петък, 28 октомври 2011 г.

Minestra maritata / Италианска сватбена супа и споделени награди/ Italienische Hochzeitssuppe




Като върл фен на италианската кухня реших, че след прекрасната Minestrone, която правих преди известно време, задължително трябва да приготвя и друга  не по-малко известна и също така вкусна супа. На италиански език името и е Minestra maritata, т.е. "сватбена супа", но в никакъв случай не трябва да си мислите, че италианците си я похапват само на сватби. "Сватбата" всъщност е прекрасната комбинация, която се получава от зеленчуците и месото. Някои разновидности на тази супа са били разпространени и в Толедо (Испания), много преди пастата да стане толкова известна и обичана. И тази супа може да се срещне в различни варианти, но те касаят най-вече видовете месо, от които са направени топчетата: телешко, свинско, пуешко, пилешко, с ориз или с друг вид къса паста. Но зеленчуците винаги са едни и същи. Моят вариант беше замислен и като здравословен, така че  месните топчета не са пържени, а печени. Мога само да кажа, че резултатът наистина си заслужава и със сигурност ще я направя и с друго месо. А ето и рецептата на тази вкусотия:



Продукти:

За месните топчета:

- 2 пилешки филета (около 400 гр), смлени на кайма
- 2/3 ч.ч. галета
- 2 скилидки чесън (пасиран)
- 1/4 ч. ч. ситно нарязан магданоз
- 1/2 ч. ч. настърган пармезан
- 3 суп. л. прясно мляко
- 1 яйце
- сол и черен пипер за овкусяване



За супата:

- 3 суп. л. зехтин
- 1 голяма глава лук (ситно нарязан)
- 1/2 стрък праз лук (само зелената част, ситно нарязан)
- 2 стръка целина (ситно нарязана)
- 2 големи моркова (ситно нарязани)
- 10 ч. ч. пилешки бульон
- 1/2 ч. ч. сухо бяло вино
- 1 ч. ч. дребна паста (при мен фарфале)
- 1/4 ч. ч. ситно нарязан копър
- 2 ч. ч. нарязан на лентички спанак
- настърган пармезан за сервиране







Приготвяне:


 За направата на топчетата в купа смесваме смляното пилешко месо, галетата, пасирания чесън, пармезана, млякото, яйцето, 1 ч. л. сол и 1/2 ч. л. черен пипер. След като смесим добре всички съставки, оформяме малки кюфтенца (при мен се получиха около 46 бр.). Застиламе тавата на фурната с хартия за печене и нареждаме кюфтенцата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато станат златисто-кафяви.  Оставяме ги да поизстиват.
Загряваме зехтина и в него сотираме за около 5-6 минути ситно нарязаните лук, праз, моркови и целина, като разбъркваме от време на време. Заливаме с пилешкия бульон и бялото вино и кипваме. Готвим, докато зеленчуците поомекнат. Добавяме пастата, разбъркваме и оставяме за 6-8 минути, докато омекне. След това прибавяме ситно нарязания копър и топчетата и оставяме за 2-3 минути на котлона. Подправяме със сол и пипер на вкус. Добавяме и спанака и варим за 1-2 минути. При сервиране на супата поръсваме всяка порция с настърган пармезан.

Използвам поста, за да благодаря специално на Зиче да прекрасната награда, която тя поднесе на приятелите си. Радвам и се изключително много, защото тя е направена специално за нас, нейните приятели. Зиче, благодаря ти от сърце за прекрасната награда! Радвам се, че се нареждам сред приятелите ти!


Аз пък през изминалото време получих още награди, които искам да предам нататък. Мириамс ме зарадва с две прекрасни награди, за което и благодаря сърдечно !



Тъй като тези награди са притежание на повечето момичета, ще се опитам да ги споделя с тези момичета и момчета, които може би още ги нямат на страничката си.





