неделя, 7 юли 2013 г.

Сладко от малини / Himbeerkonfitüre / Raspberry Jam

Продукти (ориентировъчни, винаги съотношението плод - захар трябва да е 1:1)

- 2 кг малини
- 2 кг захар
- 2 непълни ч. ч. вода
- 2 ч. л. лимонтозу
 Приготвяне:

Водата и захарта се сваряват до получаването на прозрачен сироп. Изчистените и внимателно измити под течаща вода малини се добавят към водата, разбъркват се внимателно, само колкото да се смесят със сиропа. Варим на слаб огън, като перодично отстраняваме получената пяна с решетъчна лъжица. Варим сладкото до сгъстяване (30-40 минути). Проверяваме за гъстотата му, като изсипем малко върху порцеланова чинийка, ако остава следа, след като минем с лъжица, значи е готово. Добавяме лимонтозуто и варим още 5 минути. Сипваме горещото сладко в сухи бурканчета, завинтваме добре и обръщаме върху капачките им да изстинат.
Рецептата е от книжката: "Аз приготвям зимнина" на Катя Захариева, 1991 г. 


 Zutaten (ungefähre Angabe, das Verhältnis Früchte - Zucker muss immer 1:1 betragen)

- 2 kg Himbeeren
- 2 kg Zucker
- 2 Teetassen Wasser (a 200 ml)
- 2 TL Zitronensäure

Zubereitung:

Wasser und Zucker zum Kochen bringen, bis sich der Zucker aufgelöst hat und daraus ein Sirup entstanden ist. Die geputzten und behitsam gewaschenen Himbeeren in  den Sirup geben, vorsichtig umrühren, nur damit sie sich mit dem Sirup mischen. Bei mittlerer Hitze kochen und von zu Zeit abschäumen. Nach 30-40 Minuten nachsehen, ob die Früchte gar sind. Die Zitronensäure dazugeben und noch weitere 5 Minuten köcheln lassen. In trockene Gläser füllen, gut verschließen und auf den Deckel stellen. So auskühlen lassen.