вторник, 10 май 2011 г.

Орехови пастички

orehovi_Pasti4ki3.jpg

Продукти:

За блата:

- 2 яйца
- 120 г захар
- 125 г меко масло
- 120 г брашно
- 1 ч.л бакпулвер
- 1-2 малки ванилии

За сиропа:

- 90 г масло
- 100 г захар
- 3 суп. л. прясно мляко
- 1 суп. л. мед
- 100 г орехи (нарязани в блендер, но не съвсем на ситно)

Приготвяне:

Загряваме фурната на 190 градуса. В купа разбиваме с миксер яйцата и захарта на пяна. Добавяме маслото и отново разбъркваме добре. Пресяваме брашното с бакпулвера. Добавяме по малко от брашното към мократа смес и разбъркваме добре. Готовото тесто изливаме във форма за печене (при мен малка квадратна 20 х 20 см). Печем около 20 минути (времето е според фурната ви, при лек допир с пръст тестото не трябва да лепне по него). В касерола смесваме съставките за сиропа и я оставяме на котлона, докато започне да кипи). Когато блатът е изпечен, го заливаме с топлия сироп, като се стараем да го разпределим равномерно. Връщаме формата за още 10 минути в изключената фурна. Оставяме да изстине във формата и сиропа да попие в блата. След това режем на парчета.
Забележка: В сиропа няма какао, той потъмнява от орехите и меда. Пастичките не трябва да стават много високи, за да попие добре сиропа в тях.
orehovi_pasti4ki4.jpg

Ябълков щрудел

jabulkov_strudel2.jpg

Продукти:

- бутер-тесто

За плънката:

- 500 г кисели ябълки (при мен 3 средноголеми зелени ябълки)
- 100 г масло
- 80 г стафиди
- 80 г орехи нарязани
- 80 г галета
- 100 г захар
- 2 супени лъжици ром
- канела
- лимонов сок

Приготвяне:

Накисваме стафидите в рома и галетата в част от маслото. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки парчета. В голяма купа смесваме ябълките, стафидите, орехите, захарта, канелата и лимоновия сок. Поръсваме галетата върху кората многолистно тесто. Разпределяме плънката в средата на кората, завиваме щрудела и залепваме двата края, като притискаме хубаво с пръсти. Отгоре с нож правим прорези.Разтопяваме останалото масло. Слагаме щрудела в тава, постлана с пекарска хартия (или йена-форма)и го поливаме с разтопеното масло. Поставяме в предварително загрятата на 180 градуса фурна и печем 30-45 минути. Поръсваме щрудела още топъл с пудра захар.

jabulkov_strudel3.jpg

jabulkov_6trudel2.jpg

Вариации на тема "Салата с риба тон, чери доматчета и още нещо..."

Вариант II - вместо кромид лук - праз лук, добавен настърган морков

salata_riba_tonII.jpg

Вариант III - обикновени домати, кромид лук, кисела краставичка

salata_riba_tonIII.jpg

Вариант IV - обикновени домати, кромид лук, настърган морков, кисела краставичка

salata_riba_tonIV.jpg

Мока-крем

mokka_krem4e2.jpg

Продукти:

- 400 мл прясно мляко
- 3 суп. л. кафява захар
- 2 суп. л. нес-кафе
- 1 ч. л. какао
- 60 г фино смлени бадеми
- 3 капки бадемова есенция на д-р Йоткер (Bittermandelaroma)
- 50 мл Амарето
- 200 мл сметана (разбита)

Приготвяне:

Изсипваме млякото в касерола. Добавяме захарта, кафето, какаото, смлените бадеми, бадемовата есенция, разбъркваме всичко добре и при непрекъснато бъркане оставяме да кипне. Оставяме сместа да се охлади. След като е изстинала напълно, добавяме по малко от амаретото и с внимателно разбъркване прибавяме и сметаната. Изсипваме в купички и оставяме в хладилника за няколко часа.
Вариант: На дъното на купичките може да се поставят парченца натрошени бишкоти или савойарди, отгоре изсипваме крема, след което гарнираме с какао, шоколадови пръчици, бисквити или др.

mokka_krem4e3.jpg

Източник: Gourmet-Küche

Мраморен кекс

mramoren_keks4.jpg
За форма с диаметър 22 см

Продукти:

