понеделник, 14 октомври 2013 г.

Хляб с магданозено-чесново масло / Brot mit Petersilie-Knoblauch-Butter / Bread with Parsley-Garlic-Butter

Продукти:

- 600 г брашно
- 300 мл топло прясно мляко
- 1 пакетче суха мая
- 1/2 суп. л. захар
- 1 1/2 ч. л. сол
- 50 мл зехтин
За пастата:

- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава лук
- 1 пакетче (125 г) меко масло
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 ч. л. сол

Приготвяне:

Почистените чесън, лук и магданоз поставяме в блендер и накълцваме на ситно. За тестото процедираме както обикновено при замесване на тесто: в пресятото брашно правим кладенче, в което изсипваме размитата със захарта и малко топло прясно мляко шупнала мая, добавяме останалите съставки (мляко, зехтин и сол) и замесваме меко тесто. Готовото тесто оставяме да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто разточваме на правоъгълник. Смлените подправки разбъркваме с мекото масло, посоляваме и разбъркваме добре до получаването на паста. С пастата намазваме разточения правоъгълник и го нарязваме на ленти с ширина около 5 см. Лентите нагъваме и подреждаме в намаслена форма за печене. Оставяме за около 20 мин. да втаса. Печем за 25-30 мин. в предварително загрята на 200 градуса С фурна. 


Zutaten:

- 600 g Mehl

- 300 ml warme Milch
- 1 Päckchen Trockenhefe
- 1/2 EL Zucker
- 1 1/2 TL Salz
- 50 ml Olivenöl
Für die Petersilie-Butter:

- 2 Knobnlauchzehen

- 1/2 Zwiebel
- 125 g weiche Butter
- 1/2 Bund Petersilie
- 1/2 TL Salz


Zubereitung:

Den Knoblauch, die Zwiebel und die Petersilie in einem Mixer kleinhacken. Den Teig wie gewöhnlich zubereiten: im gesiebten Mehl eine Mulde formen, darin die mit dem Zucker und etwas warmer Milch vermischte Hefe geben. Danach die anderen Zutaten dazugeben:  (die restliche Milch, das Olivenöl und das Salz) und daraus  einen elastischen weichen Teig kneten. Den Teig gehen lassen, bis er sich verdoppelt hat. Den aufgegangenen Teig zu einem Rechteck ausrollen. Die kleingehackten Gewürze mit der Butter vermischen, mit Salz abschmecken und umrühren. Damit den Teig bestreichen und das Rechteck in 5 cm dicke Streifen schneiden. Die Streifen falten und in eine gefettete Springform legen. Etwa 20 Min. gehen lassen. In  dem auf 200 Grad C vorgeheizten Ofen für 25-30 Min backen. 




Бърз и лесен сливов сладкиш / Schneller Pflaumenkuchen / Easy Plum Pie

Продукти:

- 2 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ванилия
- 1/3 ч. ч. олио
- 1/3 ч. ч. кисело мляко
- 1 1/4 ч. ч брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол

Освен това:

- 10-12 сливи
- 4 суп. л. кафява захар
- 1 ч. л. канела
Zutaten:

- 2 Eier

- 1 Teetasse Zucker
- 1 TL Vanilleextrakt
- 1/3 Teetasse Sonnenblumenöl
- 1/3 Teetasse griechischer Joghurt
- 1 1/4 Teetasse Mehl
- 1 TL Backpulver
- 1 Prise Salz
Außerdem:
- 10-12 Pflaumen
- 4 EL brauner Zucker
- 1 TL Zimt


Приготвяне:

Измитите сливи се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Поръсват се с кафявата захар и канелата, разбъркват се и се оставят настрана. В купа се разбиват яйцата със захарта, добавят се ванилията, олиото, киселото мляко и всичко се бърка до хомогенизиране на сместа. Брашното се пресява с бакпулвера и щипката сол. Добавя се на части сухата към течната смес и се  разбърква. Тавичката за печене (нека не е много голяма) се намазва добре с мазнина и се изсипва половината от тестото. Върху него се разпределя половината от плодовете. Следва останалата част от тестото и отгоре се разпределя и втората половина от плодовете. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 50-60 минути. След изпичане по желание може да се наръси с пудра захар.
Забележка: Рецептата е от  juliasalbum, само че аз замених ябълките със сливи.
Zubereitung:

Die gewaschenen Pflaumen entsteinen und in Würfel schneiden, mit dem braunen Zucker und dem Zimt bestreuen und behutsam umrühren. In einer Schüssel Eier, Zucker und Vanilleextrakt mischen, gut umrühren, dazu das Öl, den Joghurt dazugeben und so lange umrühren, bis alles homogen geworden ist. Das Mehl mit dem Backpulver und dem Salz sieben und nach und  dazugeben. Das Backblech (nicht so großes nehmen, z. B. 20 x 20 cm) gut einfetten und darauf die Hälfte vom Teig geben. Die Hälfte der Früchte darauf verteilen, dann den restlichen Teig darüber geben und zum Schluss die restlichen Früchte verteilen. In dem auf 180 Grd C vorgeheizten Ofen etwa 50ß60 Minuten lang backen. Nach Wunsch kann man den fertigen Kuchen mit Puderzucker bestreuen. 
Bemerkung: Das Rezept stammt von juliasalbum, ich habe statt der Äpfel Pflaumen genommen.