вторник, 10 май 2011 г.

Шоколадова торта

6okoladova_torta3.jpg

Продукти за блата:

- 4 яйца
- 150 г пудра захар
- 150 г брашно
- 3 суп. лъжици какао
- 4 суп. л. масло

Продукти за сиропа:

- 100 мл вода
- 50 г захар
- 2 суп. л. ром

Продукти за крема:

- 100 г черен шоколад
- 200 мл течна сметана

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците с пудрата захар, добавяме постепенно пресятото заедно с какаото брашно и разбъркваме добре. Добавяме разбитите на сняг белтъци (внимателно, само в едната посока), след което добавяме разтопеното масло. Готовата смес изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма с откопчаващо се дъно (23 см) и печем 25 - 30 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Изстиналият блат разрязваме на две части. От захарта и водата сваряваме сироп и след като изстине, добавяме рома.
За крема: сметаната и надробеният шоколад загряваме на огъня и бъркаме, докато шоколада се разтопи. Като изстине, слагаме в хладилник за 2-3 часа, след което разбиваме с миксер. Единият блат напояваме със сироп, намазваме с крем и слагаме в хладилник да стегне крема. Върху него слагаме втория блат, напояваме, намазваме тортата с останалия крем и украсяваме по желание.

6okoladova_torta5.jpg

Източник: „Моите сладкиши”, Добрина Венкова

2 коментара:

  1. Вижда се ,че е много ,много вкусно !

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, добре дошла в моето местенце!
    Радвам се, че ти е харесала тортата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване