Отдавна не бях правила кекс вкъщи, затова това произведение е в резултат на постоянните мрънкания на домашните за най-обикновен кекс. Той е маслен, тъй като смятам, че хубавият кекс трябва да ухае на масло . Получи се много ароматен, пухкав и мек кекс и мисля, че успях да удовлетворя напълно желанието на домашните.
Продукти:
- 5 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 пакетче (125 гр) масло
- 1 пакетче ванилена захар
- 100 мл пр. мляко
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 суп. л. какао
- 1 суп. л. ром
- няколко капки лимонова есенция на д-р Йоткер
Zutaten:
- 5 Eier
- 1 1/2 Teetassen Zucker
- 1 Päckchen (125 gr) Butter
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 100 ml Milch
- 2 Teetassen Mehl
- 1 Päckchen Backpulver
- 2 EL Kakao
- 1 EL Rum
- paar Tropfen Zitronenbackaroma von Dr. Oetker
Zubereitung:
In einer Schüssel die Eier mit dem Zucker und Vanillezucker schaumig rühren. Danach die weiche Butter dazugeben und weiterrühren. Das Mehl mit dem Backpulver sieben und abwechselnd mit der Milch dazugeben. Die Hälfte (oder 3/4) des Kuchenteiges in eine andere Schüssel geben. Zur ersten Hälfte die Zitronenbackmischung, zur zweiten den gesiebten Kakao und den Rum dazugeben. Die Kuchnform gut einfetten. Darin zuerst die Kakaomischung, darauf den Zitronenteig geben. Wenn ihr wollt, könnt ihr mit einer Gabel ein Muster machen. Den Backofen auf 180 Grad C vorheizen. Zuerst bei Unterhitze backen (damit der Kuchen schön hoch wird) und nach zwanzig Minuten auch die Oberhitze einschalten . Noch etwa 35-40 Minuten weiterbacken. Nach dem Backen in der Form auskühlen lassen, danach auf ein Kuchengitter geben. Nach Wunsch mit Puderzucker bestreuen oder mit Schokoladeglasur verzieren.
Приготвяне:
В купа разбиваме яйцата със захарта и ванилената захар до получаването на хубав пухкав крем. След това добавяме мекото масло и продължаваме да бъркаме. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме на два-три пъти към яйчната смес, редувайки с прясното мляко. Разделяме получената кексова смес на половина (ако желаете, може да отделите 3/4 или по-малко, както решите). Към едната половина добавяме лимоновата есенция, към другата пресятото какао и рома. Намасляваме добре форма за кекс. Най-напред изсипваме какаовата смес, а върху нея бялата смес. Ако искате, може да направите шарки с помощта на вилица. Загряваме фурната на 180 градуса С. Печем първо на долен реотан (за да бухне кекса на височина), а след двайсетина минути включваме и на горен реотан. Печем общо 60 минути. Можем да проверим готовността с клечка, ако излиза суха - кексът е готов. След изпичане оставяме малко във формата, а след това да изстине на решетка. По желание готовият кекс може да се поръси с пудра захар или да му се направи глазура.
Колко вкусен изглежда... И само каква сцена си представям - стоят си две приятелки, хапват си и веднага се чува "Ммм, колко е вкусен! Ще ми дадеш ли рецептата, за да опитам и аз?" :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Мони! Хубава вечер ти желая! :)
Сладурка!:-))) Благодаря ти, Гери! Разбира се, че става и за добавка към кафенце с приятелка, този път домочадието намаза.
ИзтриванеРадвам се, че ти е харесал.
Уютна вечер и на теб, Гери!:-))))
Ohhh, Marmorkuchen ist mein absoluter Lieblingskuchen! Was für eine tolle Backform! Danke für das tolle Rezept.
ОтговорИзтриванеViele liebe Grüße schickt dir
Rosalie
Hallo Rosali, vielen Dank für Deinen lieben Kommi!:-))
ОтговорИзтриванеMarmorkuchen gehört auch zu meinen Favoriten. Ich habe die Form vor ein paar Tagen geschenkt bekommen und wollte sie gleich ausprobieren. Der Kuchen ist sehr weich, luftig und lecker geworden. Hoffentlich schmeckt er dir genauso, wie uns.
Viele liebe Grüße auch an dich, Rosalie!
Wow, was für ein toller "Marble Cake" die Form ist ein Traum, lockerer Teig und das Ergebnis, man/frau möchte sofort probieren. Tolle Bilder und ganz leckeres Rezept.
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Ingrid
Danke Dir, Ingrid!:-))) Wirklich süße Form, so ne schöne Rose. Das Rezept ist, glaube ich, gut, weil das Ergebnis sehr lecker ist. Ich mag weiche, luftige Kuchen sehr gern und der wird genau so.
ОтговорИзтриванеEinen schönen Tag wünsch ich Dir!
Liebe Grüße
разкошна мраморна роза! Ще го направя непременно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!:-)) Ще се радвам да споделиш!
ИзтриванеБлагодаря, Траянче!:-)) Ще се радвам да споделиш!
ИзтриванеМони,страхотна ти е формичката,колко ти е красив кекса,изпечен в нея,а и шарката колко е пъстра отвътре!Пухкав е наистина!Чудесни снимки!Чашките за кефенце са сложени виждам,да идвам ли? :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Роси, аз също си я харесах много.:-)) Получих я и веднага трябваше да бъде изпробвана. Получи се добре. Благодаря за милите думи, винаги си толкова внимателна.
ИзтриванеДа, идвай, разбира се, чашките са сложени, кексът е сервиран, кафенцето се прави.:-))
Прегръдка и за теб, мила!
Много ароматен, пухкав и вкусен кекс! Оригинална формичка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Снежи, благодаря ти! Радвам се, че ти е харесал.:-)))
ИзтриванеФормата е много красива, радвам и се много.
Поздрави и усмихната, спокойна вечер!
Мони, и аз обичам да ми мирише на масълце! А колко пухкав е станал!!! И аз грабвам една чаша и си отмъквам едно парче, но по- голямо! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНали, Нати?:-))) Друго е да си ухае на масълце. Заповядай при нас, с Роси току-що седнахме.:-))
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Хубава вечер!
such a wonderful cake for any occasion, I love marble cake!
ОтговорИзтриванеThank you! I also really love marble cake, as you say, but it's beautiful, it really is suitable for all occasions.:-)))))
ИзтриванеИзглежда страхотно, Мони!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, много, Мартичке!!!:-))
ОтговорИзтриване