- 4 яйца
- 60 г кристална захар
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 г масло (маргарин)
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 суп. л. портокалов сок
- 230 г брашно
- щипка сол
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 3 суп. л. сметана
- 3 суп. л. какао
- няколко капки ромова есенция

Приготвяне:

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме белтъците, като добавяме по малко от кристалната захар, докато получим хубав сняг. В друга купа разбиваме с миксер мекото масло (маргарина) и започваме да добавяме пудрата, ванилената захар, портокаловата кора, портокаловия сок до получаването на пухкава смес. Добавяме жълтъците един по един и отново бъркаме. Пресяваме брашното с щипката сол и бакпулвера. След това започваме да добавяме по малко от брашното и от белтъците, но вече бъркаме с шпатула. Кексовата форма намасляваме добре и поръсваме с брашно. Изсипваме около две трети от тестото във формата. Към остатъка добавяме какаото, рома и сметаната и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме тъмното тесто върху светлото, прокарваме вилица из тестото, за да се получат мраморни шарки. Печем около 55 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме с дървена клечка. След изпичането оставяме кекса във формата да изстине върху решетка. Готовия кекс поръсваме с пудра захар или правим шоколадова глазура.
mramoren_keks5.jpg

mramoren_keks6.jpg

Източник: Das grosse Buch der Rezepte

Сладкиш "Дамски каприз"

damski_kapriz2.jpg

Убедена съм, че този сладкиш се прави от много домакини. Има го в различни варианти, с малки разлики в съставките, но резултатът всеки път е един и същ: пухкав ароматен сладкиш с превъзходен вкус. А ето как го направих аз:

Продукти за блата:

- 4 жълтъка
- 1 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- 1/2 пакетче краве масло
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- ванилия
- конфитюр или сладко

Продукти за глазурата:


- 4 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- по желание орехови ядки, кокосови стърготини или филирани бадеми

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията на хубава пухкава пяна. Добавяме разтопеното, но не топло краве масло. Бъркаме добре, за да се усвои мазнината. Брашното пресяваме с бакпулвера. Добавяме, редувайки, брашно и прясно мляко. На края разбъркваме добре с шпатула. Изсипваме готовата смес в добре намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Белтъците и пудрата захар разбиваме на сняг. (Ако ще има ядки или кокосови стърготини, трябва да се добавят сега.) Изпеченият и леко изстинал сладкиш намазваме обилно със сладко или конфитюр, а отгоре изливаме внимателно белтъчната смес. По желание може да се направят "пламъци" с лъжица. Допичаме сладкиша на горен реотан на слаба фурна, докато леко покафенее. Режем внимателно на парчета.
damski_kapriz3.jpg

Бърз и лесен шоколадов сладкиш

Имам една стара тетрадка с рецепти, започната от баба ми и продължена от майка ми. Отдавна не я бях прелиствала, но вчера се оказа, че не разполагам с много време, а ми се искаше да направя нещо сладичко за празника. Т.е. трябваше ми нещо бързо и лесно. Разглеждайки рецептите попаднах на една, която беше записана от баба, леко попроменена от майка ми. Казвам го не случайно, защото всичките му съставки могат да се разбъркат само на ръка, без миксер. И хубавото е, че става винаги, много е мекичък, остава леко влажен. След като го бях направила няколко пъти, разбрах, че се предава сред по-възрастните дами и всъщност се знае от мнозина, разбира се под различно име. Предлагам го на вниманието ви:
burz_6okoladov_sladki63.jpg

Продукти:

Чаената чаша е с вместимост 200 г

- 3 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 2 малки прахчета ванилия (аз сложих едно пакетче ванилена захар)
- ½ ч. ч. олио
- 1 ч. ч. сладко (най-хубаво става с вишни, аз сложих от кайсии)
- 1 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. счукани орехи
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ½ ч. л. канела
- 2 суп. л. какао

Приготвяне:

Пресяваме брашното с бакпулвера, канелата и какаото. Яйцата разбъркваме със захарта и ванилията. След това към тях добавяме олиото и отново бъркаме. Следват орехите и сладкото. Започваме да добавяме от брашнената смес. След половината от брашното добавяме половината чаша вода, разбъркваме добре и после другата половина брашно и останалата вода. Разбъркваме всичко и изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка, ако е йена, може и така. Печем за около 40 минути на предварително загрята на 160 градуса фурна. Оставяме да изстине добре в тавичката и след това режем на парчета по желание.

