вторник, 28 февруари 2012 г.

Крем-супа от червена леща / Rote Linsen-Cremesuppe / Red Lentil Creme Soup


Колко вида леща познаваме? Добре е да знаем, че всъщност има десетки видове леща, от които можем да приготвим любимите си ястия. Всички те са различни по форма, цвят, вкус и съдържат съставки, полезни за здравето ни.
Червената леща е добре позната на вегетарианците и веганите заради високото си съдържание на протеини и желязо. Ето с какво може да ни бъде полезна:
Протеини: 1 чаша червена леща осигурява 40% от необходимата ни дневна доза протеини и се равнява само на 230 калории. Особено подходяща е за тези, които искат да контролират теглото си или да изграждат мускулна маса.
Желязо: Получаваме достатъчно количество желязо. Можем да си го набавим и с консумацията на червено месо, но тогава се натрупват и обичайните „екстри” – мазнини и холестерол.
Фибри: ¼ чаша леща съдържа 7 гр. или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри. Благодарение на тях консумираме по-малко храна, но се чувстваме сити. За хората, които се опитват да стабилизират нивото на кръвната си захар е задължително да ядат често червена леща.
Антиоксиданти: В червената леща се съдържат антиоксиданти, подобни на тези в чая и червеното вино.
Фолиева киселина: ¼ чаша червена леща съдържа около 25% от необходимата ни доза фолиева киселина. Тя помага за понижаване нивото на аминокиселината хомоцистеин. Натрупването на хомоцистеин може да повреди стените на артериите и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Фолиевата киселина предпазва от анемия и спомага за създаването на нормални червени кръвни клетки. Редовният й прием е много важен за бременните жени и кърмачетата.
Фосфор, калий, магнезий: Червената леща е богата на тези минерали, които засилват нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото ни в перфектна форма.
Според някои изследвания редовната консумация на червена леща понижава риска от рак на гърдата и сърдечни болести.
Освен полезна тя е и вкусна, леко пикантна. Разварява се бързо и лесно и е много подходяща за пюрета и салати.
Източник: Интернет
 
 Wieviele Linsensorten kennen wir eigentlich? Es ist gut zu wissen, dass es viele Linsensorten gibt, aus denen wir unsere Lieblingsspeisen zubereiten können. Sie alle haben unterschiedliche Form, Farbe, Geschmack und ihre Inhaltsstoffe sind für unsere Gesundheit sehr nützlich.
Die roten Linsen sind vor allem den Vegetariern und Veganen ein Begriff wegen des hohen Protein- und Eisengehalts.  Sie können uns vor allem damit nützlich sein:
Proteine:1 Glas rote Linsen sichert uns 40 Prozent unseres täglichen Bedarfs an Proteinen und enthält nur 230 Kalorien. Besonders gut geeignet sind sie für diejenigen, die auf ihr Gewicht achten und ihre Muskelmasse erhöhen möchten.
Eisen: Eigentlich bekommt unser Körper genug Eisen. Zusätzliche Mengen können wir uns durch den Verzehr von rotem Fleisch sichern, aber dazu kommen auch die "Extras" - Fette und Holesterol.
Naturfasern: ¼ Glas Linsen enthält 7 gr oder 28 Prozent des empfehlenswerten Tagesbedarfes an Pflanzenfasern. Dank der Faser konsumieren wir weniger Nahrungsmittel, aber wir fühlen uns satt.  Menschen, die ihren Blutzucker stabilisieren möchten, müssen unbedingt öfter rote Linsen verzehren.
Antioxidantien. Die roten Linsen enthalten Antioxidantien, ähnlich wie der Tee oder der Rotwein. 
Folsäure: ¼ Glas rote Linsen enthält etwa 25 Prozent unseres Bedarfs an Folsäure. Sie hilft dabei, das Niveau der Aminosäure Homocystein zu senken. Zu viel Homocystein kann den Arterienwänden schaden sowie das Risiko eventueller Herz- und Gefäßkrankheiten erhöhen. Folsäure beugt Blutarmut vor und hilft bei der Bildung normaler roter Blutkörperchen. Der tägliche Verzehr von Folsäure ist für Schwangere und Säuglinge außerordentlich wichtig. 
Phosphor, Kalium, Magnesium: Die roten Linsen sind reich an diesen Mineralien, die auch das Nervensystem stärken, für den guten Stoffwechsel sorgen sowie unseren Körper in perfekter Form halten. 
Laut einiger Studien sinkt der regelmäßige Verzehr von roten Linsen das Risiko an Brustkrebs sowie Herzkrankheiten.
Die roten Linsen sind nicht nur nützlich, sondern auch lecker, leicht pikant. Sie werden schnell gar und sind für Pürees und Salate besonders gut geeignet. 
Quelle: Internet
 Продукти:

- 400 гр червена леща
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 глава лук
- 50 мл зехтин
- 2 л вода или бульон
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. куркума
- сол и пипер на вкус
 Zutaten:
   
- 400 gr rote Linsen
- 1 Möhre
- 1 Kartoffel
- 1 Zwiebel
- 50 ml Olivenöl
- 2 l Wasser oder Bouillon
- 1/2 TL gemahlenen Kümmel
- 1/2 TL Kurkuma
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken 
 Приготвяне:

В малка тенджера загряваме зехтина и в него сотираме нарязания на ситно лук. След като лука е поомекнал, добавяме нарязаните на малки кубчета картоф и морков, разбъркваме и ги оставяме да се задушат за около 5 минути. Изсипваме лещата, разбъркваме добре, след това изсипваме топлата вода (бульона), подправяме със сол, пипер, добавяме кимиона и куркумата, разбъркваме и оставяме за около 25-30 минути да се вари, докато омекнат добре зеленчуците. Ако е необходимо, добавяме още вода. Готовата супа дръпваме от котлона и пасираме. По желание можем да добавим и малко сметана. Можем да поднесем и с чеснови крутони.

Zubereitung:

In einer Kasserolle das Öl erhitzen und darin die feingeschnittene Zwiebel sottieren. Nachdem die Zwiebeln weich geworden sind, die kleingeschnittene Kartoffel und die Möhre dazugeben, umrühren und etwa 5 Minuten dünsten lassen. Die Linsen dazugeben, erneut umrühren, das warme Wasser (die Bouillon) dazu gießen, mit Salz und Pfeffer würzen, Kümmel und Kurkuma darüber streuen, umrühren und 25-30 Minuten bei mittlerer Hitze köcheln lassen, bis das Gemüse gar wird. Wenn nötig, noch zusätzlich Wasser dazu gießen.  Die fertige Suppe von der Kochplatte nehmen und pürieren. Nach Wunsch etwas Sahne dazugeben. Man kann die Suppe mit Knpblauch-Croutons servieren. 

 
.