четвъртък, 7 юли 2011 г.

Домашно хлебче / Hausgemachtes Brot



Продукти: 

- 500 г брашно
- 1 кубче мая (40 г)
- 1 суп.  л. захар
- 1 1/2 ч. л. сол 
- 250 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 80 г масло или маргарин




Приготвяне:

Брашното пресяваме в по-голяма купа. В средата правим кладенче, в което натрошаваме маята. Поръсваме със захарта.  Затопляме половината от прясното мляко, изсипваме върху маята, разбъркваме. Покриваме купата с кърпа и оставяме за 15 минути настрана. Затопляме останалото мляко и в него разтопяваме мазнината. Добавяме солта и едно яйце и разбъркваме внимателно. Сместа добавяме към подготвения квас и замесваме меко тесто, нелепнещо по ръцете. Оставаме да втаса, докато удвои обема си. След втасването премесваме още веднъж и оформяме по желание върху набрашнена повърхност. Аз разделих тестото на две, оформих две рула, които увих едно около друго. Поставяме оформения хляб върху тава, застлана с хартия за печене, намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 25-30 минути. По желание хляба може да се поръси със сусам, мак или ким, аз предпочетох да го оставя така. Топличък с масълце много ни се услади.:-))))

 
 Zutaten:

- 500 g Mehl
- 1 Würfel (40 g) Hefe
- 1 EL Zucker
- 1 1/2 TL Salz
- 250 ml Milch
- 2 Eier
- 80 g Butter oder Margarine



Zubereitung:

Das Mehl in eine Schüssel geben. In die Mitte eine Vertiefung drücken und die Hefe hineinbröckeln, den  Zucker darüberstreuen. Die Milch lauwarm erwärmen und die Hälfte davon zur Hefe gießen, danach  leicht verquirlen. Zugedeckt an einem warmen Ort ca. 15 Minuten gehen lassen. Die Butter (Margarine) zur restlichen Milch geben und schmelzen. Ein Ei und Salz zufügen und alles verrühren, zum Hefevorteig geben und alles zu einem geschmeidigen Teig verkneten. Hefeteig abgedeckt weitere 20-30 Minuten gehen lassen. Den aufgegangenen Teig nochmals durchkneten und auf einer leicht bemehlten Arbeitsfläche nach Belieben  formen (bei mir waren es zwei Rollen, die ich umeinander gedreht habe). Geformtes Brot auf ein  mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen. Das zweite Ei verquirlen, das Brot damit bestreichen und nach Belieben mit Sesam, Mohn, oder Kümmel bestreuen. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen  ca. 25-30  Minuten goldbraun backen. Noch warm  mit Butter hat es uns besonders geschmeckt. :-))))