вторник, 30 август 2011 г.

Бюрек с риба и зеленчуци и дъжд от награди / Burek mit Fisch und Gemüse


 
Отдавна бях харесала начина на оформление на бюрек при Вероника . Много е ефектно сгъването на корите по този начин, а и бюрекът предполага много и различни варианти. Тъй като наскоро имах ястие с кайма, реших да експериментирам и да направя бюрека с риба. Мога да кажа, че се получи изключително вкусно, дори си поискахме допълнително. Ето и продуктите, които използвах за направата му:



Продукти:

- 5 дърпани кори на сач
- 300 г филе от бяла риба
- 200 г сирене
- 1 стрък праз
- 3 чушки (червена, зелена и жълта)
- 2 яйца
- 50 мл мляко
- сол, черен пипер
- зехтин
- сусам и мак за поръсване



Приготвяне:

Чушките и праза нарязваме на много ситно и задушаваме до омекването им в зехтин. Подправяме със сол и черен пипер. Рибното филе нарязваме на малки хапки и леко посоляваме. Ако сиренето е прекалено солено, го изкисваме за известно време във вода. След това действаме по начина, по който е показала и самата Рони. Първата от петте кори мажем с мазнина, върху нея слагаме втората кора и също мажем със зехтин. Кората наръсваме с половината от чушчено-празената смес и с половината от намачканото с вилица сирене. Поставяме третата кора, намазняваме и нея и поръсваме с половината от нарязаните парченца рибно филе. Повтаряме същото и с четвъртата и петата кора, намазнявайки ги и ръсейки останалата половина от зеленчуците и сиренето, а върху петата кора - останалото количество рибно филе. Прегъваме двата края от дългата страна, след това краищата от по-късата страна така, че да се получи квадрат. Обръщаме го обратно върху намаслена тава. Режем го на осем триъгълника (на два хикса). Намазваме обилно с мазнина. Разбиваме едното яйце и белтъка на второто яйце, добавяме прясното мляко и изсипваме върху бюрека. След като е попила течността, намазваме с жълтъка на второто яйце. Наръсваме със сусам и мак, като редуваме триъгълниците през един. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 минути.




Тези дни из блоговете ни сякаш се изсипва дъжд от награди. Мисля, че това може да бъде тълкувано единствено и само положително. Малцина са онези сред нас, които се познават лично, повечето ни събра мрежата, контактуваме си единствено и само чрез нея и в същото време се чувстваме близки, сродни души. Това уникално само по себе си явление роди и тези награди, които са вече толкова разпространени; като че ли от една страна свикнахме с тях, а от друга  им се радваме всеки път, когато бъдем зарадвани с една или друга такава. Тези награди действат и много стимулиращо и мотивиращо, карат те да публикуваш нови и нови постове, да ги правиш интересни. Само ние си знаем, колко труд изисква това, но като че ли това не ни изморява, напротив зарежда ни, дава ни сили, засилва желанието у нас. Благословена съм да имам толкова приятели сред фууд-блогърите,  за кратко време всички те ме зарадваха с толкова много награди и едвам смогвам да ги публикувам и  да мина през блогчетата на всеки  и да му благодаря лично.  Мисля, че и това е един вид уважение към онзи, който те е зачел, оценил е труда ти, уменията ти, желанието ти.
Благодаря на всички вас, момичета и момчета, от които имам удоволствие да получа награди! Всички те ме радват много, всички са ми много ценни!








Тази тройна награда може да бъде кръстена "Кръг на креативните блогър-приятели с най-сладък и вкусен блог":-))) Съставих я от награди, които получих последователно от Гуинет, Еликсир и Жани. Благодаря ви, мили момичета, благодаря ви за добротата и приятелството, за доверието към мен! 
Тъй като ми е изключително трудно да дам наградата само на някои хора, реших да ги обединя в едно и да ги връча като комплект. И моля, не ми се сърдете, защото бих искала да изброя много хора днес, на които давам този троен комплект награди. Приятели-блогъри, които ме "следят изкъсо", не пропускат публикация, винаги намират време за мен, такива, които забързаното ни ежедневие или грижите вкъщи възпрепятстват да са често тук и само наминават, без да споделят мнение (и тези хора са много ценни за мен!), блогъри, с които пространството ни свърза по-отдавна и такива, на чиито прекрасни кътчета попаднах съвсем отскоро, на всички тях искам да кажа: ПРИЯТЕЛИ, БЛАГОДАРЯ ВИ!

