понеделник, 9 май 2011 г.

Спанак с ориз и яйца на фурна

Сега, когато всички вече "сме се хванали за зелено", можем да похапнем един изключително вкусен спанак на фурна, лесен в направата си, атрактивен при сервиране и не на последно място - вкусен.

spanak_s_jajca.jpg

Продукти:

- 1 кг спанак
- 1 средно голяма глава лук
- 60 мл доматено пюре
- 1 ч. ч. ориз
- 6 яйца
- сол, черен пипер, олио, червен пипер (опция)

Приготвяне:

Ситно нарязания лук запържваме до омекване. Добавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре и задушаваме до омекването на спанака. Добавяме измития ориз и отново разбъркваме. Готовата смес изсипваме в тавичка и заливаме с 2-3 чаши гореща вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна, докато водата се поизпари и яденето се сгъсти. Изваждаме тавичката, с лъжица оформяме шест (или повече според големината на тавичката) гнезда и в тях чукваме по едно яйце. Допичаме на малко по-ниска температура за около 3-4 мин., колкото да се запекат яйцата. Сервираме, стремейки се във всяка порция да има по едно яйце. Можем да поднесем с кисело мляко.
spanak_jajca2.jpg

Заек в гювеч

Досега не бях готвила заек. Предварително изчетох редица рецепти, исках да стане много вкусно, и в крайна сметка направих своя вариант на рецептата, мисля, че намерих оптималния начин за направата му. Това не означава, че в бъдеще (дай боже) да не го направя и по друг начин. Така описаният ни се услади невероятно много:

zaek_v_gjuve4_2.jpg

Продукти:

- 1 заек
- 4-5 моркова
- 4 големи глави лук
- 1 глава чесън
- 4 печени червени чушки
- ½ глава целина
- 4 суп. л. брашно
- 4 суп. л. зехтин
- 2 суп. л доматено пюре
- 1 ч. ч. червено вино
- сол, черен пипер на зърна
- мащерка и розмарин


Приготвяне:

Нарязваме заека на парчета. Овалваме ги в брашното и ги запържваме в сгорещения зехтин от всички страни. Запърженото месо изваждаме и оставяме на страна. В същата мазнина задушаваме нарязаните на кръгчета моркови, нарязания на полумесеци лук, нарязаните на филийки скилидки чесън, нарязаните на кубчета целина и чушки. Подправяме със сол и черен пипер. На дъното на пръстен гювеч нареждаме половината от зеленчуците, върху тях месото, а върху него остатъка от зеленчуците (при мен остана месо за втори ред и завърших с него). Доматеното пюре размиваме в червеното вино и с него заливаме месото и зеленчуците. Най-отгоре поставяме мащерката и розмарина. Затваряме капака и поставяме в студена фурна. Печем приблизително два часа и половина на 160 градуса С.
zaek_v_gjuve4_1.jpg

zaek_v_gjuve4.jpg

Тройно шоколадови кексчета

Отново десерт, отново шоколад и то мнооооого. У нас на особена почит са шоколадовите десерти, те свършват за отрицателно време, ако не си се ориентирал в обстановката, после само слушаш, колко вкусно е било това или онова. А тези кексчета наистина се получиха много сполучливи, идеално за шоко-маниаци като нас.:-))

Изображение

Продукти за 12 кексчета (правих ги в йена-формички за крем-карамел):

- 2 яйца
- 80 г масло (разтопено)
- 150 г пудра захар
- 70 г натурален шоколад
- 70 г бял шоколад
- 3 суп. л. неподсладено какао
- ½ ч. ч. сметана (заквасена)
- 100 мл прясно мляко
- 300 г брашно
- 1 суп. л. бакпулвер
Изображение

Приготвяне:

В купа разбиваме с миксер яйцата, сметаната, прясното мляко и разбъркваме до хомогенизирането на сместа. Добавяме разтопеното масло и внимателно разбъркваме. В друга купа пресяваме пудрата захар, какаото, брашното, бакпулвера. Двата вида шоколад нарязваме с нож на по-дребни парченца. Запазваме малко от тъмния шоколад за поръсване. Надробения шоколад добавяме към сухата смес. Смесваме сухите и течните съставки с шпатула само колкото да се размесят. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формичките намазваме с мазнина и пълним на 1/3. Отгоре разпределяме оставения настрана тъмен шоколад. Печем 20 минути. След изпичането им оставяме кексчетата да изстинат във формичките, а после нареждаме на решетка до окончателното им изстиване.

Забележка: Не удължавайте много времето за печене, хубаво е кексчетата да останат леко влажни.
Изображение

Изображение

Салата от моркови с риба тон и босилек

Отново салата и отново риба тон. Това предложение може да се приготвя целогодишно, защото базовият продукт са морковите.

morkovi_riba_ton.jpg

Продукти:
- моркови (количество по желание, аз използвах 3 доста големи)
- 1 конс. кутийка риба тон
- 1 суп. лъж. прясно изцеден лимонов сок
- няколко листа пресен босилек
- сол
- пипер

Приготвяне:
Морковите се настъргват, но не на най-ситното ренде. Към тях се добавя рибата тон, като след това се изсипва и течността на рибата, а след това и лимоновият сок. Разбърква се внимателно. Подправя се със сол и пипер на вкус, пресният босилек се нарязва на ситно и се добавя към салатата. Отоново леко се разбърква и е готова за консумация.

Източник: Go feminin

Салата с риба тон, чери доматчета и още .....

Понеже сме в сезона на салатите, ето още едно предложение, което може да варира според продуктите, с които разполагате. Основното е да има все пак риба тон и кисела ябълка, всичко друго нека е плод на вашето въображение. Резултатът е една много свежа и вкусна салата.

pustra_salata_s_riba_ton2.jpg

Продукти (за 2 големи салати):

- 1 кутийка риба тон
- 120 г царевица от консерва
- 150 г чери доматчета
- 1 голяма зелена кисела ябълка
- 1/2 глава червен лук
- няколко листа от салата
- 100 г черни маслини без костилките
- сол, черен пипер, копър

За дресинга:

- сокът на половин не много голям портокал
- 1 суп. л. лимонов сок
- 1 ч. л. мед
- 4 суп. л. зехтин (ако рибата тон е била с повече мазнина, намалете количеството)
- сол, черен пипер

Приготвяне:

Най-напред приготвяме дресинга, като за целта смесваме всички съставки и ги разбъркваме добре. С помощта на вилица накъсваме рибата тон внимателно на парченца. Лукът нарязваме на дребно. Чери-доматчетата нарязваме на половинки, ябълката обелваме и нарязваме на по-малки парченца. Оставяме две цели маслини, а другите нарязваме примерно на четвъртинки. В една купа изсипваме доматите, лука, рибата тон, парченцата ябълка, царевицата, нарязаните маслини, наситнения копър и заливаме с дресинга. Объркваме добре. В купичките, в които ще поднасяме, слагаме листата от салата (или маруля), като покриваме цялото дъно. Разпределяме салатата, поставяме в средата по една цяла маслинка, по няколко стръка копър (или украсявате по ваш вкус) и поднасяме. Салатката е много приятна и свежа.

Източник: Kuriositätenladen

Сочно свинско печено

Крайно време е за по-сериозно предложение, макар и не в духа на отминалите празници, които неизменно свързваме с агнешки специалитети. Не само то може да бъде приготвено сочно, крехко и вкусно, същото можем да направим и с всяко друго месо. Защо не със свинско например?

so4no_svinsko_pe4eno.jpg

Продукти:

- 1 – 1.200 кг цяло парче свинско месо (плешка или месо без кост)
- 2 скилидки чесън
- 1 суп. л. кимион
- 1 суп. л. майоран
- 1 суп. л. настъргана лимонена кора
- 2 суп. л. масло
- 250 мл бира
- 250 мл зеленчуков бульон
- сол, черен пипер

