сряда, 2 октомври 2013 г.

Фльонярд с грозде / Flaugnarde (flognarde, flagnarde) mit Trauben / Grape Flognarde

Признавам си без бой, че не владея френски език и се затрудних в транслитерирането на този френски специалитет на български език. Оказа се, че той дори може да се напише по три различни начина, като става въпрос винаги за една и съща вкусотия обаче.:-))) Не се притеснявайте, не ви е непознат. Никак даже. Нали знаете, какво са (е) клафути? Е, това е същият сладкиш, само че французите използват две наименования: под клафути разбират печивото с череши, а под фльонярд - печиво с всички останали плодове: нектарини, кайсии, ябълки, праскови, круши, сливи, както и с грозде. Ако сте почитатели на тази вкусотия, може да си приготвите клафути / фльонярд и със зеленчуци. Въпрос на предпочитание. Според мен всякак е вкусно.
Продукти:

- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ванилия
- 120 гр царевично нишесте
- 200 мл течна сметана
- 100 гр заквасена сметана
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1 ч. ч. грозде (без семки)
- 1 суп. л. масло

Приготвяне:

Този път реших да направя фльонярд-а (клафути) както при Роси, т.е. първо да запека малка част от кексовата смес, след това да доопека остатъка заедно с плодовете. 
За тестото в купа разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията, след това добавяме заквасената сметана. Нишестето и бакпулвера разбъркваме добре в течната сметана и когато се е хомогенизирала сместа, я добавяме към яйчната смес. Формата за печене омасляваме добре. Изсипах половината от сместа и сложих тавичката да се запече за 5 минути на предварително загрята на 180 градуса С фурна. След като леко е стегнало, подреждаме отгоре гроздето, заливаме с остатъка от тестото и запичаме, докато се зачерви добре.
Да ви е сладко!:-)))

* Гроздето, което ползвах, беше с кехлибарен цвят, който при печенето почти избледня..... 

Други рецепти за клафути:

Клафути с кайсии
Клафути с ягоди
Малки кексчета с череши ала клафути

Diese französische Spezialität hat drei Schreibweisen (siehe Titel des Beitrags), dabei handelt es sich natürlich um ein- und dieselbe Leckerei.:-))) Keine Bange, sie ist euch vertraut. Ihr wisst doch, was Clafoutis ist (sind)? Das ist derselbe Kuchen, nur verwenden die Franzosen zwei Namen: unter Clafoutis verstehen sie die Spezialität mit Kirschen und unter  Flaugnarde - den Kuchen mit allen anderen möglichen Früchten: Nektarinen, Aprikosen, Äpfeln, Pfirsichen, Birnen, Pflaumen, wie auch eben mit Weintrauben. Wenn euch diese Leckerei schmeckt, könnt ihr Clafoutis / Flaugnarde auch mit Gemüse zubereiten. Reine Geschmackssache. Ich glaube, dass das Ergebnis immer oberlecker ist.:-))

Zutaten:

- 4 Eier

- 1 Teetasse Zucker
- 1/2 Päckchen Vanillezucker oder 1 TL Vanilleextrakt
- 120 g Gustin
- 200 ml Sahne
- 100 g Schlagsahne
- 1/2 Päckchen Backpulver
- 1 Teetasse Weintrauben (ohne Kerne)
- 1 EL Butter
Zubereitung:

Dieses Mal beschloss ich diesen Kuchen (Flaugnard/Clafoutis) wie bei Rоssi zu backen, d.h. erstmals einen Teil des Teiges kurz  backen und erst danach die Früchte mit dem restlichen Teig. So fallen die Früchte nicht auf den Boden der Form. 

In einer Schüssel die Eier zusammen mit dem Zucker und der Vanille schaumig rühren, danach die Schlagsahne dazugeben. Gustin und Backpulver in der Sahne gut vermischen. Wenn alles homogen geworden ist, zur Eiermasse dazugeben. Die Kuchenform mit Butter einfetten. Die Hälfte des Teiges in die Form geben. Etwa 5-6 Min. in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen backen. Danach die Weintrauben auf  dem Kuchenboden verteilen und mit dem restlichen Teig bedecken. Goldbraun backen. 

* Die Weintrauben, die ich auf dem Markt gekauft habe, waren bernsteinfarbig und beim Backen sind sie total verblasst.... 


Weitere Clafoutis-Rezepte:

Aprikosenclafoutis

Erdbeerclafoutis
Kleine Kirschkuchen alias Clafoutis


12 коментара:

  1. Както и да го наречеш, Мони, все е вкусно, напълно съм съгласна. И подкрепям с две ръце идеята с гроздето - сякаш много малко присъства то сред десертите. Чудесно ти се е получило!
    Поздрави и усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сме на едно мнение, Гери.:-))) Не е важно името, важно е да е вкусно. Гроздето май обичаме да си го хапваме натурално и преработено, най-вече в течно състояние.:-))) Не знам защо не е застъпено в десертите. Благодаря ти за това, че винаги намираш добра дума за мен!
      Вече усмихнат ден и на теб, Гери!:-))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Мони, много си ми сладка! Аз понякога не мога да ги преведа тези имена и ги оставям на техният си език:). Обаче този сладкиш е разкош. Не съм му чувала името досега и него не съм опитвала, но като гледам снимките ме изкуши! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, най-верният ми читател и приятел!:-)) Благодаря ти!
      Ами че то много букви пишеш, по-малко от половината четеш, страхотия е този език.....
      Аз случайно попаднах на този сладкиш и пусто му любопитство, докато не разбрах, че всъщност не е непознат, не мирясах.:-)) Рецептата е компилация от клафутите, които съм правила досега, получи се доста свежичък.
      Прегръдки и целувки и за теб, Катенце!
      Успешен и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  3. Попробую обязательно! Спасибо за рецептик вид божественный, видно и вкус такой же!

    ОтговорИзтриване
  4. Спасибо, Юль! Вид его не очень хороший, но вкус поистине божественный!:-))))

    ОтговорИзтриване
  5. 200 мл жидкой сметаны
    - 100 г сметаны
    а чем различаются сметаны? процентностью? или можно одного вида сметану взять?

    ОтговорИзтриване
  6. Они различаются в жидкости. Первое, ето сливки, а второе сметана. Наверное, можно взять одного вида, но я думаю, что это сочетание делает кексы так сочные и вкусные.:-))

    ОтговорИзтриване
  7. Я так и подозревала.... но решила переспросить. У меня кстати отчим болгарин - очень вкусно готовит ))

    ОтговорИзтриване
  8. Hola, Moni. Últimamente me tienes babeando con tus fotos. De la receta no me entero mucho, pero vaya pinta estupenda que tiene todo. Saludos! :)

    ОтговорИзтриване