понеделник, 8 август 2011 г.

Сливов сладкиш със заливка от мед и канела / Pflaumenkuchen mit Honig-Zimt-Guss



Нали не си помислихте, че ще отмина просто ей-така сините сливи, които в момента вече властват осезаемо по пазарите ни? :-)) Обичам да ги използвам при готвене. Те са от плодовете, които придават чудесен вкус не само на сладкишите и десертите,  но и на основни ястия, които благодарение на тях стават с много изискан вкус.
Обичам да правя сладкиши със сини сливи, защото освен изключително ароматни и вкусни, те стават и много красиви, харесва ми контраста между светлото тесто и цвета, който придобиват сливите след изпичане. От дългогодишния ми опит в кухнята установих, че сините сливи се съчетават изключително успешно с аромата на канелата. Днешното ми сладко предложение е свежо, ароматно, изключително сочно, заради голямото количество плодове и не на последно място, идеално допълнение към кафето, което ще изпия по-късно с няколко приятелки.:-)))


Продукти:

- 800 г сини сливи
- 150 г меко масло
- 135 г захар
- 4 яйца
- 250 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 суп. л. мед
- 2 ч. л. канела
- 1 опаковка сирене "Филаделфия"


Приготвяне:

Измитите и почистени от костилките сини сливи нарязваме на четвъртинки. Разбиваме с миксер мекото масло и захарта до получаването на пяна. Добавяме две яйца, като след всяко разбъркваме внимателно. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме сухата смес на два пъти към маслено-яйчната смес. Намасляваме кръгла форма с откопчаващ се борд (с диаметър 24 см). Изсипваме половината от тестото и го заглаждаме добре с шпатула. Отгоре нареждаме половината от приготвените сини сливи (аз ги подредих в кръг). Следва останалата част от тестото и отново другата половина от сините сливи. В купичка разбъркваме другите две яйца с меда, добавяме канелата и сиренето "Филаделфия", докато се хомогенизира сместа. Изливаме върху подредения сладкиш. Печем около 60 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. 

Надявам се да ви се услади.:-))




Ihr dachtet wohl nicht, dass ich an den Pflaumen, die momentan auf den Märkten "vorherrschen",  einfach so vorbeigehen würde, oder? :-))) Ich verwende sie gern in meiner Küche. Sie gehören zu den Früchten, die nicht nur den Kuchen und Desserts einen guten Geschmack verleihen, sondern auch Hauptgerichten eine feine Note geben. 
Ich backe gern Pflaumenkuchen, weil sie nicht nur sehr lecker und aromatisch sind, sondern das Gebäck wird auch optisch sehr schön, mir gefällt der Kontrast zwischen dem hellen Teig und der Farbe, die die Pflaumen nach dem Backen erhalten. Dank meiner langjährigen Erfahrung in der Küche habe ich festgestellt, dass die Pflaumen besonders gut und erfolgreich mit dem Zimt-Aroma harmonieren. Mein heutiger süsser Vorschlag ist frisch, aromatisch, wegen der großen Menge an Früchten außerordentlich saftig und nicht zuletzt eine besonders gelungene Ergänzung zum Kaffeekränzchen, das wir heute mit einigen Freundinnen veranstalten werden. :-)))



Zutaten :

- 800 g Pflaumen
- 150 g Butter
- 135 g Zucker
- 4 Eier
- 250 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 2 EL Honig
- 2 TL Zimt
- 1 Packung "Philadelphia"


Zubereitung:

Pflaumen waschen,  halbieren, den Stein entfernen und die Früchte vierteln. Butter und Zucker schaumig rühren, nacheinander  zwei  Eier unterrühren. Mehl und Backpulver mischen, sieben und zur Butter-Mischung dazugeben. Die Hälfte des Teiges in eine eingefettete Springform (24 cm Durchmesser) streichen. Die Hälfte der Pflaumen darauf verteilen. Den Rest des Teiges daraufstreichen und danach die übrigen Pflaumen verteilen. Die restlichen zwei Eier mit dem Honig verrühren, den Zimt und die "Philadelphia" unterrühren. Die Mischung über den Pflaumenkuchen gießen. Im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad C ca. 60 Minuten backen.