понеделник, 2 юни 2014 г.

Кашкавал на фурна с праз / Käse-Lauch-Auflauf / Cheese & Leek Gratin

 Обичате ли кашкавал? Ами праз? 
Ако и вие като мен сте в чуденка, как да оползотворите последния останал праз, предлагам на вниманието ви днешното си предложение. 
Рецепти за кашкавал на фурна в нет-пространството има много: последната от днес при Ани, при Роси -  при Маргарита, при Траянка с препратка към Марияна Цветкова и още много други, които, надявам се, няма да се обидят, ако не си прочетат имената.
Днешната рецепта е компилация от няколко рецепти, а добавката от мен е праз и още нещичко. В нашето семейство той е любим и честно казано се затруднявам, по какъв по-различен начин да го предложа. Това ястие може да приготвите като основно, безмесно или да добавите като гарнитура към месо, колбас, но в по-малко количество, защото е тежичко и засища бързо.
Какви продукти използвах аз:

Продукти:

- 400 г кашкавал
- 4 яйца
- 1 голяма ч. ч. кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 4 суп. л. брашно (с връх) 
- 2 стръка праз (не от най-дебелите)
- сол
- черен пипер
- на върха на ножа настъргано индийско орехче
- 50 г масло


 
Приготвяне:

Стръковете праз нарязваме на ситно и задушаваме във вода, с малко сол и мазнина. След като е поомекнал, го отцеждаме. В купа настъргваме кашкавала на по-едро ренде. В друга купа разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко, след това брашното, подправяме с малко сол и черен пипер, добавяме настърганото индийско орехче и разбъркваме внимателно с шпатула. На края добавяме настъргания кашкавал към яйчената смес, както и прясното мляко и разбъркваме внимателно за да хомогенизираме сместа. В огнеупорна тавичка стопяваме маслото, изливаме отгоре сместа и печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна до златисто.    

 Ето и с каква гарнитура беше кашкавала при нас.:-)))))


 

12 коментара:

  1. Много даже обичам кашкавал! :) А кашкавал на фурна... Чудно е, но все не стигам до снимка с него. Виж, за праз не съм се и сещала, но предполагам колко по-вкусно е. :)
    Поздрави сърдечни, Мони!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери! Ами като е вкусен, как да не го обича човек.:-) Аз често го правя, естествено като при теб също рядко стига до снимка, но след като се оказа, че трябва бързо да употребя праза, ми хрумна да го вплета в тази рецепта. Получи се много вкусно така и с добавката на малко индийско орехче.
      Благодаря ти, че не ме забравяш никога!
      Поздрави и на теб, Гери и пожелание за слънчеви и усмихнати дни!:-)

      Изтриване
    2. Че ти така с настроение ме посрещаш и изпращаш, а и колко вкусно ме гощаваш - няма как, Мони! :)

      Изтриване
  2. Много ми харесва, обичам и двата продукта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе!:-)) Получи се вкусно ястие, опитай го, щом като обичаш и двете.
      Най-сърдечни поздрави и дни с много усмивки ти желая!:-))

      Изтриване
  3. Страхотен е и твоят вариант, Мони, снимките ти са много красиви и изкушаващи! Много прегръдки от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ти харесва, Бонбонче!:-)))) В интерес на истината "хрумката" ми се оказа много вкусна. Благодаря ти за милите думи!
    Много прегръдки и много усмивки и от мен!:-))))

    ОтговорИзтриване
  5. Монии,ще бъде направен и в твоя вариант-харесва ми...
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Мони,много често дефилира и у нас рецептата,както си отбелязала,но с кисело мляко до сега не съм го тествала.Всеки път се каня и по инерция пак към прясното посягам.Ти си направила чудесна компилация!Също обичам да слагам добавки,но виж с праз не съм,прекрасна идея!Много вкусен и пухкав е,поздравления!
    Пожелавам усмихнато и запомнящо се лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Un blog muy bonito, encantada de conocerte. Gracias por pasar por mi blog. Bs.
    JUlia

    ОтговорИзтриване
  8. Me gusta este plato y este blog, así que me quedo por aquí de seguidora , y curioseando.
    http://unospicanyotrosno.blogspot.com

    ОтговорИзтриване