Мен ако ме питат, мога да си карам дълго време на безмесни ястия. Не съм вегетарианка, но обичам всякакви зеленчукови ястия, в които няма мръвка, но мъжете май не са на същото мнение и ако има постно, веднага питат какво съм предвидила към него. Разни хора - разни идеали.:-)) Тъй като дълго измъчвах всички с пилешко, пуешко, рибешко и т.н., реших, че е крайно време да им предложа любимото свинско месце. В магазина попаднах на хубави свински джолани, накупих пресни зеленчуци и идеята ми се се избистри: джолан в гювеч. Обичам да готвя в глинени съдове. Всички ястия имат уникален вкус, готвят се лесно, никога не можеш да сбъркаш, месото става мозък, и не на последно място сготвеното е здравословно. Е, вярно е, че трябва да го готвим по-дълго, но от друга страна е мързеливичко: слагаме всичко, което сме предвидили, трябва да сме около него, докато е на по-силна фурна, но след намаляването на градусите нямаме грижа, то си се готви само. Както и днешното ми предложение.
Няма да давам точни пропорции, а просто използваните продукти, всеки може да определи сам, какво и колко да сложи.
Продукти:
- 2 цели джолана
- картофи
- моркови
- лук
- чесън
- червена и зелена чушка
- гъби
- сол и пипер на вкус
- червен пипер
- чубрица
- 200 мл вода
- 200 мл бяло вино
Приготвяне:
По кожата на джоланите правим прорези, за да може по-лесно да попаднат подправките. Смесените подправки втриваме в джоланите. Нарязаните на по-едро зеленчуци разбъркваме и нареждаме половината от тях по дъното на гювеча, върху тях поставяме джоланите, отгоре изсипваме другата половина от смесените зеленчуци. Поръсваме още малко сол и черен пипер за овкусяване на зеленчуците, заливаме с водата и виното и затваряме с капака. Студеният гювеч поставяме в студената фурна, печем около 30 мин. на максимална температура, а след това за около 2-2,5 часа на 180 градуса С. Ако е необходимо, може да се запече за малко на грил.
Wenn man mich fragt, kann ich lange Zeit mit fleischlosen Gerichten auskommen. Ich bin keine Vegetarierin, aber ich mag Gemüsegerichte ohne Fleisch besonders gern, leider sind die Männer zu Hause nicht derselben Meinung und wenn ich so etwas zum Essen anbiete, fragen sie sofort, was es dazu gibt. Jedem Tierchen sein Pläsierchen.:-))) Da ich lange alle mit allerlei Geflügelfleisch und Fisch gequält habe, war es an der Zeit, Schweinefleisch zu kochen. Im Fleischladen kaufte ich zwei Stück Schweinshaxe, vom Markt nahm ich frisches Gemüse und schon hatte ich die Idee: Schweinshaxe im Tontopf. Ich koche gern in solchen Gefäßen. Alle Gerichte haben einen einmaligen Geschmack, man kocht sie leicht, man kann nichts falsch machen, das Fleisch wird so zart und weich und nicht zuletzt so eine Art von Kochen ist sehr gesund. Es stimmt natürlich, dass man etwas mehr Zeit dazu braucht, aber andererseits ist es nicht so schwer: man gibt alles hinein, muss aufpassen, solange es bei maximaler Hitze gekocht wird, aber danach haben wir keine Sorgen mehr, es kocht sich von alleine. Wie auch mein heutiger Vorschlag.
Ich schreibe keine genauen Mengenangaben auf, nenne nur die notwendigen Zutaten, jeder kann selbst bestimmen, was und wieviel von der gewünschten Gemüseart ins Tongefäß hineinkommen soll.
Zutaten:
- 2 Schweinshaxen
- Kartoffeln
- Möhren
- Zwiebeln
- Knoblauch
- rote und grüne Paprikaschoten
- Champignons
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- Paprika
- Bohnenkraut
- 200 ml Wasser
- 200 мл Weißwein
Zubereitung:
Die Fettschicht der Schweinshaxen fein ritzen, die gemischten Gewürze einreiben. Das in größere Stücke geschnittene Gemüse mischen und die Hälfte davon auf dem Boden des Tongefäßes verteilen, darauf die Schweinshaxen legen und mit der zweiten Gemüsehälfte bedecken. Nochmals mit Salz und Pfeffer abschmecken, damit das Gemüse nicht ungewürzt bleibt. Das Wasser und den Wein darüber gießen und abdecken. In den kalten Backofen geben und etwa 30 Minuten bei Maximalhitze kochen, danach etwa 2-2,5 Stunden bei 180 Grad C weiter kochen. Wenn es nötig ist, für 5-20 Minuten bei Grillstufe überbacken.