Als großer Fan der italienischen Küche beschloss ich, dass ich nach der leckeren Minestrone, die ich vor einigen Monaten zubereitet habe,  unbedingt noch eine nicht weniger beliebte und schmackhafte Suppe zu kochen. Auf Italienisch heißt sie Minestra maritata oder "Hochzeitssuppe", was auf keinen Fall bedeuten sollte, dass sie die Italiener nur auf Hochzeiten verzehren. Die "Hochzeit" ist eigentlich die wunderbare Kombination von Fleisch und Gemüse. Einige Variationen dieser Suppe konnte man sogar auch in Toledo finden, noch viele Jahre bevor die Pasta ihren heutigen Ruhm erlangt hat. Diese Suppe kann auch auf unterschiedliche Art und Weise zubereitet werden, aber sie beziehen sich vor allem auf das Fleisch, aus dem die kleinen Klößchen zubereitet werden: Rind-, Schweine-, Truthahn- oder Hühnerfleisch, mit Reis oder kurzen Nudeln. Die Gemüsearten sind aber immer ein- und dieselben. Ich wollte eine gesunde Suppe kochen, deshalb habe ich die Fleischklößchen nicht gebraten, sondern gebacken. Eines kann ich sagen: das Ergebnis lohnt sich und ich werde die Suppe wieder kochen, das nächste Mal mit Klößchen, z. B. aus Rinderfleisch. Nun folgt auch das Rezept dieser Schlemmerei:



Zutaten:

Für die Fleischklößchen

- etwa 400 g gehacktes Hühnerfleisch
- 2/3 Teetasse Semmelbrösel
- 2 pürierte Knoblauchzehen
- 1/4 Teetasse feingeschnittene Petersilie
- 1/2 Teetasse geriebenen Parmesan
- 3 EL Milch
- 1 Ei
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken



Für die Suppe

- 3 EL Olivenöl
- 1 große Zwiebel (fein geschnitten)
- 1/2 Porreestange (nur den grünen Teil, auch fein geschnitten)
- 2 Selleriestangen (fein geschnitten)
- 2 große Möhren (fein geschnitten)
- 10 Teetassen Hühnerbouillon
- 1/2 Teetasse trockenen Weißwein
- 1 Teetasse kurze Nudeln (bei mir Farfale)
- 1/2 Teetasse fein gehackten Dill
- 2 Teetassen Spinat (in Streifen geschnitten)
- geriebenen Parmesan für jede Portion zum Bestreuen




Zubereitung:

Für die Zubereitung der Fleischklößchen in einer Schüssel das gehackte Hühnerfleisch, die Semmelbrösel, den pürierten Knoblauch, den Parmesan, die Milch, das Ei, 1 TL Salz und 1/2 TL Pfeffer mischen. Aus dem gut gemischten Hack kleine Klößchen formen (aus dieser Menge waren es bei mir 46 Stück). Das Backblech vom Ofen mit Backpapier auslegen und darauf die Klößchen ordnen. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 30-40 Minuten goldbraun backen. Im erhitzten Olivenöl für etwa 5-6 Minuten die Zwiebel, den Porree, die Möhren und die Sellerie dünsten und gelegentlich umrühren. Die Hühnerbouillon und den Wein darüber gießen und zum Kochen bringen und solange köcheln lassen, bis das Gemüse weicher geworden ist.   Die Pasta dazugeben, umrühren und 6-7 Minuten weiterkochen. Den feingehackten Dill und die Fleischklößchen dazugeben, mit Salz und Pfeffer abschmecken und für weitere 2-3 Minuten auf der Kochplatte köcheln lassen. Zuletzt den Spinat dazugeben und für 1-2 Minuten lassen (er braucht sowieso nicht viel). Beim Servieren jede Portion mit geriebenem Parmesan bestreuen.




Vor einigen Tagen habe ich noch weitere Awards erhalten, die ich gern weiter geben möchte.  Мириамс  hat mir zwei wundervolle Auszeichnungen verliehen, wofür ich ihr auch herzlich danken möchte !









