четвъртък, 14 юли 2011 г.

Сладкиш с нектарини със сметанова заливка / Nektarinenkuchen mit Sahne-Guss


 

Лятото е в разгара си, червените плодове видимо намаляват, но затова пък се появяват други, така че за всеки вкус си има плод.:-)))) От известно време има вече и нектарини, които е знайно, че не са толкова сочни като кайсиите и прасковите. С тях обичам да приготвям пайове, сладкиши, защо пък не мъфини. При печенето поомекват, понякога пускат сок, но винаги оставят страхотен аромат на печивото. Днес ви предлагам сладкиш с нектарини, който за разкош си има и заливка. Получи се много приятен сладкиш. Ето най-напред продуктите и начина на приготвяне, пък после решете, дали съм ви заинтригувала достатъчно, за да си го приготвите. 


Продукти (аз пекох в квадратна тава 26 x 26 см ):

 

За заливката:

- 200 г заквасена сметана 

- 2 супени лъжици захар (не равни)

- 1 суп. л. царевично нишесте

- 2 яйца и 1 жълтък

- малко ванилена захар

 

За основата:

 

- 180 г масло

- 220 г захар (нектарините не бяха сладки, а и малко твърдички)

- 3 яйца

- 1 пакетче ванилена захар

- 200 г брашно

- щипка сол

- 1/2 пакетче бакпулвер

- 80 мл прясно мляко

- мазнина и брашно за тавата

- нектарини (обичам да усещам достатъчно плод, а не само пандишпана, при мен бяха 8, с които покрих цялата повърхност на тавичката)


Приготвяне:

 

 За заливката разбъркваме всички съставки: към сметаната добавяме двата вида захар, поръсваме с нишестето и разбъркваме всичко до получаването на гладък крем. Оставяме готовата заливка настрани. Брашното пресяваме с бакпулвера и щипката сол. Измитите нектарини почистваме от костилките и нарязваме на четвъртинки, ако са по-големи - на 6 парчета. Размекнатото масло разбъркваме със захарта и ваниловата захар до получаването на хомогенна смес, след това добавяме едно по едно яйцата и разбъркваме добре до усвояването им. Добавяме постепенно от пресятото брашно и по малко от прясното мляко. Полученото тесто изливаме в намаслена и набрашнена тавичка, изравняваме с шпатулата добре. Отгоре нареждаме нарязаните парчета нектарини и после заливаме всичко с приготвената сметанова заливка.  Печем около 35-40 минути на предварително загрята на 185 градуса фурна. Оставяме да се охлади на решетка и при сервиране поръсваме с пудра захар.



 Es ist Hochsommer, die Beerenfrüchte verschwinden langsam von den Märkten, dafür kommen die nächsten, also gibt es für jeden sein Lieblingsobst.:-)))) Seit gewisser Zeit kann man auch Nektarinen kaufen, die natürlich nicht so saftig wie die Aprikosen und vor allem die Pfirsiche sind, sich aber hervorragend zum Kuchen- oder auch sogar Muffin-Backen eignen. Das Backen macht sie etwas sanfter, saftiger, aber das Aroma, das sie dem Gebäck verleihen, ist unverwechselbar. Heute schlage ich euch einen Nektarinenkuchen mit Sahneguss  vor. Das Ergebnis hat uns allen gut geschmeckt. Zuallererst sind hier die Zutaten und die Zubereitung, danach sollt ihr selbst entscheiden, ob dieser Kuchen auъг eurem Geschmack entspricht:

 

 

Zutaten:

 Für den Guss:


- 200 g Schlagsahne
- 2 EL Zucker
- 1 EL Speisestärke
- 2 Eier und 1 Eigelb


Für den Kuchen (Backform 26 x 26 cm):


- 180 g Butter
- 220 g Zucker (die Nektarinen waren etwas säuerlich)
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 3 Eier
- 200 g Mehl
- 1 Prise Salz
- 1/2 Päckchen Backpulver
- 80 ml Milch
- Fett und Mehl für die Form
- Nektarinen (bei mir waren es 8 Stück)



Zubereitung:

Für den Guss  alle Zutaten nacheinander mischen: zur Sahne beide Arten Zucker geben, danach die Speisestärke und  alles gut verrühren. Das Mehl mit dem Salz und dem Backpulver sieben. Die gewaschenen Nektarinen halbieren, entkernen, nochmals halbieren. Die weiche Butter zusammen mit dem Zucker cremig rühren, nach und nach die Eier zugeben. Mehl und Milch abwechselnd unterrühren. Kuchenteig auf das gefettete und bemehlte Blech glatt streichen. Nektarinenstücke vorsichtig darauf verteilen und danach den Sahneguss gießen. Kuchen in dem auf 185 Grad C vorgeheizten Ofen ca. 35-40 Minuten backen.