вторник, 26 юли 2011 г.

Минестроне ......... и награди / Minestrone ........ und Awards




Времето леко захладня, съвсем сериозна причина да се завъртя около печката, не фурната, а котлоните, от които, по стечение на обстоятелствата,  за около 9 дни бях далеч. Т. е. нямам никакво извинение, че навън са юлски жеги, вкъщи  има гладни хора, на които им се хапва супичка. И тъй като отдавна си бях запланувала да приготвя още една рецепта от така любимата ми италианска кухня, отидох до най-близкия пазар, въоръжих се с пресни зеленчуци и .... започнах да творя мечтаната супа. Минестроне всъщност е не по-малко известна от всеки вид паста в Италия, тя просто  принадлежи към традиционната италианска кухня. Наименованието и  идва от италианската дума minestra (супа), към която е добавено окончанието за превъзходна степен "-one" (това е то, заговори филологът в мен), т. е. "голяма супа" или супа с множество съставки. Минестроне се приготвя целогодишно, използвайки намиращите се на пазара в момента зеленчуци, към които се добавя паста или ориз. Всъщност минестроне е доста разпространена в Италия, като според областта, в която се приготвя, има малки разлики. Минестроне може да се приготви и с песто.


Според италианците тайната при приготвянето на супата минестроне се крие преди всичко в бульона, който се използва за направата и. Най-често за целта се използва зеленчуков, а много рядко месен бульон. Втората тайна се крие в обработката на зеленчуците - бавно и постепенно, на умерен огън и само в зехтин. Сотират се лука, целината, чесънът, морковите и чушките, както и всички останали зеленчуци, които сме предвидили да използваме. И освен това минестроне никога не може да ви доскучее - приготвя се с наличните на пазара зеленчуци.
Ето и моя вариант на минестроне, който приготвих днес:



Продукти:

- 1 средно голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 по-голям морков
- 1/2 ч. ч. ситно нарязано зеле
- 1/2 ч. ч. зрял фасул
- 1/2 ч. ч. грах
- 2 по-малки картофа
- 2 стръка целина
- 1/3 ч. ч. паста (при мен звездички)
- сол, черен пипер на вкус
- зехтин
- пармезан за поръсване




Приготвяне:

Всички почистени, обелени и измити зеленчуци нарязваме на дребно. В загрятия зехтин сотираме за 4-5 минути лука и пасирания чесън. Добавяме моркова и зрелия фасул (препоръчително е да е предварително сварен). Следват  червената и зелената чушка. След омекването им доливаме топла вода и прибавяме зелето, а след това и граха. След като тези зеленчуци са поомекнали, добавяме целината и картофите, а на края и пастата. След увирането и подправяме със сол и черен пипер, ако супата е станала прекалено гъста за вкуса ви, доливаме малко гореща вода, добавяме по желание ситно нарязан босилек и оставяме още 5 минутки на котлона. По желание при сервиране се поднася със ситно нарязан магданоз и настърган пармезан. Тази супа може да се консумира както топла, така и студена, вкусът и не се губи. Да ви е сладко!



При завръщането ми след десетдневното ми отсъствие бях зарадвана от две награди от мои читателки и почитателки. Първата ми е от Катерина, която съвсем скоро ни зарадва с блога си. Тази награда  е за подкрепа. Благодаря ти Кате, радвам се, че за толкова кратко време набра скорост, събра читатели и почитатели и най-важното, радваш ни с интересни и вкусни предложения. Благодаря ти от сърце!



Втората ми награда е от Susann, с нейния невероятно красив и стилен блог Dolce Vita.


Благодаря ти, Сузан, за мен е огромна чест и удоволствие да приема тази награда като признание за всичко онова, което правя в блогчето си с огромно желание и любов. Към втората награда има условия, които разбира се, трябва да изпълня. Целта на тази награда е да се номинират нови, не толкова известни блогове, а не такива, набрали скорост и събрали безброй много читатели, почитатели и последователи. В поста трябва да се копира тази награда (както и указанията). Трябва да се посочи линк на човека, наминирал те със съответната награда и оставяйки коментар в блога му, да го информираш, че приемаш наградата и на свой ред да оставиш линк с твоя блог, отнасящ се до наградата.
След това трябва да се изберат 3-5 блога, за които също трябва да се посочи линк, както и да се  информират избраниците, че са номинирани и те отново да посочат, от кого получават наградата.
Изключително трудно е да се направи такъв избор, защото фууд-блогърите станаха вече много и продължават да се роят, повечето от тях си имат вече доста награди. Затова днес наистина избирам такива, които са прощъпулничета, нямат още толкова голям кръг читатели, подкрепяйки идеята на наградата да се популяризира блогчето им.
И така, след доста труден избор бих искала да дам тази награда на:

Мария - Fait Maison
Павлина - Casa perfetta

Знам, че със сигурност има още много други, които заслужават тази награда, но не може всички да бъдат номинирани наведнъж, ще има пак награди.
Благодаря на Катерина и Susann за наградите, благодаря на всички мои читатели и верни почитатели. Дано да съм успяла да зарадвам момичетата, които номинирах.





Es ist etwas kühler geworden, also ist das ein ernsthafter Grund, erneut am Herd den gewohnten Platz einzunehmen, nein, nicht am Backofen, sondern an der Herdplatte, von denen ich in den letzten 9 Tagen weit entfernt war. Das bedeutet, dass ich überhaupt keine Entschuldigung habe, dass mich die Hitze stört, zu Hause gibt es genug hungrige Leute, denen es gerade nach einem Süppchen ist. Und da ich schon lange im Sinne hatte, noch ein Rezept aus der heiß geliebten italienischen Küche zuzubereiten, machte ich mich auf den Weg zum nächst besten Markt, habe mich mit frischem Gemüse voll beladen und danach gleich an die Arbeit gemacht. Eigentlich ist Minestrone auf keinen Fall weniger populär als die berühmte italienische Pasta, sie gehört einfach zur traditionellen italienischen Küche. Ihr Name kommt eigentlich vom italienischen Wort minestra (Suppe), dem die Superlativ-Endung "-one" hinzugefügt wurde (jetzt wird der Philologe in mir wach) oder anders gesagt "große Suppe", alias Suppe mit vielen Zutaten. Minestrone wird das ganze Jahr über gekocht, mit den Gemüsearten, die gerade auf dem Markt zu finden sind, denen man Pasta oder Reis hinzufügt. Minestrone wird je nach der Region in Italien mit kleinen Unterschieden zubereitet, man kann die Suppe sogar mit Pesto zubereiten.


Das Geheimnis der Zubereitung von Minestrone ist nach Meinung der Italiener vor allem die Bouillon (Brühe), am häufigsten Gemüsebrühe und in ganz seltenen Fällen - Fleischbrühe. Das zweite Geheimnis steckt in der Zubereitung der verschiedenen Gemüsearten - bei mäßiger Hitze, ganz langsam und behutsam und nur mit Olivenöl. Zwiebeln, Sellerie, Knoblauch, Möhren und Paprikaschoten, wie auch alle anderen dafür bestimmten Gemüsearten  werden gedünstet. Und außerdem verspüren Sie beim Verzehr von Minestrone nie Langeweile - bereiten Sie die Suppe einfach mit marktfrischem Gemüse zu. Und nun meine Variante dieser italienischen Leckerei:


Zutaten:

- 1 Zwiebel (mittelgroß)
- 3 Knoblauchzehen
- 1 rote Paprikaschote
- 1 grüne Paprikaschote
- 1 große Möhre
- 1/2 Teetasse  feingeschnittener Weißkohl
- 1/2 Teetasse weiße Bohnen
- 1/2 Teetasse Erbsen
- 2 kleinere Kartoffeln
- Sellerie
- 1/2 Teetasse kleine Pasta (bei mir waren es kleine Sternchen)
- Salz, Pfeffer zum Abschmecken
- Olivenöl
- geriebener Parmesan
- feingeschnittene Petersilie






Zubereitung:

