понеделник, 30 септември 2013 г.

Мраморен кекс / Marmorkuchen / Marble Cake

Отдавна не бях правила кекс вкъщи, затова това произведение е в резултат на постоянните мрънкания на домашните за най-обикновен кекс. Той е маслен, тъй като смятам, че хубавият кекс трябва да ухае на масло . Получи се много ароматен, пухкав и мек кекс и мисля, че успях да удовлетворя напълно желанието на домашните.
Продукти:

- 5 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 пакетче (125 гр) масло
- 1 пакетче ванилена захар
- 100 мл пр. мляко
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 суп. л. какао
- 1 суп. л. ром
- няколко капки лимонова есенция на д-р Йоткер
Zutaten:

- 5 Eier
- 1 1/2 Teetassen Zucker
- 1 Päckchen (125 gr) Butter
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 100 ml Milch
- 2 Teetassen Mehl
- 1 Päckchen Backpulver
- 2 EL Kakao
- 1 EL Rum
- paar Tropfen Zitronenbackaroma von  Dr. Oetker

Zubereitung:

In einer Schüssel die Eier mit dem Zucker und Vanillezucker schaumig rühren. Danach die weiche Butter dazugeben und weiterrühren. Das Mehl mit dem Backpulver sieben und abwechselnd mit der Milch dazugeben. Die Hälfte (oder 3/4) des Kuchenteiges in eine andere Schüssel geben. Zur ersten Hälfte die Zitronenbackmischung, zur zweiten den gesiebten Kakao und den Rum dazugeben. Die Kuchnform gut einfetten. Darin zuerst die Kakaomischung, darauf den Zitronenteig geben. Wenn ihr wollt, könnt ihr mit einer Gabel ein Muster machen. Den Backofen auf 180 Grad C vorheizen. Zuerst bei Unterhitze backen (damit der Kuchen schön hoch wird) und nach zwanzig Minuten auch die Oberhitze einschalten . Noch etwa 35-40 Minuten weiterbacken. Nach dem Backen in der Form auskühlen lassen, danach auf ein Kuchengitter geben. Nach Wunsch mit Puderzucker bestreuen oder mit Schokoladeglasur verzieren. 

Приготвяне:

В купа разбиваме яйцата със захарта и ванилената захар до получаването на хубав пухкав крем. След това добавяме мекото масло и продължаваме да бъркаме. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме на два-три пъти към яйчната смес, редувайки с прясното мляко. Разделяме получената кексова смес на половина (ако желаете, може да отделите 3/4 или по-малко, както решите). Към едната половина добавяме лимоновата есенция, към другата пресятото какао и рома. Намасляваме добре форма за кекс. Най-напред изсипваме какаовата смес, а върху нея бялата смес. Ако искате, може да направите шарки с помощта на вилица. Загряваме фурната на 180 градуса С. Печем първо на долен реотан (за да  бухне кекса на височина), а след двайсетина минути включваме и на горен реотан. Печем общо 60 минути. Можем да проверим готовността с клечка, ако излиза суха - кексът е готов. След изпичане оставяме малко във формата, а след това да изстине на решетка. По желание готовият кекс може да се поръси с пудра захар или да му се направи глазура.


19 коментара:

  1. Колко вкусен изглежда... И само каква сцена си представям - стоят си две приятелки, хапват си и веднага се чува "Ммм, колко е вкусен! Ще ми дадеш ли рецептата, за да опитам и аз?" :)
    Страхотен е, Мони! Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладурка!:-))) Благодаря ти, Гери! Разбира се, че става и за добавка към кафенце с приятелка, този път домочадието намаза.
      Радвам се, че ти е харесал.
      Уютна вечер и на теб, Гери!:-))))

      Изтриване
  2. Ohhh, Marmorkuchen ist mein absoluter Lieblingskuchen! Was für eine tolle Backform! Danke für das tolle Rezept.
    Viele liebe Grüße schickt dir
    Rosalie

    ОтговорИзтриване
  3. Hallo Rosali, vielen Dank für Deinen lieben Kommi!:-))
    Marmorkuchen gehört auch zu meinen Favoriten. Ich habe die Form vor ein paar Tagen geschenkt bekommen und wollte sie gleich ausprobieren. Der Kuchen ist sehr weich, luftig und lecker geworden. Hoffentlich schmeckt er dir genauso, wie uns.
    Viele liebe Grüße auch an dich, Rosalie!

    ОтговорИзтриване
  4. Wow, was für ein toller "Marble Cake" die Form ist ein Traum, lockerer Teig und das Ergebnis, man/frau möchte sofort probieren. Tolle Bilder und ganz leckeres Rezept.
    Liebe Grüße
    Ingrid

    ОтговорИзтриване
  5. Danke Dir, Ingrid!:-))) Wirklich süße Form, so ne schöne Rose. Das Rezept ist, glaube ich, gut, weil das Ergebnis sehr lecker ist. Ich mag weiche, luftige Kuchen sehr gern und der wird genau so.
    Einen schönen Tag wünsch ich Dir!
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  6. разкошна мраморна роза! Ще го направя непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!:-)) Ще се радвам да споделиш!

      Изтриване
    2. Благодаря, Траянче!:-)) Ще се радвам да споделиш!

      Изтриване
  7. Мони,страхотна ти е формичката,колко ти е красив кекса,изпечен в нея,а и шарката колко е пъстра отвътре!Пухкав е наистина!Чудесни снимки!Чашките за кефенце са сложени виждам,да идвам ли? :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз също си я харесах много.:-)) Получих я и веднага трябваше да бъде изпробвана. Получи се добре. Благодаря за милите думи, винаги си толкова внимателна.
      Да, идвай, разбира се, чашките са сложени, кексът е сервиран, кафенцето се прави.:-))
      Прегръдка и за теб, мила!

      Изтриване
  8. Много ароматен, пухкав и вкусен кекс! Оригинална формичка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти! Радвам се, че ти е харесал.:-)))
      Формата е много красива, радвам и се много.
      Поздрави и усмихната, спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Мони, и аз обичам да ми мирише на масълце! А колко пухкав е станал!!! И аз грабвам една чаша и си отмъквам едно парче, но по- голямо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Нати?:-))) Друго е да си ухае на масълце. Заповядай при нас, с Роси току-що седнахме.:-))
      Поздрави и на теб!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. such a wonderful cake for any occasion, I love marble cake!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you! I also really love marble cake, as you say, but it's beautiful, it really is suitable for all occasions.:-)))))

      Изтриване
  11. Благодаря ти, много, Мартичке!!!:-))

    ОтговорИзтриване