неделя, 29 май 2011 г.

Ягодово тирамису



Ако трябва да степенувам любимите си плодове, то мога да си призная, че ягодите са  абсолютният ми фаворит. Жалко е, че хубави  ягоди (не онези огромните, изкуствените) няма дълго време, затова се опитвам да си ги похапвам честичко. Обичам ги просто така, понякога със захар, понякога с кисело мляко, понякога със сметана…. Вариантите, разбира се, са много. Ягодите прекрасно могат да намерят приложение и при направата на кремове, торти, пасти, сладкиши. Толкова ароматен плод е това….. Наистина се разтапям. Днес ви предлагам вариант на прочутия италиански десерт, само че …… с ягоди. Когато прочетете рецептата и начина на приготвянето и, ще разберете, че все пак има разлики, това е неизбежно. Съобразила съм се с топлия сезон, затова и в крема няма яйца. Мисля, че се получи един прекрасен сладкиш, който, както сме я подкарали, май няма да издържи дълго…..


Продукти:

-  500 г ягоди
-  250 мл сладкарска сметана
-  500 г маскарпоне
-  100 г захар
-  1 пакетче ванилена захар
-  сок от ½ лимон
-  200 мл силно еспресо
-  2 суп. л. Бейлис
-  200 г (две опаковки) савоярди
1 суп. л. какао за поръсване
-   1 суп. л. пудра захар за поръсване
-   няколко ягоди за украса



Приготвяне:

Измитите ягоди нарязваме на половинки, ако са по-големи – на четвъртинки. Разбиваме сметаната с миксер. В купа разбъркваме маскарпонето, двата вида захар и лимоновия сок. Добавяме разбитата сметана и бъркаме внимателно, за да остане пухкава сместа. Смесваме изстиналото кафе и Бейлиса. Във формата подреждаме половината савоярди (едното пакетче) и ги напояваме внимателно с половината от кафеената смес. Върху тях разпределяме добре половината от ягодите и половината от крема. Отгоре нареждаме втори пласт бишкоти и повтаряме процедурата: напояваме ги с кафето, разпределяме ягодите и крема и най-накрая заглаждаме крема добре с шпатула. Оставяме да стегне в хладилник поне за 2 часа. Малко преди сервиране поръсваме със смесеното с пудрата захар какао и аранжираме с парчета ягода.





Свински котлети на фурна с лучен сос



Да, вярно е, че вече става топло, нямаме толкова апетит, а и на нас, домакините, няма да ни се иска да стоим дълго около печките. Но понякога се налага да приготвим за любимите си хора  ястия, които знаем, че ще посрещнат с огромно удоволствие. Всеизвестно е, че повечето мъже трудно могат да се заситят само с постни ястия, просто си искат месце. Последните котлети, които купих, бяха много пресни, хубаво, чисто месо, с малко кокал. Исках да ги направя така, че да  останат максимално сочни. Най-лесният вариант беше да ги мариновам и да ги метна на скарата, но склонността ми към експерименти ме накара да измисля друг вариант за приготвянето им, който искам да ви предложа днес. Резултатът са едни невероятно сочни и крехки котлети  с изключително плътен  и вкусен сос.










Продукти:

- 4 хубави свински котлета
- 6 средно големи глави кромид лук
- сол, пипер на вкус
- 3 суп. л. + 1 суп. л. горчица
- 5 суп. л. зехтин
- 2-3 суп. л. брашно
- 1 кубче гъбен бульон
- 100 мл сметана за готвене







Приготвяне:


Измитите котлети попиваме добре с кухненска хартия. Осоляваме ги внимателно. Смесваме в купичка 3 суп. л. горчица, малко прясно смлян черен пипер и 2 суп. л. зехтин и с получената смес намазваме котлетите и от двете страни. Подреждаме ги в огнеупорна тавичка и запичаме в предварително загрята на 200 градуса С фурна на най-долното ниво за около 30 минути. Една от главите лук нарязваме на полумесеци и след изтичането на 30-те минути от печенето на месото разпределяме нарязания лук като канапе под всеки котлет и печем още 30 минути. В касерола разтваряме кубчето бульон в 1/2 л вода до кипването на течността. Намаляваме фурната на 175 градуса С  и изливаме готовия бульон много внимателно върху и около котлетите. Продължаваме да ги печем за 1 час. Ако фурната ви е много силна и течността бързо се изпари, може да се добавя по малко топла вода, просто да не остава месото без течност. Останалите 5 глави лук нарязваме на полумесеци и разделяме резенчетата на кръгчета. Овалваме в брашното (най-лесно и чисто може да се овалят, като поставим лучените кръгчета в пликче, поръсим ги така с брашното и разтръскаме няколко пъти пликчето, за да може брашното да полепне равномерно върху кръгчетата лук.) След изтичането на времето за печене изваждаме месото и лука и прецеждаме бульона. В тиган загряваме 3 суп. л. зехтин и в него запържваме набрашнените лучени кръгчета до златисто. След като са готови, към тях добавяме прецедения бульон от месото и течната сметана. Изчакваме сместа да кипне и я оставяме за 5 минути на по-слаб огън. Към соса добавяме 1 суп. л. горчица и ако е необходимо, още малко сол и пипер. При сервиране поставяме по един котлет, след това го поливаме с лучения сос и поднасяме с гарнитура по желание - запечено картофено пюре (както е при мен), ориз, картофи (печени или пържени) или задушени зеленчуци. Гарантирам ви, че е много вкусно.