петък, 1 март 2013 г.

Честита Баба Марта! / Червено-бели целувки с ментов аромат / Rot-weiße Pfefferminz-Baiser

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
Йордан Стубел

Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:
Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.
После на градините –
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.


БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ, БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ,
РУМЕНИ, ЗАСМЕНИ!!! :-))


ЧЕРВЕНО-БЕЛИ ЦЕЛУВКИ С МЕНТОВ АРОМАТ / 
RED-WHITE PEPPERMINT MERINGUES /
ROT-WEISSE PFEFFERMINZ-BAISER

Продукти:

- 4 белтъка (на стайна температура) 
- 1 ч. чаша (200 г) пудра захар
- 1 ч. л. лимонов сок
- червена боя
- 1-2 капки ментова есенция


Zutaten:

- 4 Eiweiße (Zimmertemperatur)
- 200 g Puderzucker
- 1 TL Zitronensaft
- rote Lebensmittelfarbe
- 1-2 Tropfen Pfefferminzöl

Приготвяне:

Загряваме фурната предварително на 100 градуса С. Тавичка застиламе със силиконово килимче или с хартия за печене. В купа започваме да разбиваме белтъците на не много висока скорост. Започваме постепенно да добавяме пудрата захар и увеличаваме скоростта. Малко след това добавяме лимоновия сок и отново разбиваме. Когато усетим, че белтъците вече започват да образуват връхчета, капваме ментовата есенция. Подготвяме пош за еднократна употреба с накрайник звезда. С помощта на четка или тънък нож нанасяме две или четири вертикални линии от вътрешната страна на поша. След това внимателно изсипваме белтъчната смес . Започваме да шприцоваме целувки с желана форма върху килимчето (хартията). Първите целувки ще са бели, но малко след това ще се получат целувки с красиви червени ивици. Поставяме тавата по средата на фурната и сушим целувките поне един час. Наблюдавайте ги, не трябва да покафенеят, ако е необходимо, намалете фурната. След изтичане на времето ги оставете още час във фурната, докато фурната изстива, те ще продължават да се сушат.
 
 Zubereitung:

Den Backofen auf 150 °C vorheizen. Das Backblech mit einer Silikonmatte oder mit Backpapier auslegen. Die Eiweiße mit dem Mixer schaumig rühren. Nach und nach den Puderzucker einrieseln lassen und eine höhere Geschwindigkeit einschalten. Kurz danach den Zitronensaft dazugeben und weiter schlagen. Wenn die Eiweiße  „Spitzen“ bekommen, das Pfefferminzöl zur Masse dazugeben. Einen Spritzbeutel mit Sterntülle vorbereiten . Mit Hilfe eines Pinsels oder eines schmalen kleinen Messers in die Innenseiten des Spritzbeutels rote Striche vertikal ziehen (zwei oder vier).  Dann den Eischnee in den Spritzbeutel füllen und auf das Backblech kleine Tupfen spritzen.   Die ersten werden weiß sein, aber danach bekommen die Baiser die richtige  Färbung.  Die Baisers  in die Mitte des Backofens stellen und  mindestens 1 Std. trocknen. Nachsehen, dass sie nicht bräunen, sonst die Hitze reduzieren. Nach der Backzeit die Baiser im Ofen auskühlen lassen, damit sie weiter trocknen.