Продукти:
- 400 г брашно
- 1 кубче прясна мая
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
- 2 суп. л. захар
- 150 мл мляко
- 150 мл олио
За плънката:
- 1/2 ч. ч захар
- 50 г меко масло
- 100 г стафиди
- канела
- 1 яйце
Приготвяне:
В касерола наливаме млякото, олиото, солта и захарта, разбъркваме ги и ги затопляме на слаб котлон. Изсипваме течната смес в купа, натрошаваме маята, разбъркваме. Оставяме малко да шупне и след това добавяме брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркваме с помощта на шпатула. Тестото трябва да е меко и даже лепкаво. След това леко поръсваме плота с малко брашно и за кратко измесваме тестото. Поставяме го в чиста купа (не е нужно да е намаслена, тестото е достатъчно мазно), покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва. След втасването го размесваме още един път бързо и го оставяме за 10 минути да почива.
2. Намазваме всяко кръгче с меко масло, поръсваме с 1/2 ч. л. захар, след това поръсваме малко канела и накрая и стафидите.
3. Навиваме кръгчето на руло.
4. Подвиваме двата края под рулото.
5. С остър нож правим разрези от двете страни на рулото, но не от край до край, а оставяйки по 1 см в средата.
6. Обръщаме четирите края с вътрешността нагоре, за да се разтворят и кифличките да наподобят пеперуди.
7. Нареждаме ги в постлана с пекарска хартия тава.
8. Намазваме с разбитото яйце.
Загряваме фурната на 180 градуса С и печем кифличките за около 30 минути, да придобият златист загар.