Приготвяне:

Измиваме добре месото и го подсушаваме с домакинска хартия. Подправяме със сол и пипер на вкус. Правим по цялото парче разрези (да стане на каренца, квадратчета). Чесъна нарязваме на малки парченца и го стриваме в хаванче заедно с кимиона, майорана и лимонената кора. Втриваме получената смес добре в месото. Разтопяваме маслото и в него запечатваме свинското по няколко минути от всички страни. Слагаме в подходящ огнеупорен съд, заливаме с бирата и зеленчуковия бульон. Покриваме с фолио и оставяме да се задуши за 60-70 минути в предварително загрята на 180 о С фурна. По време на печенето от време на време вдигаме фолиото и поливаме с течността, за да остане сочно. Към края на печенето махаме фолиото, за да се запече добре. Ако искате да се получи хрупкава коричка, към края на печенето месото може да се намаже със смес от бира и мед и да се запече. Поднасяме с гарнитура по желание - картофи, картофено пюре, ориз, със сос.

Яйчена салата

А ето и едно предложение, какво да направим с останалите ни великденски яйца. С това по никакъв начин не искам да кажа, че салатата може да се приготви само на или след този празник. Разбира се, че може да си я хапваме целогодишно, стига, разбира се, да сме любители на яйчено-млечни салати. Ето я и нея:

jajchena_salata.jpg

Продукти:

- 5 твърдо сварени яйца
- 1 опаковка (от 250 г) майонеза
- 100 г извара
- 1 ч. л. горчица
- 2-3 дребни стерилизирани краставички
- бял пипер
- сол
- ситно нарязан магданоз

Приготвяне:

Сварените яйца се нарязват на парчета с подходяща големина, желателно е да не са много едри. Нарязваме на ситно краставичките и добавяме към яйцата. Майонезата и изварата се разбъркват не прекалено енергично и след известно време прибавяме и горчицата. Готовата майонезена смес се изсипва върху яйцата, подправя се на вкус със сол и пипер, добавя се магданозът и всичко се разбърква внимателно с дървена лъжица или шпатула, за да се запазят парченцата яйце. (Ако все пак се разбърка по-силно се получава кремообразна субстанция, подобна на пастет.)

Панна кота с кампари, портокал и шоколадов сос

Черно и бяло, класика в жанра. С този поизтъркан шаблон искам да въведа второто си предложение. То пак е нещо сладичко, пак има шоколад, но значително по-малко. Този италиански десерт е толкова фин, нежен, гладък, определено влияе на сетивата ни. Не е труден и капризен в направата, просто не трябва да сме нетърпеливи, необходимо е малко време, това сладко съвършенство да стегне, за да можем да му се насладим изцяло. Опитайте!

panna_cotta_campari_portokal6.jpg

Продукти за 4 порции:

- 300 мл сметана (ползвах продукта на "President" с 35 % масленост)
- 100 г фина захар кристал
- 40 мл кампари
- 60 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 пакетче желатин (предварително накиснат в хладка вода)

За шоколадовия сос:

- 50 г натурален шоколад (при мен 70 %)
- 150 мл сметана

Приготвяне:

В касерола загряваме сметаната и захарта на среден огън при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта, докато кипне сместа. Махаме от огъня, добавяме кампарито и портокаловия сок и разбъркваме. След това добавяме набъбналия желатин и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Изсипваме в купички или чашки и оставяме в хладилник за не по-малко от 5-6 часа да стегне добре. За шоколадовия сос загряваме сметаната в касерола, докато кипне, добавяме начупения на парчета шоколад и разбъркваме до получаването на хомогенна маса. Стегналата пана кота обръщаме на чинийка, заливаме с шоколадов сос и украсяваме по желание.

panna_cotta_campari_portokal4.jpg

Източник: Gourmet-Küche