четвъртък, 2 юни 2011 г.

Мъфини с ягоди



След кратък преглед на фууд-блоговете се оказа, че този ароматен плод е любим на много от нас. Няма да прекалявам с уводните думи. Това е второто ми предложение с ягоди. Може би някои ще си кажат, че такъв крехък, нежен плод трудно ще може да се използва точно в този случай, но не е така, мъфините се оказаха мекички, ароматни. Просто трябва плодовете да се нарежат непосредствено преди добавянето им към кексовото тесто, за да не пуснат сок и да го разводнят. Оттам нататък проблеми няма, може да се наслаждавате на поредния вид малки кексчета.



Продукти (за 12 бр. мъфини):

- 60 г масло
- 90 г захар
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
- 4-5 капки маслено-ванилена есенция на д-р Йоткер (Butter-Vanille)
- 175 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 150 г ягоди
- 2 ч. л. конфитюр от ягоди





Приготвяне:

Измиваме ягодите и ги оставяме да се изцедят в гевгир. Ако сме избрали от по-тъмния сорт ягоди мъфините ще станат много по-ароматни, но става и с по-светлия сорт. Почистваме ягодите и ги оставяме  на страна. В купа разбъркваме мекото масло с миксер, след което добавяме захарта. Разбиваме до получаването на пухкава пяна. След това добавяме яйцето и есенцията и отново разбъркваме до хомогенизиране. В друга купа пресяваме брашното с бакпулвера и щипката сол. Добавяме брашното на части към яйчено-маслената смес. Когато усетим, че е доста гъсто, добавяме по малко от прясното мляко, отново брашно, мляко и така до изчерпване на продуктите. На края разбъркваме с миксера на малко по-висока скорост до получаването на хубаво гладко кексово тесто.
Измитите и почистени ягоди нарязваме на кубчета, добавяме ягодовия конфитюр и леко  размесваме. Ягодовата плънка изсипваме в кексовото тесто и с помощта на шпатула разбъркваме само в една посока много внимателно, за да не направим ягодите на пюре. Във формата за мъфини поставяме по една хартиена капсула и разпределяме от кексовото тесто. Печем мъфините за 25-30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса С. Проверяваме готовността с помощта на дървено шишче до суха клечка в най-високата част на готовия мъфин. Оставяме тавичката за няколко минути във фурната, след това оставяме да изстине напълно върху скара.
Готовите мъфини можем да поръсим с пудра захар, да направим глазура или просто да си ги хапнем така. Гарантирам, че са много ароматни.

Забележка: За да сте сигурни, че тестото няма да се разводни и няма да има проблеми с изпичането, използвайте за мъфините хубави, здрави ягоди.