Da die meisten Mädels diese Auszeichnungen bereits verliehen erhalten haben, bemühe ich mich nun an diejenigen Mädels und Jungs weiter zu geben, die vielleicht noch nicht Freude daran hatten.




58 коментара:

  1. Мони, мила, май ще си спечелиш голям фен в лицето на мъжа ми :) Той все се оплаква, че супите ми са само зеленчукови, а в тази има и за двама ни по нещо! Много интересна рецепта, както винаги ни представя! Прегръдки мила и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. MUCHAS GRACIAS POR TU PREMIO,TUS RECETAS SON UNA DELICIA,NO SE COMO RECOGERLO,MUCHAS GRACIAS UN ABRAZO

    ОтговорИзтриване
  3. Por esas casualidades de la vida di con tu blog. A pesar de que no entiendo mucho el idioma quise dejarte unas palabritas.
    Me encantaron tus albóndigas!!.

    Bss desde Chile.

    Tita
    http://espacioculinario-tita.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, фантастични изглежда тази супа и ти си на италианска вълна :) Много интересна рецепта, благодаря, че я сподели!
    Прегръдки и безчет усмивки мила Мони :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, много е апетитна! Тъкмо имам една кайма от пилешко. Нямаше да се сетя да я направя на супичка.
    Поздрави! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Fuer die Suppe als diese kannst Du mich umMitternacht wach machen:)

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, супичката е превъзходна!!!
    Наградите са чудесни - благодаря ти, че ги споделяш и с мен:).
    Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам тази супа! Виж, това е разкошна идея за този уикенд!:)Благодаря, Мони и за наградата!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, как ми намигат тези чудесни кюфтенца!
    А съчетанието им със зеленчуци ги прави неустоими!!!
    Прекрасно предложение, Мони!
    Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна супичка , Мони! А топчетата мога да излапам и без нея:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, великолепна супичка!
    Ароматна и вкусна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубаво предожение, даже и който не му се яде супа може да си излапа кюфтенцата топли от фурната. Като чета съставки със сигурност и супата и кюфтенцата ще са превъзходни!
    Сърдечни прегръдки мила и честита награда!

    ОтговорИзтриване
  13. What a lovely version of Italian Wedding Soup! It is my oldest daughter's favorite soup so I've had it often. This is my first visit to your blog so I took sometime to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ОтговорИзтриване
  14. О, Мони, вълшебнице, каква е тази изключителна супа и аз като теб съм върл фен на италианската кухня и обичам всичко тяхно и ти благодаря за рецептата, не бях я виждала досега и ще се възползвам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Мони, голяма вкусотия си приготвила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Габче, значи супата е идеалният компромисен вариант и за двама ви.:-)) Стана изключително вкусна, ще се радвам, ако я направиш и останеш доволна.:-))
    Прегръдки, миличка и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Mari carmen, es bueno que yo estoy con vosotros a los premios, que merecen plenamente, ya que su blog está lleno de recetas deliciosas y tentadoras fotografías. :-) Gracias por las palabras bonitas de mi blog! Abrazos

    ОтговорИзтриване
  18. Bienvenido, Tita! Así, una persona accidentalmente se encuentra con muchos blogs interesantes recetas. Y el problema con la comprensión de la parte superior de la página es capaz de traducir a veces se divertido, pero puede ser utilizado. :-)) Estamos muy contentos de convertirse en un lector de tu blog. Me alegro de que mi propuesta para la sopa que te haya gustado. Bss

    ОтговорИзтриване
  19. Евик, и двете сме на хубавата италианска вълна.:-))) Какво да правя, като наистина имат вкусни предложения. Супичката е много вкусна, задължително ще я пробвам с телешка кайма.:-)
    И на теб много прегръдки и усмивки!
    Хубава неделя!:-)

    ОтговорИзтриване
  20. Ели, направи я непременно, няма да сбъркаш, става много вкусна и кюфтенцата, изпечени на фурна, не са толкова тежки.:-))
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Dzoli, ich komm dann das nächste Mal, wenn es wieder Suppe gibt und klingle bei Dir genau um Mitternacht.:-))
    LG

    ОтговорИзтриване
  22. Аелис, благодаря ти, много е вкусна супичката!:-)))
    А за наградите - ти си ги заслужаваш напълно.
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Светле, след като я направих, и аз я заобичах.:-))) Толкова е вкусна, че ще се прави пак. Радвам се, че съм те вдъхновила с идейка и че съм те зарадвала с наградите!:-))
    Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  24. Тези кюфтенца,Мони и без супичката мога да ги хапна с удоволствие,но пък и Минестронето никак не лъже,напротив,обещава да е много апетитно и питателно!
    С постъпковите снимки публикацията много ми допада,благодаря!

    Пожелавам ти приятна неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  25. Мони, страхотна е супичката, веднага влиза в графа любими :))))
    Сърдечно благодаря за наградата, още в следващия пост ще се похваля с нея :)))
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Мони, супата изглежда прекрасно, направо усещам чудесният аромат, които се носи от нея.
    Честити награди.
    Сърдечни поздрави, адашче!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Всичко изглежда супер вкусно!Поздрави, Мони:)))Благодаря за наградата!Много мил жест!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, миличка, наистина се получиха вкусни кюфтенцата!:-))) Едвам ги запазих от набези, преди да ги добавя към супата (е, не останаха първоначалния си брой, както се предполага:-))). А в съчетанието със зеленчуци, както казваш ти, супичката стана наистина неустоимо вкусна.:-)))
    Прегръдки и на теб, мила и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  29. Траянче, те някои така и бяха изядени, за проба.:-)))
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  30. Русанче, благодаря сърдечно!:-))
    Поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  31. Жани, кюфтенцата бяха невероятни на вкус, така топлички от фурната. Дори мисля скоро да направя така кюфтенца без супа. Хем вкусни, хем здравословни.:-))) Благодаря за милите думи!
    Прегръдки и най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Thank you very much Mary! Glad you like my blog, and the proposals therein.:-)) I first made ​​Italian Wedding Soup, but since my whole family loved it very much, will definitely make it again. It involves many variations, so no doskuchee always the same dish. I'll be glad of your next visit.:-))
    Best regards!

    ОтговорИзтриване
  33. Павлинче, благодаря ти, миличка за прекрасния коментар! Аз бях чувала за тази супа, но не я бях приготвяла още. Поразтърсих се из нета за рецепта и прочитайки няколко, направих моята компилация.:-))) Получи се много успешна!
    Прегръдки и приказна неделя!

    ОтговорИзтриване
  34. Мариянка, наистина си стана вкусотийка!:-)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  35. Me alegro de que le gustaba el premio, sao33. Totalmente se lo merece!:-)))
    Bessos

    ОтговорИзтриване
  36. Така си е, Еликсирче, смятам да ги направя тези кюфтенца ей така, да си ги хапнем без супичка.:-))) Станаха много вкусни.
    А постъпковите снимки се надявам да улеснят някои домакини с не голям стаж.:-))
    Благодаря ти за милия коментар!
    Прегръдки и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  37. Ели, хубава е супата, може да се правят различни варианти и всеки път резултатът ще е един: голяма вкусотия!:-)))
    Няма да съжаляваш, ако я направиш!
    Прекрасен ден и на теб, мила!

    ОтговорИзтриване
  38. Адашче, благодаря ти за милите думи.:-))
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря за милите думи, Цвети!:-)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  40. Интригуващо предложение, Мони! Прекрасна есенна супа - и без сватба;) А тези топчета изглеждат така апетитно!Сигурна съм, че може да са и съвсем самостоятелно блюдо:)

    Благодаря ти за наградите!

    ОтговорИзтриване
  41. Благодаря ти, Мартичке!:-))) И аз сериозно се замислям да ги повторя тез апетитни топчета, получиха се страхотни!:-)))
    Прегръдки и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  42. Време е за супички!
    Обожавам ги!
    Никога не съм опитвала подобна и с удоволствие ще си я приготвя!- без сватба:):)Изглежда много вкусна, питателна
    и сгряваща!
    Благодаря ти, че я сподели!
    Прегръдки, мила Мони!:)

    ОтговорИзтриване
  43. Левинка, мила, права си, че е време за супички.:-)) На всяка цена да си я приготвиш, защото освен, че търпи импровизации, е наистина вкусна, питателна и сгряваща!:-))
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  44. Мони, благодаря ти много за наградата. А супата е чудна и си я записвам веднага! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  45. Мони, прекрасна е! А тези златисти топченца са направо много изкушаващи:-)
    Някоя хладна вечер непременно ще я опитам:-)

    ОтговорИзтриване
  46. Мони, супичката е чудесна. Задължително ще я опитаме в кулата.
    Сърдечно ти благодаря за вниманието и приятелското отношение към мен и моя блог.

    ОтговорИзтриване
  47. Марийче, радвам се, че супичката ти харесва.:-)) Наистина заслужава и внимание, и да се опита.:-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  48. Мъхче, ще се радвам да я опиташ.:-))) Вкусотия е!
    Прегръдки и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  49. Стани, радвам се, че пак си тук!:-!) Благодаря ти!
    Ще се радвам да споделиш впечатления, как се е харесала супичката в кулата!:-)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  50. Мони,аз си харесах топчетата-ако ми паднат ще си ги хапвам като бонбонки.Със сигурност и супичката ще е вкусна.Благодаря за наградата и съм трогната от вниманието ти!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  51. Мони,много питателна и ароматна е тази супичка!
    Благодаря за страхотната рецепта!Непременно ще я пробваме и със сигурност ще ни хареса :)

    ОтговорИзтриване
  52. Мони много интересно предложение,супичката изглежда толкова апетитно и свежо
    прегръдки
    желая ти страхотна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  53. Oh das ist aber sehr lecker oder? Sieht jedenfalls aus ... jetzt hab ich hier Putenbrust aber im ganzen und ich weiß nicht ob ich die so klein geschnitten bekomme damit ich Deine Bällchen gleich nachmachen kann ... hätte so Lust drauf und die Suppe ist doch genau das Richtige für diesen kühlen und schon so dunklen Herbsttag.

    Liebe Grüße
    Mimi

    ОтговорИзтриване
  54. Danke dir, Mimi.:-))) Die Suppe war wirklich so was von lecker. Wenn es Dir moeglich ist, aus der Putenbrust Hackfleisch zu machen, wuerde es Dir ohne Probleme gelingen, gleich grosse Baellchen zu bekommen. Mit Schneiden in kleineren Stueckchen denke ich, dass Du sie nicht hinbekommen wirst. Die Suppe ist wirklich passend fuer kuehle Herbsttage.:))) Danke fuer Dein Interesse, hoffentlich darf ich Dich auch bald als Leser begruessen.:-))
    Ganz liebe Gruesse

    ОтговорИзтриване
  55. Мони, изключително трогната съм от вниманието! :) Благодаря ти за наградата, за мен е чест от един чудесен кулинар като теб. :* Което си доказала за пореден път в тази публикация, представяйки ни тази супер апетитно изглеждаща италианска супичка! Много поздрави и прегръдки от мен. :)))

    ОтговорИзтриване
  56. Мила Мони, благодаря много за вниманието и наградата, чувствам се много поласкана и щастлива! Супата ти е вълшебна, мога само да предполагам колко е вкусна, но може би ще успея да я приготвя някой ден...
    Поздрави и приятна почивка!!!

    ОтговорИзтриване
  57. Hola Moni, he tardado, pero ya he repartido los premios. Gracias por acordarte de mí. Esta noche los publicaré. Besos

    ОтговорИзтриване