Обичам да хапвам домашно изпечен хляб, а какво по-хубаво от това, да си го замесиш и опечеш сам. В последно време пекох все хлебчета с бяло брашно и затова реших да разнообразя малко и да направя ръжено хлебче. Тъй като обаче хлебчетата само от ръжено брашно не се получават добре, е подходящо да се забърка смес от бяло и ръжено брашно. Ръженото брашно няма високо съдържание на глутен, който всъщност подпомага бухването на хляба.
Hausgemachtes Brot esse ich für mein Leben gern und in diesem Sinne gibt es nichts Schöneres, als das Brot selber zuzubereiten und anschließend zu backen. Da ich in letzter Zeit nur Weißbrote gebacken hatte, beschloss ich diesmal, etwas Abwechslung beim Essen zu bringen und beschloss, ein Roggenbrot zu machen. Brötchen, die nur aus Roggenmehl zubereitet werden, gelingen nicht gut, sollte man Weizen- und Roggenmehl mischen. Das Roggenmehl hat einen niedrigeren Glutengehalt, das beim Aufgehen des Brotes hilft.
Продукти:
1 ч. ч. = 200 мл
- 2 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч. ч. ръжено брашно
- 1 1/2 ч. л. кафява захар
- 1 ч. л. сол
- 1 пакетче суха мая
- 3 суп. л. зехтин
- 200 мл хладка вода
Zutaten:
1 Teetasse = 200ml
- 2 Teetassen Weizenmehl
- 2 Teetassen Roggenmehl
- 1 1/2 TL braunen Zucker
- 1 TL Salz
- 1 Päckchen Trockenhefe
- 3 EL Olivenöl
- 200 ml lauwarmes Wasser
Приготвяне:
Пресяваме пшеничното брашно и с едната чаена чаша разбъркваме размитата в хладката вода мая и 1 ч. л. захар. Разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме да шупне. След като е готова маята, към нея добавяме пресетите 2 ч. ч. ръжено и след това другата чаена чаша пшенично брашно. Бъркаме с лъжица, като трябва да се получи смес с консистенция, по-гъста от тази за кекс, но тъй като е лепкава, продължаваме да месим с лъжицата. Добавяме солта, 1/2 ч. л. захар, зехтина и замесваме тесто. Ако е необходимо, добавяме мъничко брашно. Оформяме тестото на хляб с желана форма, правим сс нож няколко резки от горната му страна и го оставяме в набрашнена купа, покрита с кърпа да втаса за около час и половина. Когато хлябът е втасал, го преместваме или в намазнена тавичка или тавичка, покрита с хартия за печене и го печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (за около 25-30 минути, но си следете хляба, фурните са различни).
Zubereitung:
Das Weizenmehl sieben und mit der einen Teetasse die im lauwarmen Wasser verrührte Hefe sowie 1 TL Zucker mischen. Umrühren, mit einem Küchentuch bedecken und gehen lassen. Zur aufgegangenen Hefemischung die zwei gesiebten Teetassen Roggenmehl und danach die zweite Teetasse Weizenmehl zugeben. Mit einem Holzlöffel umrühren, wobei ein Gemisch entstehen muss, das dicker als ein Kuchenteig ist, aber da er sehr klebt, mit dem Löffel weiterrühren. Danach das Salz, den 1/2 TL Zucker, das Olivenöl dazugeben und den Teig kneten. Wenn nötig, noch etwas Mehl darüber streuen. Den fertigen Teig zu einem Brot formen, mit dem Messer einritzen und in einer bemehlten Schüssel zugedeckt etwa anderthalb Stunden gehen lassen. Das aufgegangene Brot in eine gefettete Kuchenform oder auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech geben. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 25-30 Minuten backen (aber aufpassen, jeder Backofen ist verschieden).
Hausgemachtes Brot esse ich für mein Leben gern und in diesem Sinne gibt es nichts Schöneres, als das Brot selber zuzubereiten und anschließend zu backen. Da ich in letzter Zeit nur Weißbrote gebacken hatte, beschloss ich diesmal, etwas Abwechslung beim Essen zu bringen und beschloss, ein Roggenbrot zu machen. Brötchen, die nur aus Roggenmehl zubereitet werden, gelingen nicht gut, sollte man Weizen- und Roggenmehl mischen. Das Roggenmehl hat einen niedrigeren Glutengehalt, das beim Aufgehen des Brotes hilft.
Продукти:
1 ч. ч. = 200 мл
- 2 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч. ч. ръжено брашно
- 1 1/2 ч. л. кафява захар
- 1 ч. л. сол
- 1 пакетче суха мая
- 3 суп. л. зехтин
- 200 мл хладка вода
Zutaten:
1 Teetasse = 200ml
- 2 Teetassen Weizenmehl
- 2 Teetassen Roggenmehl
- 1 1/2 TL braunen Zucker
- 1 TL Salz
- 1 Päckchen Trockenhefe
- 3 EL Olivenöl
- 200 ml lauwarmes Wasser
Приготвяне:
Пресяваме пшеничното брашно и с едната чаена чаша разбъркваме размитата в хладката вода мая и 1 ч. л. захар. Разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме да шупне. След като е готова маята, към нея добавяме пресетите 2 ч. ч. ръжено и след това другата чаена чаша пшенично брашно. Бъркаме с лъжица, като трябва да се получи смес с консистенция, по-гъста от тази за кекс, но тъй като е лепкава, продължаваме да месим с лъжицата. Добавяме солта, 1/2 ч. л. захар, зехтина и замесваме тесто. Ако е необходимо, добавяме мъничко брашно. Оформяме тестото на хляб с желана форма, правим сс нож няколко резки от горната му страна и го оставяме в набрашнена купа, покрита с кърпа да втаса за около час и половина. Когато хлябът е втасал, го преместваме или в намазнена тавичка или тавичка, покрита с хартия за печене и го печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (за около 25-30 минути, но си следете хляба, фурните са различни).
Zubereitung:
Das Weizenmehl sieben und mit der einen Teetasse die im lauwarmen Wasser verrührte Hefe sowie 1 TL Zucker mischen. Umrühren, mit einem Küchentuch bedecken und gehen lassen. Zur aufgegangenen Hefemischung die zwei gesiebten Teetassen Roggenmehl und danach die zweite Teetasse Weizenmehl zugeben. Mit einem Holzlöffel umrühren, wobei ein Gemisch entstehen muss, das dicker als ein Kuchenteig ist, aber da er sehr klebt, mit dem Löffel weiterrühren. Danach das Salz, den 1/2 TL Zucker, das Olivenöl dazugeben und den Teig kneten. Wenn nötig, noch etwas Mehl darüber streuen. Den fertigen Teig zu einem Brot formen, mit dem Messer einritzen und in einer bemehlten Schüssel zugedeckt etwa anderthalb Stunden gehen lassen. Das aufgegangene Brot in eine gefettete Kuchenform oder auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech geben. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 25-30 Minuten backen (aber aufpassen, jeder Backofen ist verschieden).
que bueno esta pan, delicioso!!!!
ОтговорИзтриванеРъжен хляб с красива и може да бъде само DELICIA.
ОтговорИзтриванеАз обичам приготвяне на хляб.
Приятен уикенд
Целувки
Buuenisimo Moni!!! feliz fin de semana un beso
ОтговорИзтриванеi haven't made rye bread looks wonderful
ОтговорИзтриванеI have never tried rye bread and your recipe looks very promising. Very well executed. Well done:)
ОтговорИзтриванеИзглежда лесно и вкусно, Мони!Ще опитам!
ОтговорИзтриванеEste pan se ve riquísimo Moni, y la receta fácil. Besos!
ОтговорИзтриванеBeatiful!!
ОтговорИзтриванеМони, много добре изглежда хлебчето. Непременно ще опитам рецептата ти.
ОтговорИзтриванеDein Roggenbrot ist sehr schön!
ОтговорИзтриванеMe lo anoto, tiene una pinta buenisima!!
ОтговорИзтриванеМони, аз много обичам ръжено хлебче и също приготвям често у дома. Освен че е вкусно, има и страхотен аромат! Много хубаво си го оформила, поздравления!
ОтговорИзтриванеЖелая ти хубава съботна вечер и топла и красива пролет! Целувки!
Ееее,ама защо ми го няма коментара?
ОтговорИзтриванеА той беше,че обезателно ще си дръпна една филийка от хлебчето ти,Мони,много ми харесва!Още повече,че отдавна не съм хапвала ръженко такова!
Прегръдки,мила!
COMPLIMENTI PER QUESTO PANE!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е!
ОтговорИзтриванеYour bread looks beautiful. Nothing taste quite as good as homemade bread. I have never made rye bread before, I usually make the less healthier white bread.
ОтговорИзтриванеQuesto pane dev'essere buonissimo!
ОтговорИзтриванеRye bread is my favorite...XoXo
ОтговорИзтриванеun hermoso pan luce fantástico con centeno es muy saludable,rico rico,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриване