Днес предложението е специално за любителите на месото. Представям ви го, защото се получи много добре, печеното остана сочно и така задушено под фолиото имаше перфектната готовност за похапване. Разбира се, че може да се приготви и с друг вид месо, но естествено, ако е телешко (но точно телешко, а не парче месо от някой прародител), времето за готвене ще трябва да се увеличи, а с пилешкото пък обратно, мисля, че няма да му е необходимо толкова много и пак, разбира се, с уговорката, че зависи точно каква част от месото ще се използва. Може да се поднесе с разнообразна гарнитура по ваш вкус. Резултатът във всеки случай си струва.
Продукти:
- 1 цяло парче месо 1-1,5 кг свинска плешка (може и да е телешко или пилешко месото)
- 1 морков
- 1 глава чесън
- няколко зрънца черен пипер
- 2 суп. л. горчица
- 1/2 суп. лъжица соев сос
- зехтин
- сол
- пипер
- 1/2 ч. ч. бяло вино
- 1/2 ч. ч. вода
Приготвяне:
Измиваме месото и го подсушаваме добре с домакинска хартия. Почистваме скилидките чесън и ако са много големи, режем на половина. Моркова обелваме и нарязваме на удобни за шпиковане парчета. От горната страна на парчето месо с остър тънък нож правим разрези с формата на квадратчета (ромбчета). От долната страна правим малки разрези, но достатъчно дълбоки, за да можем във всеки да поставим по парче чесън или морков (аз ги редувам). В някои от разрезите поставяме и по едно зрънце черен пипер.
Смесваме горчицата и соевия сос и с получената смес натриваме добре месото, така че да влезе дори и в разрезите. Поставяме в съда за печене (по-добре да е огнеупорен), заливаме със зехтин (или растителна мазнина), посоляваме, поръсваме с черен пипер, а след това заливаме с бялото вино и водата. Покриваме добре с алуминиево фолио и печем в предварително загрятата на 220 градуса С фурна първоначално за около 40-50 минути, след това намаляваме на 180 градуса С и печем за още 40 минути. Проверяваме месото за готовност, махаме фолиото и запичаме до златисто. Сервираме с гарнитура по желание.
Забележка: По желание от отделената при печенето на месото течност може да се приготви сос. Прецеждаме я, добавяме към нея 125 г сирене тип Филаделфия или сметана, при необходимост сгъстяваме малко с царевично нишесте, подправяме със сол и малко черен пипер.
Да ви е сладко!
Изглежда невероятно -
ОтговорИзтриванемного сочно и ароматно.
Поздрави, Диана
Изглежда страхотно!Браво!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Диана!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката, думите от майстор като теб значат много за мен!
Слънчеви и светли празници!:-)
Траяна, благодаря много и на теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнати и ведри почивни дни!
Мони,фантастично изглежда предложението ти,браво!Направо взех да преглъщам!
ОтговорИзтриванеЧестит и хубав празник!
Еликсир, благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеМакар и със закъснение честит и хубав празник и на теб!:-))
Moni estupenda receta feliz domingo
ОтговорИзтриванебраво Мони, аз съм готвачка и рецептата ти за свинско печено много ми хареса.
ОтговорИзтриванеSno6ti go zgotvih,mn vkusno i lesno mersi
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта, страхотно е
ОтговорИзтриванетрябва ли да престои в хладилник месото с подправките или може да се пече веднага след шпиковането му?
ОтговорИзтриванеНе е задължително да престоява в хладилник, можете спокойно да печете след шпиковането.
ОтговорИзтриванестрахотно,благодаря за бързия отговор.Весели празници!
ОтговорИзтриванеНаправих днес тази рецепта, месото стана фантастично крехко и уханно, благодаря за хубавата рецепта :)
ОтговорИзтриванеМного добре стана. Супер крехко и сочно. Замених само виното с бира и добавих кисели краставички вътре.
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотно, крехко и сочно. 6+ за рецептата. Замених само виното с бира и добавих кисели краставички вътре.
ОтговорИзтриванеprekrasno.
ОтговорИзтриванеПравя я вече 5-6 пъти, страхотна рецепта. Получава се винаги без грешки.
ОтговорИзтриванеПравя я вече 5-6 пъти, страхотна рецепта. Получава се винаги без грешки.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, правих я няколко пъти и се получава чудесно! Поздрави на автора!
ОтговорИзтриване