Колко вида леща познаваме? Добре е да знаем, че всъщност има десетки видове леща, от които можем да приготвим любимите си ястия. Всички те са различни по форма, цвят, вкус и съдържат съставки, полезни за здравето ни.
Червената леща е добре позната на вегетарианците и веганите заради високото си съдържание на протеини и желязо. Ето с какво може да ни бъде полезна:
Протеини: 1 чаша червена леща осигурява 40% от необходимата ни дневна доза протеини и се равнява само на 230 калории. Особено подходяща е за тези, които искат да контролират теглото си или да изграждат мускулна маса.
Желязо: Получаваме достатъчно количество желязо. Можем да си го набавим и с консумацията на червено месо, но тогава се натрупват и обичайните „екстри” – мазнини и холестерол.
Фибри: ¼ чаша леща съдържа 7 гр. или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри. Благодарение на тях консумираме по-малко храна, но се чувстваме сити. За хората, които се опитват да стабилизират нивото на кръвната си захар е задължително да ядат често червена леща.
Антиоксиданти: В червената леща се съдържат антиоксиданти, подобни на тези в чая и червеното вино.
Фолиева киселина: ¼ чаша червена леща съдържа около 25% от необходимата ни доза фолиева киселина. Тя помага за понижаване нивото на аминокиселината хомоцистеин. Натрупването на хомоцистеин може да повреди стените на артериите и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Фолиевата киселина предпазва от анемия и спомага за създаването на нормални червени кръвни клетки. Редовният й прием е много важен за бременните жени и кърмачетата.
Фосфор, калий, магнезий: Червената леща е богата на тези минерали, които засилват нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото ни в перфектна форма.
Според някои изследвания редовната консумация на червена леща понижава риска от рак на гърдата и сърдечни болести.
Освен полезна тя е и вкусна, леко пикантна. Разварява се бързо и лесно и е много подходяща за пюрета и салати.
Източник: Интернет
Wieviele Linsensorten kennen wir eigentlich? Es ist gut zu wissen, dass es viele Linsensorten gibt, aus denen wir unsere Lieblingsspeisen zubereiten können. Sie alle haben unterschiedliche Form, Farbe, Geschmack und ihre Inhaltsstoffe sind für unsere Gesundheit sehr nützlich.
Die roten Linsen sind vor allem den Vegetariern und Veganen ein Begriff wegen des hohen Protein- und Eisengehalts. Sie können uns vor allem damit nützlich sein:
Proteine:1 Glas rote Linsen sichert uns 40 Prozent unseres täglichen Bedarfs an Proteinen und enthält nur 230 Kalorien. Besonders gut geeignet sind sie für diejenigen, die auf ihr Gewicht achten und ihre Muskelmasse erhöhen möchten.
Eisen: Eigentlich bekommt unser Körper genug Eisen. Zusätzliche Mengen können wir uns durch den Verzehr von rotem Fleisch sichern, aber dazu kommen auch die "Extras" - Fette und Holesterol.
Naturfasern: ¼ Glas Linsen enthält 7 gr oder 28 Prozent des empfehlenswerten Tagesbedarfes an Pflanzenfasern. Dank der Faser konsumieren wir weniger Nahrungsmittel, aber wir fühlen uns satt. Menschen, die ihren Blutzucker stabilisieren möchten, müssen unbedingt öfter rote Linsen verzehren.
Quelle: Internet
Продукти:
- 400 гр червена леща
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 глава лук
- 50 мл зехтин
- 2 л вода или бульон
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. куркума
- сол и пипер на вкус
Zutaten:
- 400 gr rote Linsen
- 1 Möhre
- 1 Kartoffel
- 1 Zwiebel
- 50 ml Olivenöl
- 2 l Wasser oder Bouillon
- 1/2 TL gemahlenen Kümmel
- 1/2 TL Kurkuma
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Приготвяне:
В малка тенджера загряваме зехтина и в него сотираме нарязания на ситно лук. След като лука е поомекнал, добавяме нарязаните на малки кубчета картоф и морков, разбъркваме и ги оставяме да се задушат за около 5 минути. Изсипваме лещата, разбъркваме добре, след това изсипваме топлата вода (бульона), подправяме със сол, пипер, добавяме кимиона и куркумата, разбъркваме и оставяме за около 25-30 минути да се вари, докато омекнат добре зеленчуците. Ако е необходимо, добавяме още вода. Готовата супа дръпваме от котлона и пасираме. По желание можем да добавим и малко сметана. Можем да поднесем и с чеснови крутони.
Zubereitung:
In einer Kasserolle das Öl erhitzen und darin die feingeschnittene Zwiebel sottieren. Nachdem die Zwiebeln weich geworden sind, die kleingeschnittene Kartoffel und die Möhre dazugeben, umrühren und etwa 5 Minuten dünsten lassen. Die Linsen dazugeben, erneut umrühren, das warme Wasser (die Bouillon) dazu gießen, mit Salz und Pfeffer würzen, Kümmel und Kurkuma darüber streuen, umrühren und 25-30 Minuten bei mittlerer Hitze köcheln lassen, bis das Gemüse gar wird. Wenn nötig, noch zusätzlich Wasser dazu gießen. Die fertige Suppe von der Kochplatte nehmen und pürieren. Nach Wunsch etwas Sahne dazugeben. Man kann die Suppe mit Knpblauch-Croutons servieren.
Източник: Интернет
Wieviele Linsensorten kennen wir eigentlich? Es ist gut zu wissen, dass es viele Linsensorten gibt, aus denen wir unsere Lieblingsspeisen zubereiten können. Sie alle haben unterschiedliche Form, Farbe, Geschmack und ihre Inhaltsstoffe sind für unsere Gesundheit sehr nützlich.
Die roten Linsen sind vor allem den Vegetariern und Veganen ein Begriff wegen des hohen Protein- und Eisengehalts. Sie können uns vor allem damit nützlich sein:
Proteine:1 Glas rote Linsen sichert uns 40 Prozent unseres täglichen Bedarfs an Proteinen und enthält nur 230 Kalorien. Besonders gut geeignet sind sie für diejenigen, die auf ihr Gewicht achten und ihre Muskelmasse erhöhen möchten.
Eisen: Eigentlich bekommt unser Körper genug Eisen. Zusätzliche Mengen können wir uns durch den Verzehr von rotem Fleisch sichern, aber dazu kommen auch die "Extras" - Fette und Holesterol.
Naturfasern: ¼ Glas Linsen enthält 7 gr oder 28 Prozent des empfehlenswerten Tagesbedarfes an Pflanzenfasern. Dank der Faser konsumieren wir weniger Nahrungsmittel, aber wir fühlen uns satt. Menschen, die ihren Blutzucker stabilisieren möchten, müssen unbedingt öfter rote Linsen verzehren.
Antioxidantien. Die roten Linsen enthalten Antioxidantien, ähnlich wie der Tee oder der Rotwein.
Folsäure: ¼ Glas rote Linsen enthält etwa 25 Prozent unseres Bedarfs an Folsäure. Sie hilft dabei, das Niveau der Aminosäure Homocystein zu senken. Zu viel Homocystein kann den Arterienwänden schaden sowie das Risiko eventueller Herz- und Gefäßkrankheiten erhöhen. Folsäure beugt Blutarmut vor und hilft bei der Bildung normaler roter Blutkörperchen. Der tägliche Verzehr von Folsäure ist für Schwangere und Säuglinge außerordentlich wichtig.
Phosphor, Kalium, Magnesium: Die roten Linsen sind reich an diesen Mineralien, die auch das Nervensystem stärken, für den guten Stoffwechsel sorgen sowie unseren Körper in perfekter Form halten.
Laut einiger Studien sinkt der regelmäßige Verzehr von roten Linsen das Risiko an Brustkrebs sowie Herzkrankheiten.
Die roten Linsen sind nicht nur nützlich, sondern auch lecker, leicht pikant. Sie werden schnell gar und sind für Pürees und Salate besonders gut geeignet. Quelle: Internet
Продукти:
- 400 гр червена леща
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 глава лук
- 50 мл зехтин
- 2 л вода или бульон
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. куркума
- сол и пипер на вкус
Zutaten:
- 400 gr rote Linsen
- 1 Möhre
- 1 Kartoffel
- 1 Zwiebel
- 50 ml Olivenöl
- 2 l Wasser oder Bouillon
- 1/2 TL gemahlenen Kümmel
- 1/2 TL Kurkuma
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Приготвяне:
В малка тенджера загряваме зехтина и в него сотираме нарязания на ситно лук. След като лука е поомекнал, добавяме нарязаните на малки кубчета картоф и морков, разбъркваме и ги оставяме да се задушат за около 5 минути. Изсипваме лещата, разбъркваме добре, след това изсипваме топлата вода (бульона), подправяме със сол, пипер, добавяме кимиона и куркумата, разбъркваме и оставяме за около 25-30 минути да се вари, докато омекнат добре зеленчуците. Ако е необходимо, добавяме още вода. Готовата супа дръпваме от котлона и пасираме. По желание можем да добавим и малко сметана. Можем да поднесем и с чеснови крутони.
Zubereitung:
In einer Kasserolle das Öl erhitzen und darin die feingeschnittene Zwiebel sottieren. Nachdem die Zwiebeln weich geworden sind, die kleingeschnittene Kartoffel und die Möhre dazugeben, umrühren und etwa 5 Minuten dünsten lassen. Die Linsen dazugeben, erneut umrühren, das warme Wasser (die Bouillon) dazu gießen, mit Salz und Pfeffer würzen, Kümmel und Kurkuma darüber streuen, umrühren und 25-30 Minuten bei mittlerer Hitze köcheln lassen, bis das Gemüse gar wird. Wenn nötig, noch zusätzlich Wasser dazu gießen. Die fertige Suppe von der Kochplatte nehmen und pürieren. Nach Wunsch etwas Sahne dazugeben. Man kann die Suppe mit Knpblauch-Croutons servieren.
.
Lentil is very good. Your presentation is beautiful!
ОтговорИзтриванеThanks for nice words, Marina! I am glad that you liked my presentation.:-))
ИзтриванеEin tolles Rezept,
ОтговорИзтриванеLinsen sind perfekt
Do you speak spanish or english????
German for me is very difficult......
Welcome Maria Jesus!:-)) Thank you for the nice words! We also love a lot of lentils at home.:-))
ИзтриванеI speak a little English but not Spanish.:-)
Arata foarte bine.Pupici!
ОтговорИзтриванеWelcomeр DiaMar-bucataria galbena!:-))) Thanks for the nice words! Glad you liked the soup!
ИзтриванеНе обичам леща, но супата ти изглежда толкова апетитно, че бих я опитала с удоволствие, Мони! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМила Еви! Сърдечно благодаря за милите думи! Аз обожавам леща, мога да си я похапвам всеки ден.:-)) Червената леща има малко по-различен вкус, но също си я хапнахме с удоволствие.:-)) Заповядай, веднага ти сипвам да я опиташ!:-))))
ИзтриванеПрегръдки, Еви и хубава седмица!
Мони,правих такава супа и много ми хареса.Твоята също е толкова апетитна...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Живе, благодаря ти! Червената леща междувременно също стана много популярна, така че сигурно има много вече опитали я.:-))
ИзтриванеХубава вечер и на теб!:-))
No he probado nunca la lenteja roja, pero se ve buenísima. Besos
ОтговорИзтриванеBienvenido, romo. :-)) Si usted todavía no ha probado las lentejas rojas, debería hacerlo porque es muy sabroso. :-)) Gracias por el comentario. :-)) Besos!
ИзтриванеСкъпа Мони,днес си мислех за теб :)
ОтговорИзтриванеИ виждам една топла, вкусна и с много красива фотосесия, супа !
Прегръдки, миличка и хубава вечер!
Дани, миличка, благодаря ти, че си се сетила за мен!:-))))
ИзтриванеБлагодаря ти и за прекрасния коментар, който си ми оставила.
Супичката наистина е вкусна, съвсем различна от другата с познатата ни и по-често готвена леща, но не е хич за пренебрегване.:-))
Топли прегръдки и от мен, мила и пожелания за една уютна, спокойна вечер и прекрасна седмица!:-))
А аз обичам и леща, и супа :)
ОтговорИзтриванеМного е апетитна, Мони! И ще ме убедиш да пробвам крем-супата от леща, че все си имах едно наум за нея.
Страхотни снимки; наслада за окото са!
Поздрави и хубава вечер!
Пепчо, и аз, и аз обичам!:-))
ИзтриванеБлагодаря ти!:-)) Пробвай я на всяка цена, без да се замисляш, става невероятно вкусна.:-))
Благодаря ти и за коментара за снимките, за абсолютен лаик като мен тези думи са направо балсам за душата!:-))
Сърдечни поздрави и хубава вечер и на теб, Пепи!:-))
Чудесна е,Мони! И супичката, и снимките.
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Краси, благодаря ти от сърце!:-)) Радвам се, че и на теб са допаднали!:-))
ИзтриванеПрегръдки от мен и пожелания за прекрасна седмица!
Чудесна супичка си приготвила, Мони, а и питките острани също страшно аптетитно изглеждат! Много вкусна и витаминозна порция удоволствие!
ОтговорИзтриванеТи къде така периодично и мистериозно зачезваш? :) Идваш, хвърляш някоя вкусна бомба и бягаш :))
Марийче, благодаря ти, мила!:-)) Радвам се, че представеното от мен ти допада.:-))
ИзтриванеПериодичното ми и мистериозно зачезване не е по много приятни причини. Закъсах малко здравословно и затова са тези принудителни паузи.:-(((
Използвам коментара, за да се извиня и за отсъствието си от блоговете на всички вас, приятели, както и за неотговарянето на вашите коментари. Надявам се, че скоро всичко ще е наред, за да мога да ви посещавам отново и да си наваксам пропуснатите вкусотии.
Марийче, топли прегръдки от мен и пожелания за прекрасни и спокойни дни!
Мони, много обичам точно този вид леща и почти по същия начин я приготвям, а твоята изглежда страшно вкусно и ще ме накараш скоро и аз да правя:))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Пете, радвам се, че ни съвпадат вкусовете по отношение на лещата.:-)) Радвам се и ако стана "подстрекателка", за да си направиш и ти такава.:-))) Става много вкусна, така че запрятай ръкави.:-))
ИзтриванеПрегръдки, мила и уютна вечер!
Мони с интерес прочетох всички полезни свойства на червената леща.
ОтговорИзтриванеСупичката е страхотна!
Поздрави!
Чудна супичка! Изглежда чудесно и задължително ще я приготвя! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМарийче, радвам се, че допада и на теб!:-)) Непременно я направи, няма да сбъркаш!:-)) Поздрави!
ИзтриванеМариянче, радвам се, че съм била полезна и с информация за лещата.:-)) На мен винаги ми е страшно интересно да чета допълнително инфо за всичко и реших да го споделя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милия коментар!:-)))
Сърдечни поздрави и пожелания за хубава вечер!
I´ve prepared creme soup of lentils with the brown ones, but yours, with the red, is amazing. I´ll prepare it for sure. Have a nice day!
ОтговорИзтриванеWelcome, Recetario Spanglish para mis hijos! Yes, brown lentils are traditionally prepared in many houses. Red, albeit with a different taste must necessarily be done. :-)) Hope you like it! Have a nice day to!
ИзтриванеВкусно! :) Обичам варивата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и бързо възстановяване!
Миро
Миро, аз също ги обичам много!:-))
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно за милите думи и пожеланията!
Прекрасен ден ти пожелавам!
Мони,предполагам,че е много вкусна тази супичка,затова тези дни ще я приготвя!Благодаря за рецептата и прегръдки!
ОтговорИзтриванеМиленче, непременно я направи, вкусна е много!:-)) Благодаря ти за милия коментар!
ИзтриванеПрегръдки и хубави дни!
Чудесно изглежда, Мони! Не съм яла червена леща, време ми е:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Траянче, благодаря ти!:-)) Щом не си хапвала още, сега е времето да поправиш този пропуск!:-)) Прекрасна седмица и на теб!
ИзтриванеМного обичана от мен супа :-)! И колко красиво си я снимала!
ОтговорИзтриванеПоздрави, скъпа Мони, и хубава вечер!
Дени, мила, сърдечно благодаря за милия коментар!:-)) Радвам се, че и тук ни съвпадат вкусовете! Благодаря и за положителния коментар за снимките, стана ма изключително приятно!:-)
ИзтриванеСърдечни поздрави, Деничка и прекрасни дни!
Мони, много обичам червена леща и непременно ще опитам и по твоя начин.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Зори, ще се радвам да я опиташ и по моя начин, аз също много обичам леща и често-често приготвям.:-)))
ИзтриванеСърдечни поздрави и хубава седмица!
Мони,
ОтговорИзтриванетова е една от любимите ми супи и единствената, в която обичам леща.
Много приятни снимки си направила. И не изчезвай за дълго;)
Мъхче, благодаря ти за милия и положителен коментар.:-)))
ИзтриванеЩе се опитам да не изчезвам, поне не за дълго.:-))
Прегръдки, мила!
Moni, me gustan mucho las lentejas, esta crema esta riquisima.
ОтговорИзтриванеBienvenidoр lolines!:-)))) Me alegro de que le gustaba este objetivo. :-))) Es realmente delicioso!
ИзтриванеEine sehr gute Idee, die Linsen zu pürieren. Gefällt mir, die Suppe!
ОтговорИзтриванеLiebe Grüsse
Susann
Danke Dir, liebe Susann!:-))) Bei den Huelsenfruechten ist es ratsam, sie zu puerieren, damit sie keine Magenprobleme verursachen.:-)) Freut mich, dass Dir die Suppe gefaellt.:-))
ИзтриванеLiebe Gruesse auch von mir!
This soup is real comfort food. Have a nice evening
ОтговорИзтриванеGlad you liked this lentil soup, Fabipasticcio. :-))) It's really delicious! Have a nice day!:-))
ИзтриванеOh, das sieht wunderbar und köstlich aus!
ОтговорИзтриванеDanke Dir, wanna! Sie hat auch sehr lecker geschmeckt!:-))
ИзтриванеGanz liebe Gruesse!
Коми Леща, никога не VI Линда кафяв цвят, които не знаят.
ОтговорИзтриванеСУПА ИМА LOOK Delicious.
Целувки
Obrigado calorosamente, sao! :-)) Sim, geralmente cozido de lentilhas marrons, mas vermelho é muito saboroso! Abraços!
ИзтриванеDelicious this soup. Well done!
ОтговорИзтриванеWelcome, Alida! I am glad that you liked this soup!:-)) Have a nice day!:-))
Изтриванеvery delicious n super tempting cliks...
ОтговорИзтриванеWelcome, maha! Thank you for the nice words!:-)))
ОтговорИзтриванеHallo Moni,
ОтговорИзтриванеach wo Ich das jetzt so sehe, könnte Ich auch mal wieder Linsen machen
Lg Kerstin
Halloechen Kerstin!:-))
ИзтриванеDas waere nun mal gar keine schlechte Idee.:-))))
LG
Hallo Moni,
ОтговорИзтриванеmir geht es ähnlich wie Kerstin, ich spreche schon mindestens 2 Wochen dass ich eine machen will, Linsen stehen parat ;o))
Liebe Grüße
Irène
Монка, това ми е любимата крем супа, отдавна не съм я правила:)
ОтговорИзтриванеЧудна си я приготвила!
Сърдечни поздрави и прегръдки :)
Huhu, liebe Irene, das nennt man also Gedankenuebertragung.:-))) Also ist es hoechste Zeit, ans Werk zu gehen.:-))) Das Ergebnis lohnt sich.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Gruesse und eine schoene Woche.:-))
Bei uns schneit's schon wieder zum x-ten Mal.:-(((((