26 см), дъното на която постиламе с хартия за печене, а стените намасляваме добре. Покриваме с кърпа и оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си. Разбъркваме жълтъка с млякото и намазваме оформената питка. Поръсваме с подправките и печем за около 30 минути в предварително загрята на 160 градуса С фурна, докато се получи златиста коричка.
 

Bei Irene habe ich diese (diesen?!) Mouna gesehen, die (der) mir sofort so sehr gefallen hat, dass ich sie (ihn) unbedingt nachbacken wollte. Aber ich habe daraus ein rundes Brot kreiert und das Ergebnis ist wirklich so luftig, lecker und leicht, dass wir das Brot noch ofenwarm angebrochen haben. Es lohnt sich, sie (ihn) als Kuchen oder Brot zu backen. Danke, liebe Irene, für das wundervolle Rezept!:-))
 Zutaten:
 
- 55O-600 g  Mehl
- 1 Päckchen  Trockenhefe
- 250  ml  warme Milch
- 1 EL  Zucker
- 50 ml  Öl
- 2  Eier
- 1 EL zerlassene Butter
- 1 1/2 TL Salz
- 1 Eigelb
- 1 EL  Milch
- Herbes de Provence zum Bestreuen
Zubereitung:

Das Mehl sieben und mit der Hefe mischen. Milch, Zucker, Öl, Eier, Butter,  Salz verquirlen, zum Mehl geben und gut verkneten. Eine gute Stunde (ev. auch länger) abgedeckt an einem warmen Ort gehen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat. Den Teig in sechs gleiche Stücke teilen, jedes wiederum in drei teilen, zu Rollen formen und daraus einen Zopf flechten, diesen zu einer Schnecke drehen, dasselbe mit den anderen fünf wiederholen. Die Schnecken in eine mit Backpapier ausgelegte 26er Springform (Ränder einfetten) geben, wieder abgedeckt gehen lassen,  bis sich der Teig  verdoppelt hat. Eigelb und Milch  verquirlen und das Brot  damit einpinseln. Mit Kräutern bestreuen, in dem auf 160° vorgeheizten Backofen etwa 30 Minuten goldbraun  backen.
 

20 коментара:

  1. bread looks beautiful and delicious hope you can join the cooking with love aunt event in my site

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, знаеш че редовно се наслаждавам на уменията на Ирене!
    Гледах това апетитни предложение, но след твоето представяне,
    още повече ме впечатли1
    Чудесен е станал!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, че апетитно и много изкушаващо!:)
    Добро начало за новата седмица:)

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, как си го завъртяла този хляб! Майсторка си! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Huhu liebe Moni,

    ich freue mich dass die Mouna euch auch so gut geschmeckt hat, und super gut ist sie Dir gelungen (auch die Fotocollage ;o)), gerne stelle ich sie auf meinen Blog ein!!

    Ich wünsche Dir eine schöne Woche.
    Ganz liebe Grüße,
    Irène

    ОтговорИзтриване
  6. Мони,оставам безмълвна......
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. ESSE PÃO FICOU FANTÁSTICO E COM UM MIOLO PERFEITO.
    BJS

    ОтговорИзтриване
  8. ЕХА МОНИИИИ...невероятна е!Много ми хареса колко е пухкава и ароматна.
    Прегръдки за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Che pane favoloso!!!!
    Mi piace molto la forma che gli hai dato....bravissima :-))

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красив, Мони! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. merhaba elınıze sağlık mayalı açma harıka görunuyor

    ОтговорИзтриване
  12. Oh Monica que cosa más rica ummmm me encanta.
    Besitos.

    ОтговорИзтриване
  13. Pan maravilloso te ha quedado de lujo esponjoso y muy bien elaborado ...felicitaciones...abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  14. Moni,prekrasna pitka!:))Sajaliavam,4e ne jiveesh blizo do men!:))

    ОтговорИзтриване