Получих покана да гостувам в изкусителната кухня на Катето
преди толкова много време, че ми е неудобно за дългото забавяне. Но тя е толкова деликатен и мил
човек, че въобще не ме притесни с повторни подсещания. Не само това, макар и
изчезвайки за дълги интервали от време, тя винаги посещаваше и моето кулинарно
местенце и винаги намираше време да ми напише нещо, от което да ми стане
приятно. Това наричам аз истински приятел!
Тъй като кухнята и е бонбонена, реших да и гостувам с нещо
хем сладичко, хем в унисон с настоящите коледни празници.
Катенце, благодаря ти от сърце за честта и удоволствието да
бъда твой гост, благодаря ти за топлите приятелски чувства! На теб и на цялото
ти семейство пожелавам светли и уютни празници, много усмивки и незабравими
моменти!:-)))
Шоколадов щолен с
извара и марципан
Продукти:
- - 500 г брашно + още малко за дооформяне
- - 1 пакетче бакпулвер
- - щипка сол
- - 2 равни суп. л. какао
- - 125 г захар
- - 1 пакетче ванилена захар
- - 250 г безсолна извара
- - 1 суп. л. коняк (бренди или ром)
- - 2 яйца
- - 125 г + 125 г масло
- - 200 г натурален шоколад
- - 200 г марципан
- - 100 г цитронат или други сушени плодове
- - 150 г пудра захар за наръсване
Приготвяне:
Половината от шоколада разтопяваме на водна баня и оставяме
да поизстине, а другата половина нарязваме с нож на ситно. Ако сушените плодове
са на по-едри парчета, нарязваме и тях. Натрошаваме марципана.
В купа смесваме пресятото брашно, бакпулвера, какаото,
щипката сол, захарта, ванилената захар и разбъркваме с шпатула. Добавяме едни
след други изварата, конякът, яйцата (леко разбити предварително), цитронатът (сушените
плодове), 125 г масло, нарязано на
по-дребни парченца и разбъркваме с бъркалките на миксера за тесто. Добавяме
разтопения шоколад, а след него шоколада, нарязан на парченца. Върху
набрашнена повърхност доомесваме тестото с ръце, разстиламе го, поръсваме
натрошения марципан, премесваме внимателно за последен път и го поръсваме с
малко брашно. Тавичка за печене (моята е 35 х 40 см) постиламе с хартия за
печене, разточваме тестото на правоъгълник (около 20 х 25 см). Подгъваме едната
дълга страна 2-3 см навътре и я
прехвърляме върху другата. Леко притискаме с ръка. Печем в предварително
загрята на 175 градуса С фурна за около 50 минути.
Разтопяваме 125 г масло на слаб огън. Намазваме току-що
извадения щолен с 1/3 от разтопеното масло и поръсваме с 1/3 от пудрата захар.
Повтаряме намазването и поръсването още два пъти, за да получим хубава захарна
коричка, която ще предпазва щолена от изсъхване.
Seit langem hatte ich von Каtja eine Einladung erhalten, Gast in ihrem Blog zu sein. Leider konnte ich aus gesundheitlichen Gründen mein Versprechen nicht halten. Nun habe ich gedacht, gerade jetzt, in der Vorweihnachtszeit, sie endlich mal zu überraschen. Im Einklang sowohl mit dem Namen ihres Blogs als auch im Zusammenhang mit den bevorstehenden Festen habe ich mir gedacht, eine Süßigkeit zuzubereiten.
Katja, ich danke dir vom ganzen Herzen für die Ehre und das Vergnügen, dein Gast zu sein, ich danke dir außerdem auch für deine echte Freundschaft! Dir und deiner ganzen Familie wünsche ich besinnliche Feiertage, Freude und unvergessliche Momente! :-))
Schokoladestollen mit Quark und Marzipan
Zutaten:
- - 500 g + etwas Mehl
- - 1 Päckchen Backpulver
- - 1 Prise Salz
- - 2 gestrichene EL Kakao
- - 125 g Zucker
- - 1 Päckchen Vanillezucker
- - 250 g Quark
- - 1 EL Kognak (Brandy oder Rum)
- - 2 Eier
- - 125 g + 125 g weiche Butter
- - 200 g Zartbitterschokolade
- - 200 g Marzipan
- - 100 g Zitronat oder getrocknete Kirschen
- - 150 g Puderzucker
YZubereitung:
Die Hälfte der Schokolade im heißen Wasserbad schmelzen und lauwarm abkühlen lassen. Die andere Hälfte hacken. Falls das Zitronat (die Kirschen) zu groß sind, ebenfalls kleiner schneiden. Marzipan würfeln.
In einer Schüssel 500 g Mehl, Backpulver, Kakao, Zucker, Vanillinzucker und 1 Prise Salz mischen. Quark, Eier, Kognak, Zitronat und 125 g Butter in Flöckchen zufügen und alles mit dem Rührgerät verkneten. Die geschmolzene Schokolade kurz darunterkneten. Zum Schluss den Rest gehackte Schokolade dazugeben. Teig mit den Händen kurz auf etwas Mehl durchkneten. Marzipan vorsichtig darunterkneten. Teig gut mit Mehl bestäuben und auf dem Blech (35 x 40 cm, mit Backpapier ausgelegt) zum Rechteck (ezwa 20 x 25 cm) ausrollen. Eine lange Seite 2-3 cm einschlagen und ca. 2/3 zur anderen langen Seite überschlagen. Mit der Hand etwas andrücken. In dem auf 175 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 50 Minuten lang backen.
125 g Butter bei schwacher Hitze schmelzen. Stollen aus dem Backofen nehmen, sofort mit 1/3 flüssiger Butter bestreichen und mit 1/3 Puderzucker bestäuben. Diesen Vorgang 2mal wiederholen. Stollenauskühlen lassen.
Мони, щоленът ти е повече от прекрасен и най-много ми харесва това, че е различен. Имаш си прекрасна домакиня, а ти си не по-малко прекрасен гост. Да сте много здрави и двечките, стоплихте сутринта ми. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Страхотен щолен, моят също отлежава:)
ОтговорИзтриванеМони, чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеИ впечатляващ щолен!
Прегръдки и за двете ви :)
Много хубав избор и чудесно представяне, Мони,
ОтговорИзтриванетематично, изкушаващо вкусно и ароматно - чакането си е заслужавало.
Прекрасен тандем с Катето, поздравления,
с пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!