Ама, моля ви се, при Катето едно свинско при теб друго аз отново огладнях, аз съм на същото мнение за месото, но какво да правим това е положението. Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеIch mueste nachdenken was Tongfass ist:)
ОтговорИзтриванеSchweineachse esse Ich am liebsten sowie Deutsche mit Sauerkraut.Aber auf deine weise moechte Ich es schon proberen.Denn es sieht wirklich lekker aus;)
Que receta mas rica,a mi tambien me gusta cocinar en barro,sale todo mas delicioso un beso
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда - едно такова гланцирано, зеленчуково и мръвчесто :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
Solche Eintopf-Gerichte mag ich sehr gerne. Wenn es draussen kalt ist, gibt es nichts besseres.
ОтговорИзтриванеLiebe Grüsse
Susann
Мръвката си е мръвка и у на с:) Всички сме мрЪвкояди:)Чудесен гювеч се е получил!
ОтговорИзтриванеХубава край на уикенда!
ММММММ Мони, миличка обожавам джолан в гювеч, а тази комбинация, която си предложила, с този букет от зеленчуци...е неописуема! Прекрасна идея за семеен неделен обяд! Благодаря ти за вкусното предложение! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМони, с теб сме на една вълна : моето джоланче е във фурната :)
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка и спокойна неделя, миличка!
Ех, това джоланче само да ми падне, не ща и да чуя за вегетарианска манджичка :))) И в глинен съд приготвено, то просто се топи в устата!!
ОтговорИзтриванеМони, моля те, кажи ми че ти поне не си на диета, защото вече взех да се чувствам некомфортно :)) Имам нужда от съпорт!
Марийче, миличка, благодаря ти сърдечно!! Наистина месото се топеше в устата.
ОтговорИзтриванеНе се чувствай некомфортно, не съм на диета.:-)))
Имаш съпорт от мен винаги и за всичко, да знаеш!
Топла прегръдка, усмихнат и мнооого вкусен ден, мила!:-))
Павлинче, така си е, мъж с постно не можеш да нахраниш!:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчева неделя, мила!
Dzoli, liebe Dzoli!:-)) Tontöpfe oder jegliche Tongefäße sind für Bulgarien typisch. Die Gerichte, die darin zubereitet werden, sind so lecker, das Fleisch wird so weich und zart. Ich kenne die deutsche Art und Weise der Zubereitung ganz gut, nicht zufällig wird mein Blog zweisprachig geführt, aber es ist mir noch zu früh für Sauerkraut, deshalb habe ich die Schweinshaxe mit Gemüse zubereitet. Du solltest es mal probieren, es schmeckt oberlecker!
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
¡Muchas gracias! De Bulgaria, se trata de platos típicos de cerámica son realmente deliciosos.:-))
ОтговорИзтриванеBesos
Инче, благодаря! Мръвчестото май е най-важната думичка!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна неделя!
Ja, liebe Susann, für den Winter und für kältere Tage sind solche Eintöpfe die beste und leckerste Lösung.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Така е, Траянче, това си е най-вкусното нещо за мрЪвкоядите!:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната неделя!
Candy, благодаря ти, миличка!:-)) Обичам да готвя "мързеливо" в гювеч, защото всичко става безумно вкусно.:-)) И за обяд, и за вечеря, предложението си е вкусничко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и уютна неделя!
Дани, миличка, така е, имаме си с теб телепатична връзка.:-)) Радвам се, че и при вас ще е вкусно.:-)) Наздраве и да ви е сладко!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и прекрасна неделя!:-)
Мони,заповядай при мен,има изненада за теб!
ОтговорИзтриванеНинче, и тук пак да ти благодаря за хубавата изненада!:-)) Приемам я с огромна благодарност!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и сърдечни пожелания за една уютна неделя!
Много вкусно изглежда! И в нашата къща без месо трудно се получават нещата:) Принципно, и аз мога без месо, ама за другите е проблем.:)
ОтговорИзтриванеСъщо обичам да готвя в глинени съдове, макар и бавно, ястието става много вкусно - като твоето предложение днес!:)
Хубава неделя и много усмивки!:)
Дари, май в повечето къщи е като в нашите.:-)))
ОтговорИзтриванеАз също обичам да готвя в глинени съдове и то много неща. Всичко, което се готви в тях, става страшно вкусно и месото - крехко.:-))
Прегръдка и много усмихната и уютна неделя и на теб!:-)
Леле-е-е ,аз искам и от месцето и от зеленчуците!
ОтговорИзтриванеДнес наистина нямах представа какво ще готвя за вечеря,но със сигурност ще e по днешната ти рецепта.
Ако не го зготвя ще го сънувам :)
Да си оближе човек пръстите, само докато го гледа това джоланче!
ОтговорИзтриванеОбожавам постни ястия, обичам и с месце, хапвах си ги много балансирано, докато не се омъжих :)) Май повечето мъже предпочитат мръвките :)
Прегръдка, хуютна вечер и спорна нова седмица!
P.S. При мен има награда за теб, Мони. Макар, че съм сигурна, че вече някой ме е изпреварил, ще ми е драго, все пак да я вземеш :)
От сега искам да ти споделя радоста ,за наградката от Нинчето ,че така бързо достигна и до теб!
ОтговорИзтриванеХубав край на тази седмица и едно хубаво начало на следващата!
un bel piatto ricco!!!
ОтговорИзтриванеda copiare subito!
soprattutto in queste giornate d'autunno!
un bacio
Да ти кажа честно,и аз не приплаквам,ако няма месо на трапезата,обаче джолан в гърне си заслужава вниманието и то отвсякъде!
ОтговорИзтриванеМони,страхотно вкусен е,направо ми идва да си бодна едно месце от чинийката!
Поздравления,ястието е великолепно!
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Нели, мила, ще се радвам, ако го сготвиш по тази рецепта, става изключително вкусно, а месцета - крехко, направо душичка.:-)) Ще чакам да споделиш!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
O MEU MARIDO E MEU FILHO ADORAM ESSA PARTE DA CARNE.
ОтговорИзтриванеRECEITA ANOTADA POIS APOSTO QUE ELES VÃO ADORAR.
BOM DOMINGO
BESOS
Лети, и при мен баланса се наруши тогава.:-))) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЕй сега ще намина при теб, благодаря ти, че си се сетила за мен!:-))
Прегръдка, хубава вечер и усмихната нова седмица!
Нели, прекрасна награда си направила, наистина стигна бързо до мен! Аз също и се радвам много и ще я споделя в следващата си публикация!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и поздрави, мила!
Ciao i5mondi, sno molto felice è piaciuto il piatto e sarebbe bello se lo fai. E 'davvero adatto per le giornate autunnali! un bacio
ОтговорИзтриванеРоси, знам отдавна, че сме от една "порода", така че не ме учудват и еднаквите ни предпочитания.:-)) Джоланчето наистина стана великолепно, както и всичко, което правим в гърне.:-)))
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка и уютна вечер от мен!
Muchas gracias, sao33! Los hombres en casa también me encantó este plato. Me alegro de que como una receta de apelación. Es totalmente adecuado para días de otoño.:-)) Besos
ОтговорИзтриванеМоничка,щом ястието е приготевно в гювеч и то от теб нямам съмнение, че е мноооого вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и уютна вечер!:):):)
Леви, слънце, мила, както винаги!:-)) Благодаря!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна нова седмица!:-)
Мони, въпреки, че не съм фен на джолана, това ястие изглежда просто фантастично, не бих могла да не го пробвам, ако е пред мен :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила и усмихната нова седмица!
Пробвала съм печен джолан с картофки на фурна и много ми хареса, твоят също изглежда невероятно вкусен, но не мога да се престраша да сготвя такова нещо. Но все някой ден и неговият час ще удари:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Страхотно изглежда, Дани! Първия път като приготвих така джолан ми се стори неописуемо вкусен, сега отново захладня и може да си припомним вкуса:)
ОтговорИзтриванеЕто на това му се казва вкусно и подходящо за сезона ястие! Много апетитно изглежда, Мони! Аз лично съм голяма почитателка на гювечите и си вземам една порцийка :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Хладното време и при мен отваря повечко месни ястия.Твоята чиния не е за изпускане-не напразно мъжете ти искат нещо по-така.Вкусотия...какво да кажа.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Много вкусно и колоритно!
ОтговорИзтриванеНевероятно ястие се е получило, Мони! Цветно, апетитно и несъмнено изключително вкусно! Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЕвик, знам, че има много хора, които не са фенове на джолана, но по него има много месце, което, направено в гювеча, става фантастична крехко.:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Прегръдки, миличка и успешна нова седмица!:-))
Еди, няма нищо страшно. Прави се изключително лесно, така че, престраши се и си направи, става голяма вкусотия.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави ноемврийски дни!:-))
Мартичке, мила, хубавото е, че и тук може да се експериментира: само с картофки или с различни зеленчуци. Аз разполагах с чушки и гъбки и стана наистина невероятно.:-))) По-хладното време предполага такива ястия.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава и успешна седмица!
Зори, благодаря сърдечно за милия коментар!:-))) Сипвам ти една голяяяяма порцийка, щом си почитател на гювечите.:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за прекрасна и усмихната седмица!
Живе, благодаря ти!:-)) Права си, хладното време ни кара да готвим повече такива ястия. А за мъжете - трябва да има месце, за да са щастливи!:-)) Обичта им нали минава през стамахчетата.:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Ели, благодаря от сърце!:-))
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Еви, сърдечно благодаря за хубавия коментар!:-)) То в този съд няма как да не се получи вкусно.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Еви, и прекрасна, усмихната и спорна нова седмица!