Das geputze, gewaschene und geschälte Gemüse in kleinere Stücke, bzw. Würfel schneiden. Die Zwiebeln und den gepressten Knoblauch etwa 4-5 Minuten im heißen Olivenöl dünsten. Danach die Möhren und die vorgekochten weißen Bohnen dazugeben und dann die Paprikaschoten. Wenn sie weich geworden sind,  etwas warmes Wasser gießen und  danach den Kohl und die Erbsen dazugeben. Dann folgen die Kartoffeln und die Sellerie, zum Schluss die Pasta. Wenn die Suppe zu dick geworden ist, kann man noch etwas Wasser dazugeben. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Nach Wunsch könnte man Basilikum dazugeben. Die Suppe noch etwa 5 Minuten auf der Kochplatte garen. Beim Auftragen feingeschnittene Petersilie und geriebenen Parmesan auf die Suppe verteilen. Minestrone kann sowohl warm, als auch kalt verzehrt werden, der Geschmack leidet überhaupt nicht darunter. Lassen Sie es sich schmecken!






Nach meiner zehntägigen Abwesenheit wurde ich von zwei Leserinnen mit zwei Awards ganz, ganz lieb überrascht.  Der erste wurde mir von Katerina verliehen, die vor kurzem ihren Blog gestartet hat. Das ist ein Preis für die von mir erwiesene Unterstützung. Ich danke Dir, Katja und freue mich, dass Du in so kurzer Zeit viele Leser und Fans hast und Du uns interessante und leckere Kochrezepte anbietest. Ich danke Dir von ganzem Herzen!



Der zweite Award hat mir Susann mit ihrem wunderschönen, stilvollen Blog Dolce Vita verliehen. 
Ich danke Dir, Susann, für mich ist es eine große Ehre und ein wahres Vergnügen, diesen Preis als Anerkennung für alles entgegenzunehmen, was ich in meinem Blog mit so viel Lust und Liebe mache. Der zweite Preis ist mit einigen Besonderheiten verbunden, die ich natürlich ausführen werde.   



Liebe Gewinnerinnen, bitte beachtet bei der Weitergabe des wunderschönen Awards folgendes:
Das Ziel dieser Aktion ist, dass wir unbekannte, gute Blogs ans Licht bringen. Deswegen würde ich euch bitten, keine Blogs zuposten, die ohnehin schon 3000 Leser haben, sondern talentierte Anfänger & Leute, die zwar schon ne Weile bloggen, aber immer noch nicht so bekannt sind. Erstelle eine Post, in dem du das Award-Bild postest und die Anleitung reinkopierst (=dieser Text). Außerdem solltest du zum Blog der Person verlinken, die dir den Award verliehen hat und sie per Kommentar in ihrem Blog informieren, dass du den Award annimmst und ihr den Link deines Award-Posts hinterlassen.
Danach überlegst du dir 3 - 5 Lieblingsblogs, die du ebenfalls in deinem Post verlinkst & die Besitzer jeweils per Kommentar-Funktion informierst, dass sie getaggt wurden und hier ebenfalls den Link des Posts angibst, in dem die Erklärung steht. 

So eine Wahl zu treffen, ist keine leichte Aufgabe, denn es gibt mittlerweile so viele Food-Blogs und sie vermehren sich von Tag zu Tag, die meisten Blogger  haben bereits eine große Fan-Gemeinde und viele Awards. Deswegen suche ich heute solche Blogs aus, die noch nicht so bekannt sind, mit dem Ziel, ihren Blog zu popularisieren. Und nun, heute habe ich die Qual der Wahl und hiermit nominiere ich:

Мария - Fait Maison
Павлина - Casa perfetta
Martina - Martinas Kochküche

Ich weiss, dass es mit Sicherheit viele Blogs gibt, die den Preis verdienen, aber leider ist die Nominierung begrenzt, es können nicht alle auf einmal einen Award verliehen bekommen, aber es gibt
doch bestimmt auch weitere Auszeichnungen und Preise.