Забележка: Не прекалявайте с печенето, като при кекс, хубаво е сладкишът да остане леко влажен. Може да се използва различно сладко или конфитюр, правила съм го с вишни, кайсии, печени ябълки. През зимния период, около коледните и новогодишните празници, може да се добави и малко, на върха на ножа, смлян карамфил и малко индийско орехче, за да може сладкиша да придобие специфичния вкус на коледните сладкиши. Може да му се направи глазура или да се остави просто така.

burz_6okoladov_sladki610.jpg

burz_6okoladov_sladki62.jpg

Хапки от бутертесто с кайма

Продукти:

- 1 лист бутертесто
- 500 г кайма
- 1 средно голяма глава лук
- 1 скилидка чесън
- сол, пипер
- подправки по желание (при мен Herbes de Provence)

За намазване на хапките:

- 1 яйце
- 1 суп. л. вода

Приготвяне:

Нарязваме на ситно лука и чесъна. Прибавяме ги към каймата и смесваме добре. Добавяме подправките и разбъркваме. Разрязваме листа бутертесто на три части. Каймата разделяме на три и всяка оформяме като руло, което поставяме в средата на всяко от трите парчета тесто. Стараем се каймата да стига от край до край. Повдигаме долния край на всяко парче тесто навътре, крайният външен ръб на горната му част намазваме с яйчената смес, за да можем да залепим добре и да оформим руло. Процедираме така и с трите части. Рулата разрязваме с остър нож на равни части (при мен приблизително на парчета с 2 см ширина). Хапките подреждаме в тава, постлана с пекарска хартия или фолио. Притискаме ги леко с ръка, за да не са много високи. Всяка хапка намазваме с яйчената смес. Печем 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто. Изпечените хапки оставяме да изстинат на решетка. Можем да поднесем с доматено песто, кетчуп или просто така.

Забележка: От това количество при мен се получиха 30 хапки.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

hapki_butertesto_s_kajma7.jpg
По същия начин могат да се направят и бутер-охлювчета с различна плънка: извара, сирене, шунка, салам, кашкавал, с или без подправки. Маже се плънката и се навиват на руло, истински охлювчета.
Ето и снимка на един вариант, предложен от мен:

Бутер-охлювчета с извара и яйца

Изображение
Изображение

Капама

През зимата, а най-вече около коледните и новогодишните празници, в много семейства се приготвя едно много вкусно ястие - капама. Не е трудна, не трябва непрекъснато да се следи, оставяш я да се готви сама и накрая резултатът е невероятен. Варианти за приготвянето и има безброй много. Тук ще ви представя, как я направих тази година.
kapama1.jpg

Продукти:

- 500 гр свински вратни пържоли
- 500 гр пилешко месо (при мен почистено бон филе)
- 500 гр телешко месо
- 300 гр сланина
- 5-6 парчета сурова наденица
- 1 средно голяма кисела зелка
- 3/4 ч. ч. ориз
- 3 стръка праз
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. чубрица
- черен пипер (зърна)
- 4-5 дафинови листа
- 1 ч. ч. червено вино


Приготвяне:

На дъното на голям глинен гювеч нареждаме нарязаната на тънки парчета сланина, след това според големината им няколко зелеви листа, които да покрият дъното. Нарязаните на парчета 3 вида месо се поръсват по желание с подправките (червен пипер, чубрица, риган) няма значение кой вид месо с коя подправка ще наръсите, защото при готвенето вкусовете ще се съчетаят в приятна комбинация. Започваме да редим един вид месо (например свинско), върху него поръсваме от нарязаното зеле, малко ориз, малко нарязан праз, следващия вид месо, пак зеле, ориз и праз и така до изчерпване на продуктите. Най-отгоре е хубаво да се завърши със зеле, върху което да се наредят в кръг парчетата сурова наденица. По редовете се ръсят и другите подправки (зърната черен пипер и дафиновите листа). Най-отгоре изсипваме чашата червено вино. Не е необходимо да се соли, защото зелето е достатъчно солено и ще овкуси всичко. Капакът на гювеча може да се обвие добре с алуминиево фолио или да се залепи с тесто. Слагаме глинения съд в студена фурна и загряваме на 200-250 градуса. Когато яденето заври, намаляваме на 100-120 градуса и го оставяме да се пече няколко часа. Може да го забравите през нощта. Тогава нека температурата да е 100 градуса. При сервиране се стремим да има от всичко в чинията.
kapama_porcija2.jpg

