вторник, 10 май 2011 г.

Какаови квадрати



Това е рецепта, която имам от баба ми. Много е лесна и бърза, получават се изключително мехи, пухкави сладки, дори и без какъвто и да е набухвател в тях. Понякога съм добавяла по някоя и друга подправка (канела, карамфил и индийско орехче, ако го правя около Коледа), но днес реших да го оставя без каквато и да била промяна.


Продукти:
(чаена чаша - 220 мл)


- 150 г масло (размекнато на стайна температура)
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- 3 яйца
- 3 суп. л. какао
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- орехови ядки за украса



Приготвяне:

В купа разбъркваме добре с миксер размекнатото масло и минатата през сито пудра захар, докато получим пухкава смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко отново бъркаме добре. Пресяваме брашното и какаото. Започваме да добавяме по малко от сухата смес към яйчено-маслената смес. Взимаме тавичка (при мен с размери 23 х 32 см), застиламе я с пекарска хартия, която намасляваме. Изсипваме тестото върху намаслената хартия и с помощта на шпатула разпределяме равномерно върху цялата тавичка. След това украсяваме с половинки орехови ядки, които се стараем да слагаме равномерно, за да може после при разрязването на квадрати върху всяко парче да има ядка. Печем 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Следете сладкиша при печенето. Когато е готов, той започва да се отделя от стените на тавичката. Хубаво е да остане леко влажен. Може и да проверите с клечица, но нека да е тънка (не дървено шишче!), защото кората на сладкиша е много нежна и ще остане следа от дупчицата. След изпичането оставяме тавичката да изстине на скара или дъска. Режем едва при абсолютно изстиване на еднакви квадрати, като се стараем ореховата ядка да се пада в средата на квадратчетата.
Коментар: Както казах горе, а и както сте се убедили от продуктите, в рецептата няма набухвател. Това не пречи след изпичане сладкишът да е с дебелина 1,6-2 см (както може да се види и от втората снимка).


Няма коментари:

Публикуване на коментар