Ich danke Katerina und Susann, ich danke all meinen Lesern und treuen Fans. 
Hoffentlich habe ich den nominierten Mädels Freude bereitet.:-)) 




















 























40 коментара:

  1. Много съм чела и слушала за тази супа, но си признавам, че до сега не съм опитвала да я приготвя. Твоята изглежда много, много вкусна особено за любител на супите като мен :) А и има много подробни указания така че вече нямам оправдания да не опитам. Хубава и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, изобщо не е трудна в направата си. Хубавото е, че можеш да си комбинираш зеленчуците по твоя вкус, гарантирано всеки път ще е много вкусна.:-))))
    Прекрасна и уютна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, у нас си "падаме" по супи, но и аз не съм я правила :)
    А твоята изглежда много апетитно и перфектно сервирана!
    Влюбих се в купичката!
    Поздравления за наградите!
    Сега ще се запозная и с новите предложения в блогосферата!
    Поздравила съм от теб морето и то те поздравява с морски бриз!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, не отлагай, много е вкусна.:-))) И аз си обичам тези купички.
    Благодаря за поздравленията и благодаря за поздрава от морето!:-))))
    Хубава вечер и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони,тази супа има вариации дори в Италия.Твоята рецепта много ми хареса,като съставки!Наистина се е получила превъзходно!А първата снимка е прекрасна!Благодаря,че ме подсети с тази рецепта за нещо течничко.Ще я пробвам!
    Поздравявам те за престижната награда!А моята ти дадох от сърце!Много си мила и внимателна!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, Кате, така се оказа, колкото провинции, толкова варианти.:-))) Но съм убедена, че всичките до една са много вкусни. Благодаря ти за милите думи и отново ти благодаря за наградата!
    Знам, че е от сърце и затова ще намери място на блога ми.:-)))
    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Hallo Moni
    1.Diese Suppe ist oberlecker....gehört zu meinen Lieblingssuppen. Ich setze meine immer mit einem frischen Stück Rinderwade an.

    2. Abwesenheit?...hast du es dir gut gut gehen lassen? Gott sei Dank ...ich dachte schon es wäre was Ernstes...grins. Hab dich vermisst.

    3. Ich freue mich sehr über den Award und nehme dankend an und werde ihn hoffentlich würdig weitergeben.Zum Glück muss ich bei diesem Award nichts mehr über mich erzählen....das macht es leichter .Das hab ich schon ausgiebig bei den letzten gemacht und nun gibt es nix mehr zu erzählen....lach.
    LG
    Martina (die sich jetzt ein paar Gedanken machen muss)

    ОтговорИзтриване
  8. Hallo Martina!
    1. Stimmt, sie ist ober-oberlecker. Das mit dem Rinderwade-Stückchen merk ich mir.:-))
    2. Oh, ja, wir sind kreuz und quer durchs Land gereist, es hat uns wirklich gutgetan. Das klingt aber so lieb, dass Du mich vermisst hast. Nun bin ich aber wieder da.
    3. Ich freue mich, dass Du den Award annimmst und dass ich Dir damit eine Freude bereitet habe. Ja, Gott sei Dank ist die Annahme dieses Awards nicht so kompliziert.
    Aber nicht zu lange Gedanken machen, gell!:-))
    LG

    ОтговорИзтриване
  9. Хей Мони, радвам се, че се завърна! Признавам очаквах с нетърпение новите ти вкусни предложения!
    Супата изглежда фантастично! Поздравления!
    Крайно време е да опитам да я приготвя и аз!
    От сърце ти честитя блог наградите! Смятам, че са напълно заслужени!

    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, изключителна чест е за мен да получа награда и то от кулинар като теб и за това, че по този начин популяризираш моят блог, нямам думи, не съм и мислила, че ще се развият така нещата за толкова малко време. Толкова съм трогната в момента, че ми спряха думичките!

    ОтговорИзтриване
  11. Леви, здравей, мила! Радвам се, че новото ми предложение ти допада.:-))) Супичката е изключително лесна и много, много вкусна! Непременно си я приготви, няма да съжаляваш.
    Благодаря ти много за поздравленията!
    Сърдечни поздрави и уютна вечер, Леви!:-)))

    ОтговорИзтриване
  12. Павлинка, радвам се, че съм успяла да ти доставя радост с наградата. Условието на тази награда е да се дава на нови блогъри, точно с цел популяризирането им. Повечето момичета имат вече по една и повече награди, мисля, че така е редно. А пък ти макар и със скоро открит блог, показваш, че правиш всичко от сърце, предлагаш разнообразни вкусни неща.:-)))))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони,честити награди!
    Супичката е страхотна!

