Налага се отново да напиша рецептата от вчера за безкрайно пухкавия и вкусен мраморен кекс. Предишната рецепта отново беше сполучлива, но не беше така така пухкав и мек, както се получи този.
Продукти:
- 250 гр. захар
- 250 гр. меко масло
- 1 пакетче ванилена захар
- 5 яйца
- 150 мл сметана
- щипка сол
- 300 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 100 г шоколад
Приготвяне:
В купа смесваме маслото, захарта и ванилената захар до получаването на гладка смес и докато захарта се разтопи. Добавяме едно по едно яйцата, доката получаната смес започне да побелява. Добавяме сметаната и солта и разбъркваме отново внимателно. Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да добавяме на няколко пъти. Отделяме 1/3 от полученото тесто на страна. Стопяваме половината от шоколада на водна баня, а другата половина парязваме на ситно, след което ги добавяме към отделеното тесто. Намасляваме и набрашняваме формата за кекс. Най-напред изсипваме малко от светлото тесто във формата, след това изсипваме тестото с шоколада и най-накрая добавяме остатъка от светлото тесто. Прокарваме виличка или дървено шишче през тестото, за да полечим хубави шарки. Печем кекса в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 60 минути. След изпичането оставяме кекса във формата за 5-10 минути, след което го поставяме на решетка до окончателното му изстиване. По желание можем да поръсим с пудра захар или да покрием с шоколадова глазура.