Леви, Еликсир, ДаниЖани, МариянкаМина, Катерина, Илина, Вили КоноваДиана, Лети, Вики, Мария (Fait maison), Ева Тонева, Зори, Ина, Нина, Дани Динева, Роси (Голямата бисквитка), ВилиЦветанка, Валентина, Маги (Кулинарни мисли и разни друти неща)  НелиЕва Бор, Буба, Русанка, Мони МТ, Павлина, Габи, Траяна, АелисДари, Светлана, Сабинка, БетиЕли Димиева, Ели Ганова, ЗичеТаня, Меридит, Руми, КатяМарта, Мария (My cooking creations), Лили, Маги (На масата у нас)  ВаняМъхчето, Мария (Пепеляшка), Маги (Кулинарен блог на Маги), Краси, Гуинет,   Гисчо, Пипилотка Мария (Моята тетрадка с рецепти)
Стани, Милена, МироДраго, Илиян

Виждате ли, колко сме много! Надявам се да не съм изпуснала някого, но е трудно да се проследят
всички. :-)))) Как ме радва този факт: това е нашето голяма кулинарно блогърско семейство, което се разраства все повече и повече.  Бъдете живи и здрави, приятели, продължавайте да ни радвате с вкусните си идеи и рецепти! Бъдете такива, каквито сте!



Seit langem war mir schon die spezielle Art und Weise, auf die Veronika ein Burek mit Hackfleisch, Spinat und Schaskäse zubereitet hatte, aufgefallen. Sehr efektvoll werden die Filo-Blätter geordnet und danach zusammen gefaltet und der Burek kann mit unterschiedlicher Füllung zubereitet werden.  Da ich unlängst die Moussake mit Hackfleisch hatte, beschloss ich zu experimentieren und habe dieses Gericht mit Fisch zubereitet. Ich kann ehrlich sagen, dass sich das Ergebnis lohnt, es war sehr lecker, manche zu Hause wollten noch eine Portion davon bekommwn.:-))) Hier sind auch die Zutaten, die ich dabei verwendet habe:



Zutaten:

- 5 Filoblätter (nicht so feine, etwas festere)
- 300 g Fischfilet
- 200  g Schafskäse
- 1 Porreestange
- 3 Paprikaschoten (grün, rot und gelb)
- 2 Eier
- 50 ml Milch
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- Sesam und Mohn zum Bestreuen




Zubereitung:

Die Paprikaschoten und den Porree fein schneiden und im Olivenöl dünsten. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Das gewaschene und von allen Gräten geputzte Fischfilet mit Küchenkrepp abtrocknen und in kleinere Stücke schneiden, leicht salzen. Wenn der Schafskäse zu viel Salz enthält, etwa eine halbe Stunde im Wasser lassen. Danach das erste Filo-Blatt nehmen, einfetten, darauf das zweite legen, ebenfalls einfetten und mit der Hälfte der Porree-Paprikaschoten-Mischung sowie mit der Hälfte vom zerkleinerten Käse bestreuen. Das dritte Filo-Blatt darauf legen, einfetten und mit der Hälfte der Fischwürfel bestreuen. Dasselbe auch mit dem vierten und fünften Blatt wiederholen: einfetten und nacheinander das erste mit der zweiten Hälfte der Gemüsefüllung und dem Käse und das fünfte mit den Fischstückchen bestreuen. Beide Enden der längeren Seite, danach die anderen zwei zusammenfalten, so dass dabei ein Quadrat entsteht. Wenden und auf ein gefettetes Bachblech legen. Mit einem scharfen Messer in acht Dreiecke schneiden (zweimal ein X mit dem Messer schneiden), reichlich einfetten. Das eine Ei mit dem Eiweiß des zweiten und der Milch gut verrühren und auf den Burek gießen. Danach mit dem Eigelb bepinseln und mit Sesam und Mohn bestreuen (abwechselnd). In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 30-40 Minuten goldgelb backen.









Dieses dreiteilige Award-Set, das ich  "Kreis der kreativen Blogger-Freunde mit dem leckersten Blog" genannt habe, möchte ich mit größtem Vergnügen weiter geben an:

die keinen meiner Posts versäumen und mir immer einen
lieben Kommi hinterlassen.:-)))
Habt herzlichen Dank dafür, Mädels!