вторник, 19 февруари 2013 г.

Виенски хляб / Wiener Brot / Vienna Bread

Продукти:

- 500 г бяло брашно
- 1 пакетче суха мая
- 1 1/2 ч. л. сол
- 60 г масло
- 200 мл пр. мляко
- 100 мл. вода



Zutaten:

- 500 g Weizenmehl
- 1 Päckchen Trockenhefe
- 1 1/2 TL Salz
- 60 g Butter
- 200 ml Milch
- 100 ml Wasser

За намазване:

- 1 жълтък
- 2 суп. л. пр. мляко


Zum Bestreichen vor dem Backen:

- 1 Eigelb
- 2 EL Milch

Приготвяне:

Смесваме сухите съставки (брашното, солта, маята), леко затопляме водата и млякото, разтопяваме маслото. Правим кладенче от сухите съставки и в него изсипваме течните. Започваме да забъркваме тесто. Оформяме на топка, покриваме и оставяме да удвои обема си. След като е втасало тестото, го разделяме на три части, от всяка оформяме фитил с дължина около 40 см. Сплитаме на плитка, поставяме върху хартия за печене в тавата и оставяме хлебчето около половин час покрито да втасва. След като е втасало, намазваме обилно с разбития с млякото жълтък. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 25 минути. 
Zubereitung:

Die trockenen Zutaten  (Mehl, Salz, Hefe) mischen, in einem kleinen Topf bei schwacher Hitze das Wasser und die Milch erwärmen, die Butter schmelzen. In der Mehlmischung eine Mulde formen, darin die Wasser-Milch-Mischung schütten. Einen glatten Teig kneten und zur Kugel formen. Bedeckt aufgehen lassen, bis er sich verdoppelt hat. Danach in 3 gleiche Stücke teilen, aus jedem eine etwa 40 cm lange Schnur formen. Miteinander zum Zopf flechten und auf ein mit Backpapier belegtes Backblech legen. Bedeckt noch eine halbe Stunde gehen lassen. Danach mit der Eigelb-Milch-Mischung reichlich bestreichen. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 25 Minuten backen. 

17 коментара:

  1. Браво за вкусния хляб. Няма по-хубаво от домашно приготвеното.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, Мони, къде се изгуби? Беше ми домъчняло за теб :(
    Радвам се, че отново ни зарадва с вкусотия. Хлябът изглежда мноооооого апетитно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Скъпа Мони,
    радвам се да видя твоя публикация :)
    Чудесен Виенски хляб!
    Сърдечна прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Qué buena pinta, eso sí que es una trenza. Muy chula. Saludos!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, добре се завърнала отново, хлябът изглежда прекрасно, това се нарича ефектно появяване! Лека нощ и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е! Вкусен, мек, с чудесна златиста коричка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда много вкусно и апетитно!Каква коричка има само!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, помислих , че си открила сезона на козунаците.Прекрасен хляб!!!
    Радвам се , че си отново сред нас !
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Huhu liebe Moni,

    schön wieder was von Dir zu sehen, ich hoffe es geht Dir gut!
    Das Rezept nehme ich mit, Du weißt ja, alles was mit Hefe zu tun hat...

    Liebe Grüße
    irène

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотен,пухкав и златист хляб,Мони!
    Надявам се с теб и близките всичко да е наред!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. mi piace questa treccia, credo sia buonissima a colazione!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, радвам се, че се завърна!
    Невероятен хляб - така пухкав и неустоимо вкусен изглежда!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони!!! Така се радвам на тази публикация!!! Прегръщам те, Мони! Хляба е разкош!

    ОтговорИзтриване
  14. Прегръщам те,Мони!Прекрасен хляб......и да не си гладен ще те изкуши:))))

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Баба Марта, Мони! С пожелания за здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване