Като върл фен на италианската кухня реших, че след прекрасната Minestrone, която правих преди известно време, задължително трябва да приготвя и друга не по-малко известна и също така вкусна супа. На италиански език името и е Minestra maritata, т.е. "сватбена супа", но в никакъв случай не трябва да си мислите, че италианците си я похапват само на сватби. "Сватбата" всъщност е прекрасната комбинация, която се получава от зеленчуците и месото. Някои разновидности на тази супа са били разпространени и в Толедо (Испания), много преди пастата да стане толкова известна и обичана. И тази супа може да се срещне в различни варианти, но те касаят най-вече видовете месо, от които са направени топчетата: телешко, свинско, пуешко, пилешко, с ориз или с друг вид къса паста. Но зеленчуците винаги са едни и същи. Моят вариант беше замислен и като здравословен, така че месните топчета не са пържени, а печени. Мога само да кажа, че резултатът наистина си заслужава и със сигурност ще я направя и с друго месо. А ето и рецептата на тази вкусотия:
Продукти:
За месните топчета:
- 2 пилешки филета (около 400 гр), смлени на кайма
- 2/3 ч.ч. галета
- 2 скилидки чесън (пасиран)
- 1/4 ч. ч. ситно нарязан магданоз
- 1/2 ч. ч. настърган пармезан
- 3 суп. л. прясно мляко
- 1 яйце
- сол и черен пипер за овкусяване
За супата:
- 3 суп. л. зехтин
- 1 голяма глава лук (ситно нарязан)
- 1/2 стрък праз лук (само зелената част, ситно нарязан)
- 2 стръка целина (ситно нарязана)
- 2 големи моркова (ситно нарязани)
- 10 ч. ч. пилешки бульон
- 1/2 ч. ч. сухо бяло вино
- 1 ч. ч. дребна паста (при мен фарфале)
- 1/4 ч. ч. ситно нарязан копър
- 2 ч. ч. нарязан на лентички спанак
- настърган пармезан за сервиране
Приготвяне:
За направата на топчетата в купа смесваме смляното пилешко месо, галетата, пасирания чесън, пармезана, млякото, яйцето, 1 ч. л. сол и 1/2 ч. л. черен пипер. След като смесим добре всички съставки, оформяме малки кюфтенца (при мен се получиха около 46 бр.). Застиламе тавата на фурната с хартия за печене и нареждаме кюфтенцата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато станат златисто-кафяви. Оставяме ги да поизстиват.
Загряваме зехтина и в него сотираме за около 5-6 минути ситно нарязаните лук, праз, моркови и целина, като разбъркваме от време на време. Заливаме с пилешкия бульон и бялото вино и кипваме. Готвим, докато зеленчуците поомекнат. Добавяме пастата, разбъркваме и оставяме за 6-8 минути, докато омекне. След това прибавяме ситно нарязания копър и топчетата и оставяме за 2-3 минути на котлона. Подправяме със сол и пипер на вкус. Добавяме и спанака и варим за 1-2 минути. При сервиране на супата поръсваме всяка порция с настърган пармезан.
Използвам поста, за да благодаря специално на Зиче да прекрасната награда, която тя поднесе на приятелите си. Радвам и се изключително много, защото тя е направена специално за нас, нейните приятели. Зиче, благодаря ти от сърце за прекрасната награда! Радвам се, че се нареждам сред приятелите ти!
Аз пък през изминалото време получих още награди, които искам да предам нататък. Мириамс ме зарадва с две прекрасни награди, за което и благодаря сърдечно !
Тъй като тези награди са притежание на повечето момичета, ще се опитам да ги споделя с тези момичета и момчета, които може би още ги нямат на страничката си.
Живка, Ели Димиева, Таня, Тони, Вили, Мария (My cooking creations), Нина, Веси, Марта, , Дари, Пипилотка, Стани, Илина, Аелис, Лина, Гисчо, Бети, Плами, Светлана,
Руми, Цвети, Вафи, Лили, Миро, Stefania, mari carmen, sao33,
Руми, Цвети, Вафи, Лили, Миро, Stefania, mari carmen, sao33,
Als großer Fan der italienischen Küche beschloss ich, dass ich nach der leckeren Minestrone, die ich vor einigen Monaten zubereitet habe, unbedingt noch eine nicht weniger beliebte und schmackhafte Suppe zu kochen. Auf Italienisch heißt sie Minestra maritata oder "Hochzeitssuppe", was auf keinen Fall bedeuten sollte, dass sie die Italiener nur auf Hochzeiten verzehren. Die "Hochzeit" ist eigentlich die wunderbare Kombination von Fleisch und Gemüse. Einige Variationen dieser Suppe konnte man sogar auch in Toledo finden, noch viele Jahre bevor die Pasta ihren heutigen Ruhm erlangt hat. Diese Suppe kann auch auf unterschiedliche Art und Weise zubereitet werden, aber sie beziehen sich vor allem auf das Fleisch, aus dem die kleinen Klößchen zubereitet werden: Rind-, Schweine-, Truthahn- oder Hühnerfleisch, mit Reis oder kurzen Nudeln. Die Gemüsearten sind aber immer ein- und dieselben. Ich wollte eine gesunde Suppe kochen, deshalb habe ich die Fleischklößchen nicht gebraten, sondern gebacken. Eines kann ich sagen: das Ergebnis lohnt sich und ich werde die Suppe wieder kochen, das nächste Mal mit Klößchen, z. B. aus Rinderfleisch. Nun folgt auch das Rezept dieser Schlemmerei:
Zutaten:
Für die Fleischklößchen
- etwa 400 g gehacktes Hühnerfleisch
- 2/3 Teetasse Semmelbrösel
- 2 pürierte Knoblauchzehen
- 1/4 Teetasse feingeschnittene Petersilie
- 1/2 Teetasse geriebenen Parmesan
- 3 EL Milch
- 1 Ei
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Für die Suppe
- 3 EL Olivenöl
- 1 große Zwiebel (fein geschnitten)
- 1/2 Porreestange (nur den grünen Teil, auch fein geschnitten)
- 2 Selleriestangen (fein geschnitten)
- 2 große Möhren (fein geschnitten)
- 10 Teetassen Hühnerbouillon
- 1/2 Teetasse trockenen Weißwein
- 1 Teetasse kurze Nudeln (bei mir Farfale)
- 1/2 Teetasse fein gehackten Dill
- 2 Teetassen Spinat (in Streifen geschnitten)
- geriebenen Parmesan für jede Portion zum Bestreuen
Zubereitung:
Für die Zubereitung der Fleischklößchen in einer Schüssel das gehackte Hühnerfleisch, die Semmelbrösel, den pürierten Knoblauch, den Parmesan, die Milch, das Ei, 1 TL Salz und 1/2 TL Pfeffer mischen. Aus dem gut gemischten Hack kleine Klößchen formen (aus dieser Menge waren es bei mir 46 Stück). Das Backblech vom Ofen mit Backpapier auslegen und darauf die Klößchen ordnen. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 30-40 Minuten goldbraun backen. Im erhitzten Olivenöl für etwa 5-6 Minuten die Zwiebel, den Porree, die Möhren und die Sellerie dünsten und gelegentlich umrühren. Die Hühnerbouillon und den Wein darüber gießen und zum Kochen bringen und solange köcheln lassen, bis das Gemüse weicher geworden ist. Die Pasta dazugeben, umrühren und 6-7 Minuten weiterkochen. Den feingehackten Dill und die Fleischklößchen dazugeben, mit Salz und Pfeffer abschmecken und für weitere 2-3 Minuten auf der Kochplatte köcheln lassen. Zuletzt den Spinat dazugeben und für 1-2 Minuten lassen (er braucht sowieso nicht viel). Beim Servieren jede Portion mit geriebenem Parmesan bestreuen.
Vor einigen Tagen habe ich noch weitere Awards erhalten, die ich gern weiter geben möchte. Мириамс hat mir zwei wundervolle Auszeichnungen verliehen, wofür ich ihr auch herzlich danken möchte !
-
Da die meisten Mädels diese Auszeichnungen bereits verliehen erhalten haben, bemühe ich mich nun an diejenigen Mädels und Jungs weiter zu geben, die vielleicht noch nicht Freude daran hatten.
Живка, Ели Димиева, Таня, Тони, Вили, Мария (My cooking creations), Нина, Веси, Марта, Дари, Пипилотка, Стани, Илина, Аелис, Лина, Гисчо, Бети, Плами, Светлана,
Руми, Цвети, Вафи, Лили,Миро, Stefania, mari carmen, sao33,
Руми, Цвети, Вафи, Лили,Миро, Stefania, mari carmen, sao33,
Мони, мила, май ще си спечелиш голям фен в лицето на мъжа ми :) Той все се оплаква, че супите ми са само зеленчукови, а в тази има и за двама ни по нещо! Много интересна рецепта, както винаги ни представя! Прегръдки мила и слънчеви почивни дни!
ОтговорИзтриванеMUCHAS GRACIAS POR TU PREMIO,TUS RECETAS SON UNA DELICIA,NO SE COMO RECOGERLO,MUCHAS GRACIAS UN ABRAZO
ОтговорИзтриванеPor esas casualidades de la vida di con tu blog. A pesar de que no entiendo mucho el idioma quise dejarte unas palabritas.
ОтговорИзтриванеMe encantaron tus albóndigas!!.
Bss desde Chile.
Tita
http://espacioculinario-tita.blogspot.com/
Мони, фантастични изглежда тази супа и ти си на италианска вълна :) Много интересна рецепта, благодаря, че я сподели!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и безчет усмивки мила Мони :)
Мони, много е апетитна! Тъкмо имам една кайма от пилешко. Нямаше да се сетя да я направя на супичка.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубави почивни дни!
Fuer die Suppe als diese kannst Du mich umMitternacht wach machen:)
ОтговорИзтриванеМони, супичката е превъзходна!!!
ОтговорИзтриванеНаградите са чудесни - благодаря ти, че ги споделяш и с мен:).
Поздрави и прекрасни почивни дни!
Много обичам тази супа! Виж, това е разкошна идея за този уикенд!:)Благодаря, Мони и за наградата!
ОтговорИзтриванеОх, как ми намигат тези чудесни кюфтенца!
ОтговорИзтриванеА съчетанието им със зеленчуци ги прави неустоими!!!
Прекрасно предложение, Мони!
Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!
Чудна супичка , Мони! А топчетата мога да излапам и без нея:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Мони, великолепна супичка!
ОтговорИзтриванеАроматна и вкусна!
Поздрави и хубав ден!
Много хубаво предожение, даже и който не му се яде супа може да си излапа кюфтенцата топли от фурната. Като чета съставки със сигурност и супата и кюфтенцата ще са превъзходни!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки мила и честита награда!
What a lovely version of Italian Wedding Soup! It is my oldest daughter's favorite soup so I've had it often. This is my first visit to your blog so I took sometime to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ОтговорИзтриванеО, Мони, вълшебнице, каква е тази изключителна супа и аз като теб съм върл фен на италианската кухня и обичам всичко тяхно и ти благодаря за рецептата, не бях я виждала досега и ще се възползвам. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМони, голяма вкусотия си приготвила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеOBRIGADO POR TE LEMBRARES DE MIM.
ОтговорИзтриванеBFS
BJS
Габче, значи супата е идеалният компромисен вариант и за двама ви.:-)) Стана изключително вкусна, ще се радвам, ако я направиш и останеш доволна.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и усмихната неделя!
Mari carmen, es bueno que yo estoy con vosotros a los premios, que merecen plenamente, ya que su blog está lleno de recetas deliciosas y tentadoras fotografías. :-) Gracias por las palabras bonitas de mi blog! Abrazos
ОтговорИзтриванеBienvenido, Tita! Así, una persona accidentalmente se encuentra con muchos blogs interesantes recetas. Y el problema con la comprensión de la parte superior de la página es capaz de traducir a veces se divertido, pero puede ser utilizado. :-)) Estamos muy contentos de convertirse en un lector de tu blog. Me alegro de que mi propuesta para la sopa que te haya gustado. Bss
ОтговорИзтриванеЕвик, и двете сме на хубавата италианска вълна.:-))) Какво да правя, като наистина имат вкусни предложения. Супичката е много вкусна, задължително ще я пробвам с телешка кайма.:-)
ОтговорИзтриванеИ на теб много прегръдки и усмивки!
Хубава неделя!:-)
Ели, направи я непременно, няма да сбъркаш, става много вкусна и кюфтенцата, изпечени на фурна, не са толкова тежки.:-))
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя!
Dzoli, ich komm dann das nächste Mal, wenn es wieder Suppe gibt und klingle bei Dir genau um Mitternacht.:-))
ОтговорИзтриванеLG
Аелис, благодаря ти, много е вкусна супичката!:-)))
ОтговорИзтриванеА за наградите - ти си ги заслужаваш напълно.
Поздрави и усмихната неделя!
Светле, след като я направих, и аз я заобичах.:-))) Толкова е вкусна, че ще се прави пак. Радвам се, че съм те вдъхновила с идейка и че съм те зарадвала с наградите!:-))
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя!
Тези кюфтенца,Мони и без супичката мога да ги хапна с удоволствие,но пък и Минестронето никак не лъже,напротив,обещава да е много апетитно и питателно!
ОтговорИзтриванеС постъпковите снимки публикацията много ми допада,благодаря!
Пожелавам ти приятна неделя,мила!
Мони, страхотна е супичката, веднага влиза в графа любими :))))
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за наградата, още в следващия пост ще се похваля с нея :)))
Хубав и слънчев ден!
Мони, супата изглежда прекрасно, направо усещам чудесният аромат, които се носи от нея.
ОтговорИзтриванеЧестити награди.
Сърдечни поздрави, адашче!!!
Всичко изглежда супер вкусно!Поздрави, Мони:)))Благодаря за наградата!Много мил жест!
ОтговорИзтриванеДани, миличка, наистина се получиха вкусни кюфтенцата!:-))) Едвам ги запазих от набези, преди да ги добавя към супата (е, не останаха първоначалния си брой, както се предполага:-))). А в съчетанието със зеленчуци, както казваш ти, супичката стана наистина неустоимо вкусна.:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и на теб, мила и усмихната неделя!
Траянче, те някои така и бяха изядени, за проба.:-)))
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Русанче, благодаря сърдечно!:-))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя!
Жани, кюфтенцата бяха невероятни на вкус, така топлички от фурната. Дори мисля скоро да направя така кюфтенца без супа. Хем вкусни, хем здравословни.:-))) Благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и най-сърдечни поздрави!
Thank you very much Mary! Glad you like my blog, and the proposals therein.:-)) I first made Italian Wedding Soup, but since my whole family loved it very much, will definitely make it again. It involves many variations, so no doskuchee always the same dish. I'll be glad of your next visit.:-))
ОтговорИзтриванеBest regards!
Павлинче, благодаря ти, миличка за прекрасния коментар! Аз бях чувала за тази супа, но не я бях приготвяла още. Поразтърсих се из нета за рецепта и прочитайки няколко, направих моята компилация.:-))) Получи се много успешна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приказна неделя!
Мариянка, наистина си стана вкусотийка!:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Me alegro de que le gustaba el premio, sao33. Totalmente se lo merece!:-)))
ОтговорИзтриванеBessos
Така си е, Еликсирче, смятам да ги направя тези кюфтенца ей така, да си ги хапнем без супичка.:-))) Станаха много вкусни.
ОтговорИзтриванеА постъпковите снимки се надявам да улеснят някои домакини с не голям стаж.:-))
Благодаря ти за милия коментар!
Прегръдки и уютна неделя!
Ели, хубава е супата, може да се правят различни варианти и всеки път резултатът ще е един: голяма вкусотия!:-)))
ОтговорИзтриванеНяма да съжаляваш, ако я направиш!
Прекрасен ден и на теб, мила!
Адашче, благодаря ти за милите думи.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Благодаря за милите думи, Цвети!:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Интригуващо предложение, Мони! Прекрасна есенна супа - и без сватба;) А тези топчета изглеждат така апетитно!Сигурна съм, че може да са и съвсем самостоятелно блюдо:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за наградите!
Благодаря ти, Мартичке!:-))) И аз сериозно се замислям да ги повторя тез апетитни топчета, получиха се страхотни!:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделна вечер!
Време е за супички!
ОтговорИзтриванеОбожавам ги!
Никога не съм опитвала подобна и с удоволствие ще си я приготвя!- без сватба:):)Изглежда много вкусна, питателна
и сгряваща!
Благодаря ти, че я сподели!
Прегръдки, мила Мони!:)
Левинка, мила, права си, че е време за супички.:-)) На всяка цена да си я приготвиш, защото освен, че търпи импровизации, е наистина вкусна, питателна и сгряваща!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка!
Мони, благодаря ти много за наградата. А супата е чудна и си я записвам веднага! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМони, прекрасна е! А тези златисти топченца са направо много изкушаващи:-)
ОтговорИзтриванеНякоя хладна вечер непременно ще я опитам:-)
Мони, супичката е чудесна. Задължително ще я опитаме в кулата.
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря за вниманието и приятелското отношение към мен и моя блог.
Марийче, радвам се, че супичката ти харесва.:-)) Наистина заслужава и внимание, и да се опита.:-)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Мъхче, ще се радвам да я опиташ.:-))) Вкусотия е!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нова седмица!
Стани, радвам се, че пак си тук!:-!) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш впечатления, как се е харесала супичката в кулата!:-)
Поздрави и успешна нова седмица!
Мони,аз си харесах топчетата-ако ми паднат ще си ги хапвам като бонбонки.Със сигурност и супичката ще е вкусна.Благодаря за наградата и съм трогната от вниманието ти!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Мони,много питателна и ароматна е тази супичка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта!Непременно ще я пробваме и със сигурност ще ни хареса :)
Мони много интересно предложение,супичката изглежда толкова апетитно и свежо
ОтговорИзтриванепрегръдки
желая ти страхотна нова седмица
Oh das ist aber sehr lecker oder? Sieht jedenfalls aus ... jetzt hab ich hier Putenbrust aber im ganzen und ich weiß nicht ob ich die so klein geschnitten bekomme damit ich Deine Bällchen gleich nachmachen kann ... hätte so Lust drauf und die Suppe ist doch genau das Richtige für diesen kühlen und schon so dunklen Herbsttag.
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Mimi
Danke dir, Mimi.:-))) Die Suppe war wirklich so was von lecker. Wenn es Dir moeglich ist, aus der Putenbrust Hackfleisch zu machen, wuerde es Dir ohne Probleme gelingen, gleich grosse Baellchen zu bekommen. Mit Schneiden in kleineren Stueckchen denke ich, dass Du sie nicht hinbekommen wirst. Die Suppe ist wirklich passend fuer kuehle Herbsttage.:))) Danke fuer Dein Interesse, hoffentlich darf ich Dich auch bald als Leser begruessen.:-))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Gruesse
Мони, изключително трогната съм от вниманието! :) Благодаря ти за наградата, за мен е чест от един чудесен кулинар като теб. :* Което си доказала за пореден път в тази публикация, представяйки ни тази супер апетитно изглеждаща италианска супичка! Много поздрави и прегръдки от мен. :)))
ОтговорИзтриванеМила Мони, благодаря много за вниманието и наградата, чувствам се много поласкана и щастлива! Супата ти е вълшебна, мога само да предполагам колко е вкусна, но може би ще успея да я приготвя някой ден...
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна почивка!!!
Hola Moni, he tardado, pero ya he repartido los premios. Gracias por acordarte de mí. Esta noche los publicaré. Besos
ОтговорИзтриване