Продукти:
- 100 г меко масло
- 130 г захар
- 1/2 пакетче ванилена захар
- 1 яйце
- 200 г брашно
- щипка сол
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. лимонова кора
- 100 г смлени орехи
Приготвяне:
В блендер смиламе орехите. Пресяваме брашното с бакпулвера и го смесваме с половината от смлените орехи, щипката сол, ванилената захар и лимоновата кора. В друга купа разбъркваме маслото със захарта, добавяме яйцето. Започваме постепенно внимателно да добавяме от брашното до получаването на меко, не лепнещо тесто. Завиваме полученото тесто с прозрачно фолио и го оставяме за 30 минути в хладилника.
Охладеното тесто разделяме на малки парчета, които оформяме на топчета с големината на орех. Овалваме ги в останалите 50 г смлени орехи.
Тава застиламе с хартия за печене и подреждаме ореховите топчета на разстояние 2-3 см едно от друго. Печем в предварително загрята на 170 градуса С фурна около 15 минути. Оставяме ореховките да изстинат за 5-10 минути в тавичката, а после върху решетка. Може да съхраняваме затворени в кутия.