сряда, 29 юни 2011 г.

Марокански хляб / Marokkanisches Brot


Това е другото от двете ми предложения, които направих за гостуването си в прекрасния блог на Леви - CooKiBooKi
В състава на това предложение няма нищо необикновено, но ме впечатли с красивата си форма след изпичане. Ако се постараем да направим разрезите равномерно, ще получим красиво цвете. Не зная също, как е получил името си – Марокански хляб – но е ефектен, а и вкусен. Предлагам го на вниманието ви:



Продукти:


-          - 400 г брашно
-          - 20 г жива мая
-          - 40 г масло
-          - 1 суп. л. захар
-          - 200 мл топло прясно мляко
-          - 1 ч . л. сол
-          - 1 жълтък
-          - 1 суп. л. топла вода
-           -1 суп. л . сусам



Приготвяне:

Пресяваме брашното в голяма купа. В средата правим кладенче, в което натрошаваме маята. Поръсваме със захарта, добавяме хладкото мляко и с пръсти размесваме маята до разтварянето й. По края разпределяме маслото и солта. С ръка замесваме тесто в средата, добавяйки си от брашното до получаването на гладко тесто. Покриваме купата с кърпа и го оставяме да втасва за един час (при тези температури става бързо), докато удвои обема си. След това размесваме още веднъж тестото и го разточваме до получаването на правоъгълник, навиваме откъм дългата страна, за да получим руло, което после завиваме на венец. Правим разрези от външната страна (опитваме се да са на еднакво разстояние, за да се получи красива форма след изпичането), покриваме го и оставяме да втасва за още половин час. Жълтъка разбъркваме с водата и намазваме втасалия хляб, отгоре поръсваме със сусам. Печем на предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути. 






Bei diesem Vorschlag gibt es nichts Außergewöhnliches. Er ist mir bei Irenes Leckereien (Vielen Dank dafür!) durch seine Form aufgefallen. Wenn man den Teig ganz vorsichtig einschneidet, bekommt man ein Brot in der Form einer Blume oder Sonne, nennt es, wie ihr  wollt.

Zutaten:

- 400 g Mehl
- 20 g frische Hefe
- 1 EL Zucker
- 200 ml warme Milch
- 1 TL Salz
- 40 g Butter
- 1 Eigelb
- 1 EL warmes Wasser
- 1 EL Sesam ohne Zugabe von Fett kurz rösten
 
 
 
Zubereitung:

Mehl in eine große Schüssel geben, in der Mitte eine Mulde drücken und die Hefe hineinbröckeln. Zucker über die Hefe streuen, die lauwarme Milch darüber gießen und die Hefe unter Rühren auflösen, Salz und Butter auf dem Mehlrand verteilen. Alle Zutaten mit der Hand von der Mitte aus zu einem glatten Teig verarbeiten. Teig zugedeckt an einem warmen Ort ca. 1 Stunde gehen lassen, bis er sich verdoppelt hat.
Teig nochmals kurz gut durchkneten und zu einem Rechteck  ausrollen, längs aufrollen und zu einem Kranz legen, ringsum einschneiden, wieder zugedeckt ca. 30 Minuten gehen lassen. Eigelb mit Wasser verrühren und damit einstreichen, mit Sesam bestreuen, im vorgeheiztem Backofen bei 180°, ca. 20 Minuten backen.