петък, 27 януари 2012 г.

Портокалов кекс / Orangenkuchen


Вече в много постове съм споделяла, че любимият ми летен плод са ягодите. Имам си и любим плод сред  цитрусите - определено честта се пада на портокала. Разбира се, че лимонените сладкиши са не по-малко уханни и свежи, друго си е обаче кекс или сладки, носещи невероятния аромат на слънчевите оранжеви сочни плодове.

In vielen Posts habe ich mehrmals wiederholt, dass meine Lieblingsfrüchte im Sommer die Erdbeeren sind. Unter den Zitrusfrüchten habe ich auch einen Favoriten - die Ehre gebührt zweifelsohne den Orangen. Natürlich haben die Zitronendesserts auch einen  frischen und unvergleichlichen Geschmack, trotzdem sind ein Kuchen oder Plätzchen mit dem Aroma der orangefarbenen saftigen Sonnenfrüchte etwas Besonderes.

Продукти:

- 3 яйца
- 220 г захар
- 80 г масло на малки парченца
- 250 г брашно
- 40 г (една опаковка) ванилов пудинг на д-р Йоткер
- 1 пакетче бакпулвер
- 250 мл прясно изцеден лимонов сок
- 1 суп. л. портокалова кора

За чийз-крема:

- 100 г пудра захар (пресята)
- 1 опаковка Филаделфия
- 1 ч. л. портокалов сок
- 1 ч. л. портокалова кора

Zutaten:

- 3 Eier
- 220 g Zucker
- 80 g weiche Butter in Stückchen
- 250 g Mehl
- 1 Packung Vanillepudding von DrOetker
- 1 Päckchen Backpulver
- 250 ml frisch gepressten Orangensaft
- 1 EL Orangenschale

Für die Käsecreme:

- 100 g gesiebten Puderzucker
- 1 Packung Philadelphia
- 1 TL Orangensaft
- 1 TL Orangenschale


Приготвяне:

В купа пресяваме брашното, бакпулвера и пудинга. В сухата смес добавяме яйцата, захарта, маслото, портокаловия сок и портокаловата кора и разбъркваме с помощта на миксер всичко до получаването на хомогенна гладка смес. Намасляваме дъното и стените на кръгла форма с откопчаващ се борд (с диаметър 24 см) и я застиламе с хартия за печене. Изсипваме кексовата смес в подготвената форма и печем за около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Проверяваме готовността на сладкиша с дървена клечица. След като е готов кекса, го оставяме да изстине за около 5 минути във формата. След това прокарваме внимателно нож по стените, освобождаваме борда и оставяме сладкиша да изстива върху решетка. Отлепваме внимателно хартията за печене и оставяме сладкиша да се охлади напълно. 
Продуктите за крема разбъркваме с миксер до получаването на гладка, хомогенна смес. Разпределяме върху напълно изстиналия сладкиш, намазваме добре и отстрани и оставяме в хладилник поне за 40 минути да се охлади и стегне крема. 
 
 Zubereitung:

Eine runde Springform (24 cm) einfetten und mit Backpapier auslegen. Das gesiebte Mehl, Back- und Puddingpulver in einer großen Schüssel vermengen. Eier, Zucker, Butter, Orangenschale und - saft hinzufügen und zu einem glatten Teig verarbeiten. Den fertigen Teig in die Kuchenform füllen, glattstreichen und 50 Minuten in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen backen. Um sicher zu gehen, dass der Kuchen gar ist, die Holzstäbchenprobe machen.
Nach dem Backen 5 Minuten in der Form abkühlen lassen. Dann mit einem Messer vorsichtig den Kuchen vom Rand lösen und auf ein Gitter stürzen. Das Backpapier entfernen und den Kuchen komplett abkühlen lassen.
In einer kleinen Schüssel die Zutaten für die Käsecreme mit einem Mixer verrühren, bis eine glatte, dicke Konsistenz erreicht ist. Die Creme auf den Kuchen gleichmäßig verstreichen und das Ganze 30 Minuten in den Kühlschrank stellen.