Баница с праз и сирене

baniza_s_praz_i_sirene.jpg

Продукти:

- 1 пакет готови кори
- 5-6 стръка праз
- 200 г сирене
- 2 яйца
- 1 чаша газирана вода
- сол
- 120 мл олио

Приготвяне:

Празът нарязваме на ситно и задушаваме в част от мазнината и малко сол, докато омекне. Добавяме натрошеното сирене и разбитите яйца. Корите разделяме на три части. В намазнена тава започваме да редим първата трета кори, като върху всяка пръсваме по няколко капки мазнина. След това поставяме половината от плънката, след това втората част от корите, напръсквайки всяка с мазнина, втората половина от плънката и най-накрая останалите кори. Ако е останала мазнина, намазваме най-горната кора, заливаме с газираната вода и печем в умерена фурна, докато хване златиста коричка. След като баницата е изпечена, се напръсква с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши.

Месечинки с канела

kaneleni_polumeseci4.jpg

Продукти:


- 150 г меко масло
- 75 г пудра захар
- 2 пакетчета ванилена захар
- щипка сол
- 1 жълтък
- 125 г + малко брашно
- 75 г смлени бадеми
- 50 г царевично нишесте
- 75 г кристална захар
- 1 равна ч. л. канела

Приготвяне:

Маслото, пудрата и ванилената захар, както и щипката сол се разбиват хубаво до получаването на кремообразна смес. Добавя се жълтъкът. Смесват се 125 г брашно, смлените бадеми и нишестето и се разбъркват добре с бъркалките за тесто на миксера. След това за кратко тестото се доомесва с ръце, разделя се на две и върху малко брашно се разточва на две рула (около 20 см дълги). Увиват се в прозрачно фолио и се оставят за около 1,5 часа на хладно.
Всяко руло се реже на около 20 шайби и с леко набрашнени ръце се оформят полумесеци. Редят се върху тава, постлана с хартия за печене. Пекат се до порозовяване около 15 минути във фурна, предварително загрята на 175 градуса.
75 г кристална захар и канелата се смесват. Месечинките се изваждат от фурната и веднага внимателно се овалват в канелената захар (много са крехки!). Оставят се върху решетка да изстинат.

Източник: Backen macht Freude

Кюфтета на фурна

kjufteta_na_furna3.jpg

Продукти:

- 500 г кайма
- 1 глава лук
- 2 филии хляб
- 1 яйце
- 1 к. ч. прясно мляко
- сол, черен пипер
- чубрица
- 1/2 връзка магданоз
- 150 мл бира

Приготвяне:

Накисваме хляба във вода, махаме коричките и изцеждаме добре. Лука настъргваме на ренде или нарязваме с блендер съвсем на ситно. Омесваме каймата с изцедения хляб, лука, яйцето, подправките и прясното мляко. С намаслени ръце оформяме кюфтета (при мен 12) и ги подреждаме в намаслена тава. Заливаме кюфтетата внимателно с бирата, като се стараем да попадне върху всичките. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато се зачервят. Обръщаме ги един или два пъти, за да се изпекат равномерно. Стават много пухкави и сочни!
kjufteta_na_furna.jpg

Крем-супа от праз

krem_supa_praz_rujeni_krutoni.jpg

Продукти:

- 5 стръка праз (не от най-тънките)
- 750 мл зеленчуков бульон
- 1 картоф
- 250 мл сметана
- сол, черен пипер
- 50 г масло
- няколко тънки парчета бекон
- 1-2 филии ръжен хляб (за непосредствено поднасяне, не за цялото количество)
- подправки за крутоните
- зехтин

Приготвяне:

Празът се нарязва на по-малки парчета и се задушава за 5 минути в маслото. Картофът се нарязва на малки кубчета, добавя се към праза и се задушава още 5 минути. Добавя се зеленчуковият бульон и всичко се вари 15-20 минути. Когато зеленчуците са готови, пюрираме (с пасатор, блендер или кухненски комбайн), добавяме сметаната, след което разбъркваме отново. (По рецепта може да се сервира веднага, само че аз върнах тенджерата за малко на котлона.) Приготвяме крутоните във фурната или микровълновата печка. (При мен във фурната, за да използвам топлината й. Нарязваме хляба, поръсваме с шарена сол и чесън на прах, преместваме кубчетата в малка тавичка, за да няма трохи, покапваме с малко зехтин и печем на горен реотан, като ги пазим внимателно и разбъркваме от време на време.) На края сервираме по желание с крутони и леко запържени парчета бекон.

Източник: Hausgemachte Spezialitäten

Шоколадова торта

6okoladova_torta3.jpg

Продукти за блата:

- 4 яйца
- 150 г пудра захар
- 150 г брашно
- 3 суп. лъжици какао
- 4 суп. л. масло

Продукти за сиропа:

- 100 мл вода
- 50 г захар
- 2 суп. л. ром

Продукти за крема:

- 100 г черен шоколад
- 200 мл течна сметана

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците с пудрата захар, добавяме постепенно пресятото заедно с какаото брашно и разбъркваме добре. Добавяме разбитите на сняг белтъци (внимателно, само в едната посока), след което добавяме разтопеното масло. Готовата смес изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма с откопчаващо се дъно (23 см) и печем 25 - 30 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Изстиналият блат разрязваме на две части. От захарта и водата сваряваме сироп и след като изстине, добавяме рома.
За крема: сметаната и надробеният шоколад загряваме на огъня и бъркаме, докато шоколада се разтопи. Като изстине, слагаме в хладилник за 2-3 часа, след което разбиваме с миксер. Единият блат напояваме със сироп, намазваме с крем и слагаме в хладилник да стегне крема. Върху него слагаме втория блат, напояваме, намазваме тортата с останалия крем и украсяваме по желание.

6okoladova_torta5.jpg

Източник: „Моите сладкиши”, Добрина Венкова

Лучено-сметанов сос

lu4eno_smetanov_sos2.jpg

Продукти:

- 1 глава лук
- 1 суп. л. масло
- сол и пипер
- 50 мл вода (гореща)
- 100 т заквасена сметана

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Добавя се горещата вода, щипка захар, сол и пипер на вкус и се оставя на заври на котлона. След това добавяме сметаната и продължаваме да варим още няколко минути, но на по-слаб огън, като бъркаме непрекъснато. След като е готов, сосът се пюрира и се изсипва в сосиера. Подходящ е за рибни и месни ястия.

Свински черен дроб със зеленчуци и заливка на фурна

Тази рецепта се получи спонтанно, изправена пред необходимостта да сготвя набързо нещо с продукти, които ми се намираха вкъщи. Затова и продуктите, както и количествата им са според наличността им в момента. Всеки може да я пригоди според вкуса си. Получи се изключително вкусно ястие, което препоръчвам любителите на субпродукти задължително да опитат.
sv.drob_na_furna3.jpg


Продукти:

- 700 г свински черен дроб
- 2 големи глави кромид лук
- 2 червени чушки
- 200 г стерилизирани гъби
- 2 скилидки чесън
- 3 суп. л. зехтин
- 100 мл сухо бяло вино
- 250 мл течна сметана
- 3 яйца
- 100 г настърган кашкавал (при мен леко започнало да се втвърдява сирене Гауда)
- сол, черен пипер на вкус
- 1 ч. л червен пипер
- 1 ч. л. ронена чубрица

Приготвяне:

Измитият и почистен от ципите черен дроб се нарязва на не много малки парчета. Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът на малки парченца, а чушката на тънки лентички. Гъбите също се нарязват на по-малки парчета. В загретия зехтин задушаваме лука,чесъна и чушките, докато омекнат добре. Поръсваме с червения пипер и добавяме парчетата черен дроб, разбъркваме, заливаме с бялото вино и задушаваме под капак. Когато дробът се е задушил, добавяме гъбите и ако е необходимо, малко от маринатата им. Подправяме на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с чубрицата и разбъркваме. Задушаваме до изпаряване на течността. В огнеупорен съд сипваме на дъното малко сметана, а върху нея задушения дроб и зеленчуците. В купа разбиваме трите яйца, сметаната и настъргания кашкавал (твърдо сирене), подправяме с малко сол и изливаме върху парчетата дроб. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се получи златиста коричка. По време на печенето заливката се надува, така че си преценете добре височината на съда за печене. Не препичайте, за да могат парчетата дроб да остават сочни.

sv.drob_na_furna4.jpg

Сом, пълнен с кашкавал, върху лучена плънка

som_vurhu_luk.jpg

Продукти:

- 1 сом (в случая около 1,200 кг)
- 3 големи глави лук
- 4 суп. л. масло
- 100 г кашкавал (или твърдо сирене)
- сосът на половин лимон
- сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

Сомът се почиства добре и се измива внимателно, а след това се подсушава с кухненска хартия. Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. В тенджерка загряваме маслото, изсипваме лука, посоляваме и го задушаваме до омекването му. Рибата се подправя със сол и черен пипер, но не се прекалява със солта (кашкавалът също е солен). В йенски съд изсипваме лучените полумесеци. Кашкавалът може да се настърже или да се нареже на тънки пръчици, след това с него се напълва коремчето на рибата и се зашива, за да не изтече при печене. (Ще е трудно да се закрепи само с клечици или тънко дървено шишче, затова я зашийте). Поставяме рибата върху задушения лук, поръсваме с лимоновия сок и печем 20 минути на предварително загрята на 220 градуса фурна.

som_vurhu_luk2.jpg

Какаови квадрати



Това е рецепта, която имам от баба ми. Много е лесна и бърза, получават се изключително мехи, пухкави сладки, дори и без какъвто и да е набухвател в тях. Понякога съм добавяла по някоя и друга подправка (канела, карамфил и индийско орехче, ако го правя около Коледа), но днес реших да го оставя без каквато и да била промяна.


Продукти:
(чаена чаша - 220 мл)


- 150 г масло (размекнато на стайна температура)
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- 3 яйца
- 3 суп. л. какао
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- орехови ядки за украса



Приготвяне:

В купа разбъркваме добре с миксер размекнатото масло и минатата през сито пудра захар, докато получим пухкава смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко отново бъркаме добре. Пресяваме брашното и какаото. Започваме да добавяме по малко от сухата смес към яйчено-маслената смес. Взимаме тавичка (при мен с размери 23 х 32 см), застиламе я с пекарска хартия, която намасляваме. Изсипваме тестото върху намаслената хартия и с помощта на шпатула разпределяме равномерно върху цялата тавичка. След това украсяваме с половинки орехови ядки, които се стараем да слагаме равномерно, за да може после при разрязването на квадрати върху всяко парче да има ядка. Печем 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Следете сладкиша при печенето. Когато е готов, той започва да се отделя от стените на тавичката. Хубаво е да остане леко влажен. Може и да проверите с клечица, но нека да е тънка (не дървено шишче!), защото кората на сладкиша е много нежна и ще остане следа от дупчицата. След изпичането оставяме тавичката да изстине на скара или дъска. Режем едва при абсолютно изстиване на еднакви квадрати, като се стараем ореховата ядка да се пада в средата на квадратчетата.
Коментар: Както казах горе, а и както сте се убедили от продуктите, в рецептата няма набухвател. Това не пречи след изпичане сладкишът да е с дебелина 1,6-2 см (както може да се види и от втората снимка).


Бадемови сладки





Продукти:

- 100 г захар
- 2 яйца
- 100 г заквасена сметана
- 20 г масло
- 70 г сурови бадеми
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2-3 капки бадемова есенция




Приготвяне:


С миксер разбиваме добре яйцата и захарта до получаването на пухкава смес. Добавяме сметаната и разбъркваме добре. Маслото се разтопява и внимателно прибавяме към яйчната смес. Бадемите смиламе, пресяваме брашното и бакпулвера и размесваме добре сухите съставки. Започваме да добавяме към маслено-яйчната смес и с шпатула разбъркваме, докато брашното се поеме от сместа. Загряваме фурната на 190 градуса. Тавата на фурната застиламе с пекарска хартия. С помощта на две лъжички (или пош) изсипваме от сместа, като оставяме достатъчно разстояние, защото се надуват от набухвателя. Печем 12-15 минути.




Източник: Die besten Weihnachtsrezepte