понеделник, 30 септември 2013 г.

Мраморен кекс / Marmorkuchen / Marble Cake

Отдавна не бях правила кекс вкъщи, затова това произведение е в резултат на постоянните мрънкания на домашните за най-обикновен кекс. Той е маслен, тъй като смятам, че хубавият кекс трябва да ухае на масло . Получи се много ароматен, пухкав и мек кекс и мисля, че успях да удовлетворя напълно желанието на домашните.
Продукти:

- 5 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 пакетче (125 гр) масло
- 1 пакетче ванилена захар
- 100 мл пр. мляко
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 суп. л. какао
- 1 суп. л. ром
- няколко капки лимонова есенция на д-р Йоткер
Zutaten:

- 5 Eier
- 1 1/2 Teetassen Zucker
- 1 Päckchen (125 gr) Butter
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 100 ml Milch
- 2 Teetassen Mehl
- 1 Päckchen Backpulver
- 2 EL Kakao
- 1 EL Rum
- paar Tropfen Zitronenbackaroma von  Dr. Oetker

Zubereitung:

In einer Schüssel die Eier mit dem Zucker und Vanillezucker schaumig rühren. Danach die weiche Butter dazugeben und weiterrühren. Das Mehl mit dem Backpulver sieben und abwechselnd mit der Milch dazugeben. Die Hälfte (oder 3/4) des Kuchenteiges in eine andere Schüssel geben. Zur ersten Hälfte die Zitronenbackmischung, zur zweiten den gesiebten Kakao und den Rum dazugeben. Die Kuchnform gut einfetten. Darin zuerst die Kakaomischung, darauf den Zitronenteig geben. Wenn ihr wollt, könnt ihr mit einer Gabel ein Muster machen. Den Backofen auf 180 Grad C vorheizen. Zuerst bei Unterhitze backen (damit der Kuchen schön hoch wird) und nach zwanzig Minuten auch die Oberhitze einschalten . Noch etwa 35-40 Minuten weiterbacken. Nach dem Backen in der Form auskühlen lassen, danach auf ein Kuchengitter geben. Nach Wunsch mit Puderzucker bestreuen oder mit Schokoladeglasur verzieren. 

Приготвяне:

В купа разбиваме яйцата със захарта и ванилената захар до получаването на хубав пухкав крем. След това добавяме мекото масло и продължаваме да бъркаме. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме на два-три пъти към яйчната смес, редувайки с прясното мляко. Разделяме получената кексова смес на половина (ако желаете, може да отделите 3/4 или по-малко, както решите). Към едната половина добавяме лимоновата есенция, към другата пресятото какао и рома. Намасляваме добре форма за кекс. Най-напред изсипваме какаовата смес, а върху нея бялата смес. Ако искате, може да направите шарки с помощта на вилица. Загряваме фурната на 180 градуса С. Печем първо на долен реотан (за да  бухне кекса на височина), а след двайсетина минути включваме и на горен реотан. Печем общо 60 минути. Можем да проверим готовността с клечка, ако излиза суха - кексът е готов. След изпичане оставяме малко във формата, а след това да изстине на решетка. По желание готовият кекс може да се поръси с пудра захар или да му се направи глазура.