    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти, Еликсирче!
    Спокойна нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  15. Liebe Moni
    Erst einmal, herzlich Willkommen zu Hause!
    Ein sehr schönes Minestrone-Rezept hast Du gepostet. Mit Peperoni kannte ich das bisher gar nicht. Werd ich mal ausprobieren.
    Schön, dass Du Dich über den Award freust! Du hast ihn Dir jedoch auch verdient! Ich finde Dich sehr kreativ und bewundere auch sehr, dass Du Dir die Mühe machst, all Deine Rezepte sogar in 2 Sprachen zu verfassen. Ein grosses Kompliment an Dich!
    Mädesüssblüten findest Du vorwiegend am Rand von Bachläufen, die nicht gemäht werden. Die Pflanze liebt feuchte oder gar sümpfige Böden. Hier noch mehr Infos dazu: http://www.pflanzenfreunde.com/heilpflanzen/maedesuess.htm. Vielleicht hast Du ja so etwas in Deiner Nähe... Die Blüten duften wirklich herrlich!
    Ganz liebe Grüsse
    Susann

    ОтговорИзтриване
  16. Liebe Susann,
    Vielen Dank für den netten Empfang. Das war wirklich eine freudige Überraschung, nach meiner Ankunft diesen so ehrenvollen Award vorzufinden. Danke Dir herzlichst, dass Du bei der Nominierung an mich gedacht hast.:-)))
    Wie ich im Rezept geschrieben habe, kann Minestrone mit unterschiedlichen Gemüsearten zubereitet werden, die je nach Region ein wenig schwanken. Die solltest Du bei Gelegenheit unbedingt ausprobieren. Schmeckt oberlecker!
    Und mit den zwei Sprachen: Ja eigentlich habe ich zuerst alle Rezepte nur in der Landessprache veröffentlicht, aber dann habe ich ganz ganz viele Freunde aus dem deutschprachigen (und nicht nur) Raum bekommen und da es für mich nicht so schwer ist (die zweite Sprache ist meine Muttersprache) habe ich beschlossen, zweisprachig zu posten. Es dauert zwar etwas länger beim Schreiben, aber es macht Spaß, denn mit dem Google-Translate kommt es zu ganz komischen Situationen.:-)))) Danke auch für das Kompliment!
    Ich werde mir zuerst die Infos durchlesen und mich dann in meiner Umgebung umsehen, hoffentlich finde ich so was auch hier.
    Nochmals vielen Dank für alles!
    Ganz liebe Grüße auch an Dich, Susann!

    ОтговорИзтриване
  17. Мони, супата е невероятна, а наградата , с която си ме удостоила, просто ме трогна! Това е първата ми награда и наистина успя да много да ме зарадваш, защото аз дори не зная как се дават награди и какъв въобще е принципът:)
    Благодаря ти от сърце, подкрепяй все така и насърчавай всички, както и досега! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
  18. Траянка, здравей! Първо благодаря за хубавите думи за супичката, при възможност непременно я направи, страшно вкусна е!:-))
    И относно наградата, по реакцията ти съдя, че тя е постигнала целта си, именно хора, които нямат досега такава, да и се зарадват, да я сложат в блогчето си и да я предадат на точно такива като тях, за да могат и други да и се зарадват и по този начин да се популяризират и подпомогнат новите блогъри.:-)))
    А ти напълно заслужаваш тази хубава награда!
    Желая ти блогчето ти да се развива все повече и повече, желая ти много читатели и посетители и продължавай да ни радваш с вкусните ти предложения!
    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Адашке, супичката ти е чудесна и охладена ще е просто идеална за топлото време на вън.
    Честити награди.
    Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Мони! Да, студена супичката също е много вкусна. Вчера, докато се натуткам с фотосесията, си я хапнах порядъчно изстинала, но си беше много вкусна.:-))) Благодаря за поздравленията!
    Спорен и усмихнат ден, адашке!:-))))

    ОтговорИзтриване
  21. МОНИ много красиво ,много стилно ,много вкусно.
    Поздравления за наградите ,ти наистина ги заслужаваш!
    Сърдечни поздрави миличка!

    ОтговорИзтриване
  22. Зиче, благодаря ти, миличка, за хубавите думи!
    Благодаря и за поздравленията!
    Сърдечни поздрави и прекрасни дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Non c'è niente di meglio che un bel minestrone! Bravissima! Complimenti per la preparazione e per le foto! Ti seguo da Roma! Ciao!

    ОтговорИзтриване
  24. Ciccia, grazie per le belle parole circa la ricetta per le mie foto. Questa zuppa è davvero molto gustoso. Ciao!

    ОтговорИзтриване
  25. Много вкусна е тази супа, Мони. И аз я харесвам.
    Поздравления за наградите!

    ОтговорИзтриване
  26. Un blog stupendo, complimenti!!! Ti seguirò con grande piacere :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Lucia, grazie per aver visitato il mio blog e per le gentili parole!:-)

    ОтговорИзтриване
  28. Мони, много благодаря за наградата! Много ме изненада :)) За година и малко блогване имах само една награда (но от сърце), а днес получих цели 2. Много се зарадвах като видях коментара ти в блога ми! Благодаря ти!
    Сега да премина на супичката... Ами нямам думи, само преглъщам, докато гледам снимките и чета рецептата. Прекрасно изглежда! Трябва в скоро време да я пробвам. Обожавам зеленчукови супи. Тези с месо нещо не ме трогват особено.
    Спокойна вечер и един прекрасен слънчев ден утре! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. Много вкусна супа е това минестроне!:)))

    ОтговорИзтриване
  30. Танче, радвам се, че изненадата е била успешна.:-)) Те и двете ти награди - моята и от Еликсир - са от сърце.:-))Желая ти оттук-нататък много нови награди, много читатели и почитатели, много вкусни рецепти и разбира се, нестихващо кулинарно вдъхновение!:-)
    Благодаря ти за милите думи за супичката! Като погледнеш, ух само богата зеленчукова супа, но всъщност този букет от аромати и вкусове е толкова свеж и неповторим. Пробвай я непременно!
    Хубави дни и повече слънце и усмивки!:-))

    ОтговорИзтриване
  31. Светле, така е, много е вкусна.:-))) Затова обичам италианска кухня!
    Сърдечни поздрави!:-))

    ОтговорИзтриване
  32. Мони, непременно ще я пробвам някой ден. Само да съм по-свободна за кулинарни подвизи, че нещо напоследък времето не стига :((
    Май нещо не разбрах съвсем условията за наградата (blush) Четох, четох и ми се стори, че трябва да оставя линк, към моята публикация и в твоя блог. Нещо странно ми звучеше, но ето :))
    http://know-how-to-cook.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html
    А ако е било излишно, може да ми изтриеш коментара :))
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Танче, когато имаш време и желание.:-))) И аз откакто се върнах от кратката почивка кроя грандиозни планове, ама нещо времето не е с мен.:-(((
    Много добре си разбрала условията на наградата, така е напикано и в коментара към мен. Благодаря ти много!
    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  34. Пепеляшка28 юли 2011 г., 18:52

    Ей, Мони, добре ми идва тази рецепта-връщам се от планинвки походи и така ми се хапва супа, супа и само супа...още утре ще я направя!
    поздрави и усмивки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  35. Марийче, възхищавам ти се на енергията!:-)))
    Човекът е човек, когато е на път, нали?:-)))
    Предчувствам отново интересни ръзкази и снимки....
    А в твоя случай супичката е перфектното решение.
    Черпя те виртуално с купичка ароматна Минестроне. Да ти е сладко!
    Поздрави и усмивки и на теб!:-))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  36. Мони, супичката ти изглежда превърходно ... и ти каква кулинарна фурия си, впечатлена съм много!!!
    Честити награди и още много ти пожелавам!
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  37. Ева, благодаря ти много за хубавите думи!:-))
    Благодаря и за поздравленията и пожеланията!
    Сърдечни поздрави, много усмивки и слънце в душата (напук на дъжда и навъсеното време)!:-))

    ОтговорИзтриване
  38. Hmmmm, Deine Minestrone, sieht richtig lecker aus!!
    Bei den Temperaturen kann man sich über eine warme Suppe richtig freuen ;o))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  39. Мила Мони, толкова ме изненада с тази награда... останах без думи!! С удоволствие я приемам и безкрайно ти благодаря за подкрепата!
    Супичката е вълшебна, толкова цветове и витамини на едно място!!
    Морски поздрави от мен и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване