неделя, 29 септември 2013 г.

Хляб с горчица / Senfbrot / Mustard Bread

Продукти:

- 400 гр. брашно
- 1 ч. л. суха /инстантна/ мая
- 200 мл. хладка вода

- 1 суп. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 суп. л. дижонска горчица

- 2 суп. л. зехтин
- горчица за намазване
Приготвяне:

Маята забъркваме със захарта и водата до получаване на кашичка и оставяме за 15-20 минути да направи шапка. Пресяваме брашното, правим кладенче, в което изсипваме солта, добавяме закваската, горчицата, зехтина и започваме да замесваме тесто. Трябва да се получи еластично, леко лепнещо тесто. Поставяме го в намазнена купа, покриваме го и го оставяме да удвои обема си. 
С намазнени ръце оформяме хляб, правим нарези, намазваме с горчица, поръсваме по желание с нигела /при мен/ или сусам. Поставяме го върху постлана с хартия за печене тавичка и го оставяме за 40-45 минути.
Загряваме фурната на 200 градуса С. Печем за 20-25 минути до получаването на златиста коричка. След иззпичането оставяме да се охлади на решетка.
Получава се много нежен, въздушен хляб, който остава мек за дълго време.

* Ако хлябът се зачерви бързо, покрийте с фолио до края на печенето, за да не прегори.
Zutaten:

- 400 g Mehl
- 1 TL Trockenhefe
- 200 ml lauwarmes Wasser

- 1 EL Zucker
- 1 TL Salz
- 1 EL Dijon Senf

- 2 EL Olivenöl
- Senf zum Bestreichen des Brotlaibes vor dem Backen
Zubereitung:

Die Hefe zusammen mit dem Zucker und dem Wasser verrühren und etwa 15 Min. quellen lassen. Das Mehl sieben,  eine Mulde machen und darin das Salz, den Vorteig, den Senf sowie das Olivenöl zugeben und daraus einen Teig kneten. Der Teig muss elastisch sein und an den Fingern leicht kleben. In eine gefettete Schüssel geben, mit einem Küchentuch bedecken und gehen lassen. 
Mit eingefetteten Fingern zu einem Laib formen, quer einschneiden, mit etwas Senf bestreichen, nach Wunsch mit Schwarzkümmel (wie bei mir) oder Sesam bestreuen. Auf ein mit Backpapier bedecktes Backblech geben und etwa 40-45 Min. ruhen lassen.

Den Backofen auf 200 Grad C vorheizen. Das aufgegangene Brot etwa 20-25 Min. goldgelb backen. Nach dem Backen auf einem Kuchengitter auskühlen lassen. 
Das fertige Brot ist sehr fein und fluffig und hält sich lange weich.
* Falls das Brot schnell zu bräunen anfängt, mit Backpapier bedecken und so bis zum Schluss backen.


И на края една снимка от лятото. Това интересно растение, с цветове подобни на четки, вирее в Гърция. Така и не разбрах, как се казва, но е изключително красиво и забавно и ще ни напомня прекрасното лято.:-))

Und zum Schluss: ein Schnappschuss vom letzten Sommer. Dieser interessante Strauch, mit bürstenähnlichen Blüten, wächst in Griechenland. Leider habe ich seinen Namen noch nicht erfahren können, es ist aber sehr schön und wird uns an den wunderschönen Sommer erinnern.:-))

14 коментара:

  1. Чудесно изглежда , Мони ! Обичам горчица , сигурно ще ми хареса !
    Хубава неделна вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ив! Щом обичаш горчица, съм убедена, че ще ти хареса!
    А и хлебчето наистина е много вкусно и остава мекичко, като душичка!
    Хубава неделна вечер и успешна и усмихната нова снедмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Хлябът е прекрасен, Мони :)
    С пожелания за хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Зори!:-)))
    Усмихната нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Отговори
    1. Gracias desde el corazón, Mari-Carmen! Después de un pequeño descanso que estoy aquí.
      Abrazos a usted!

      Изтриване
  7. Мони, миличка, прекрасни снимки, вкусен и ароматен хляб! Винаги е уютно при теб и вкусно и красиво! Прекрасна нова седмица, миличка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря ти, миличка! Радвам се, че се чувстваш уютно в моето местенце!:-))
      А хлябът се получи много добре, изключително вкусен и мек!
      На теб, Катенце, също желая успешна и хубава, усмихната нова седмица!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Просто разкошен! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче!
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Със сигурност е страхотен хлябът ти,Мони!
    И толкова обемен и дъхав!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване